Matro Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2018 Witam, chciałbym nałożyć powłokę na nowy samochód (powiedzmy od miesiąca już jeździ). Chciałbym cały proces przeprowadzić w taki sposób: Aktywna piana - ADBL Yeti Płukanie Mycie szamponem - FX Protect Nano Shampoo Płukanie ADBL Vampire Liquid oraz ADBL T&G Tar Glue Remover Płukanie Glinka - Bilt Hamber Auto Clay Medium Płukanie Suszenie IPA Dodo Lime Prime (lekko ścierny) Gyeon Prep Gyeon Pure - Powłoka Koła na podobnej zasadzie tylko na końcu Gyeon Rim. Przy okazji zapytam czy przed zabezpieczeniem kierownicy używając Colourlock Leder Versiegelung, mogę wyczyścić kierownicę APC czy powinienem użyć jakiś inny środek? Czy taka kolejność i taki zestaw wystarczy bez korekty lakieru? Nie mam niestety maszyny do polerowania. Jedynie dodatkowo posiadam pastę Menzerna 3000, mógłbym ręcznie przejechać ale czy warto? Samochód przejechał może z 1500 km do tej pory. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
IRON.pl Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2018 Cześć, jaki jest sens nakładania Dodo Lime Prime po pierwsze pod powłokę, a po drugie usuwasz go Prepem zaraz po nałożeniu . Pomiń ten punkt i będzie OK . Co do APC myślę, że możesz to wykonać na lekkim stężeniu, potem zabezpiecz Leder Versiegelungiem. Kombinacja IPA< Dodo LP i Prep to trochę jednak przekombinowane Jak masz Prepa to samego Prepa pod powłokę. 1
Matro Opublikowano 3 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2018 Chciałem użyć Dodo ze względu na lekko ścierne właściwości, tak powiedzmy zamiast polerki Jeśli sam Prep wystarczy to super, dziękuję za pomoc ! Przy okazji przypomniało mi się, całość chciałbym wykonać w garażu podziemnym, czy są jakieś przeciwskazania? Zawsze nakładałem tylko woski (Coli czy Dodo) na samochód, teraz padło na powłokę i troszkę się martwię.
Moderator BiałyGTi Opublikowano 3 Października 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 3 Października 2018 Temperatura oraz wilgotnosc maja wplyw na powloke a raczej na jej utwardzenie sie na lakierze . Podziemny garaz jest tez slabo oswietlony i tu tez moze byc problem. Co do mycia to piana płukanie t&g oraz vampir i dopiero mycie wlasciwe na 2 kubełki
Matro Opublikowano 3 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2018 Czy zatem w jakiś sposób mogę sprawdzić czy powłoka utwardziła się już? W instrukcji napisali aby samochód pozostał 24h, w garażu jest ok. 15-16stopni aktualnie.
ghost Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2018 51 minut temu, Bestseller.pl napisał: Cześć, jaki jest sens nakładania Dodo Lime Prime po pierwsze pod powłokę, a po drugie usuwasz go Prepem zaraz po nałożeniu . Pomiń ten punkt i będzie OK . Co do APC myślę, że możesz to wykonać na lekkim stężeniu, potem zabezpiecz Leder Versiegelungiem. Kombinacja IPA< Dodo LP i Prep to trochę jednak przekombinowane Jak masz Prepa to samego Prepa pod powłokę. Ośmielę się nie zgodzić, już tłumaczę dlaczego. Samochód używany miesiąc. Po miesiącu cleaner zawsze mniej czy więce ma coś do roboty usuwając to czego nie ruszy szampon i jednocześnie zwiększając połysk. Tu nie ma etapu polerki, więc to glinkę bym pominął, która zawsze dokłada (mikro) rysy. Glinkę stosujemy przed korektą, która usunie bałagan po niej. Punkty 7,8,10 wylatują. Cleaner przygotuje powierzchnię, prep ją odtłuści przed powłoką, ma to sens. Godzinę temu, Matro napisał: mogę wyczyścić kierownicę APC czy powinienem użyć jakiś inny środek? cleaner dedykowany do skór, poszukaj w tematach, na skróty gotowa odp np kecav light żeby przyspieszyć proces, bo całość i tak będzie czasochłonna możesz też tak: deiron i tg razem, to po chwili przykryć pianą, spłukać, mycie na 2w, suszenie, cleaner, odtłuszczanie prepem, powłoka
Matro Opublikowano 4 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2018 Dzięki Panowie Nie wiedziałem, że glinka tylko przed koretką!
Matro Opublikowano 6 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Witam, szybkie pytanko, czy gyeon Cure nakłada się po wyschnięciu powłoki (24h) czy od razu po dotarciu ? I sam cure również powinien wysychać ?
Rekomendowane odpowiedzi