Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakby ktoś prześledził mój flow i wytknął mi błędy, byłbym rad. Przeglądnąłem pełno filmów na yt, przeczytałem większość forum, zwłaszcza z woskowaniem i przygotowaniem, ale coś nie stykło. Może kolejność zła?!

Mój flow:

1. Opłukanie auta. Czekałem aż wyschnie, a następnie Prickbort. Odczekałem 10 min w cieniu i spłukałem.

2. Auto wyschło. Piana aktywna, odczekałem 6 min, a następnie spłukałem.

3. Mycie na dwa wiadra do czystości. Dwukrotnie.

4. Clay Sponge na polewane auto szamponem. Auto spłukałem i lakier wyglądał nieźle zrysowany. Zwłaszcza na krawędziach. Wyszły jakieś rysy, dziury, których wcześniej nie zauważyłem.

5. Spłukałem auto, czekałem, aż wyschnie. A następnie Vampire Liquid deironizer. Opryskałem i po 5 minutach zmyłem.

6. Wysuszyłem auto.

7. Użyłem Lime prime pre-wax cleanser. Nakładałem padem i od razu ścierałem mikrofibrą.

8. IPA Cleaner. Spryskiwałem i od razu mikrofibrą.

9. Nałożyłem wosk. Wosk łatwy w aplikacji, ładnie dotarty.

Sumarycznie, auto czyste, wysokowane, ale pełno rys, nawet śmiem twierdzić, ze nowych. Czy któryś z tych środków mógł zareagować z znaczkiem auta, bo jakieś zrobiło się matowe i jakby z czymś weszło w reakcje. Czy ta chemia jest bezpieczna, może trzeba coś tutaj wymienić?

Mam jeszcze QD1, rozumiem, ze to po myciu mogę wrzucać, żeby wzmocnić wosk.

Mam też APC, ale nie bardzo wiem do czego mam to użyć? Do nadkoli?

Opublikowano

Są dwie możliwości:  nigdy auto nie było umyte porządnie czyt na dwa wiadra i nie wiedziałeś że w tak złym stanie jest lakier. Druga opcja to zarysowałeś auto glinką w co wątpię, bo clay sponge mi osobiście nic nie chciał zdjąć z auta nigdy nie glinkowanego więc nie miałby czym rysować 😂 

Co do flow, to przeczytaj poradnik 

Nie zgadza się u Ciebie kolejność tj. aktywna piana (prewash), prick na brudne auto i deironizer po glince 😕 

APC jest do wszystkiego tak naprawdę. Możesz dodać go do wiadra żeby był zasadowy szampon. Odpowiednie rozcienczenie do pędzelkowania zakamarków, czyszczenia kół, nadkoli, opon, kokpitu wnętrza itp. Czytaj etykietę.

Opublikowano

Dzięki. Czytałem ten wątek, ale wziąłem też ten mój flow z tego forum, ale może powieliłem kogoś błąd. Przeczytam to jeszcze raz...

Doczytałem.

Piana -> Mycie zasadnicze -> wycieranie do sucha -> usuwanie smoly -> mycie -> suszenie -> deironizacja -> splukiwanie -> glinkowanie -> cleaner -> wosk

No ale po clenerze ktoś tu nie daje IPY? Hmm... do daje się tą IPE czy nie po clenerze?

Co zakładka to inna sekwencja 😄 jak w MortalKombat...

Opublikowano

Jeśli auto nie jest zalepione błotem, to możesz zacząć od prickborta na suche auto i po spłukaniu przejść do mycia ręcznego z pominięciem piany, którą przy okazji prickbort zastąpi skuteczniej.

W kolejności trzeba się kierować logiką, a nie schematami 🙂

Opublikowano
6 godzin temu, aabbcc123 napisał:

4. Clay Sponge na polewane auto szamponem. Auto spłukałem i lakier wyglądał nieźle zrysowany. Zwłaszcza na krawędziach. Wyszły jakieś rysy, dziury, których wcześniej nie zauważyłem

Mógłbyś się łudzić, że umyłeś i wyszły rysy przykryte brudem, ale prawda jest inna. Sam narobiłeś pełno rys...

6 godzin temu, aabbcc123 napisał:

Sumarycznie, auto czyste, wysokowane, ale pełno rys, nawet śmiem twierdzić, ze nowych. 

glinka Cie pozdrawia, a w zasadzie clay sponge.

Glinka w rękach profesjonalisty robi mikro rysy, dlatego jest zalecana tylko przed korektą.

Glinka w rękach amatora robi głębokie rysy. Dla amatora bezpieczniej pominąć całkiem ten krok aż się nauczy na jakimś panelu testowym.

Opublikowano

Nie mam teraz jak zrobić, ale ogólnie auto jest stare i nie warte uwagi. Ale wystarczająco dobre, aby się pouczyć na nim. Dzięki za radę, po prostu pominę ten etap albo zrobię to bardziej uważnie, znając już teraz konsekwencje.

Opublikowano

Co ma polerka naprawić? 
Polerowanie może naprawić / ukryć - to już wedle uznania. 

Stary samochód czy niestary, każdy zasługuje na odrobinę luksusu i dobrego looku 😜 
Jeśli postępowałeś zgodnie z zasadami mycia, glinki używałeś w odpowiedni sposób to nie mogłeś narobić niesamowitego bałaganu na lakierze. 
Zakładam, że albo zmyłeś wszystkie wypełniacze ukryte na lakierze (w woskach, AIO etc) albo faktycznie poszalałeś z glinkowaniem. 

Wrzuć zdjęcia, może pomożemy. Tak czy inaczej na "rysy" może pomóc polerowanie odpowiednio dobraną kombinacją: pasta+pad 😛