Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema,

kolega zastanawia się nad kupnem zestawu past nad, 3m zielony żółty niebieski, Koch h8 f5 m2, a meguiars 101 i 205 co byście polecili?

Opublikowano

Kolega napisał mi tak, cytuję "maszyna made in china prosto z Będzina ale dobrze sobie radzi, do teraz miałem 3M i chce zmian. Sonax wydaje mi się przereklamowany jak Menzera."

Opublikowano

Dzisiaj miałem pierwszy raz okazję pobawić się pastami sonaxa. Byłem sceptycznie nastawiony. Pracuje na kocha ale sonax daje radę. Poniżej po papierze 2000, rotacja, cut and finish 05/05, czerwony pad, 4 przejazdy.

1.jpg

Opublikowano

pierwszy zestaw past z premedytacją kupiłem Menzerna fg400. 2500,3500. bardzo dobre pasty.

kilka aut później kupiłem Koch 8. Sonax Ex04-06;)
każda pasta ma swój charakter;)

Dzięki za odpowiedzi, kolega zdecydował się na koch ;)
Ja używam manzerny ale chyba też zmienię firmę ;)
Opublikowano

Podepnę się pod temat. Będę polerował twarde lakiery, jedno z aut ma jakieś lekkie swirle nic wielkiego. Drugie natomiast wymaga pełnej korekty i w dodatku ma zmatowiałe reflektory. Upatrzyłem sobie 

Cutting

Koch 802-heavy cut

Finish

Koch Antihologram

Ewentualnie mogę postawić na Sonaxa

Cutting

Sonax Profiline Cutmax

Sonax Profiline Perfect Finish

W przypadku pierwszego auta z swirlami myślę, że finish na czerwonym padzie Nat powinien załatwić sprawę ale w drugim przypadku poleci dwuetapowa korekta. 

Będą to moje pierwsze większe doświadczenia z polerka rotacyjną więc każde sugestie mile widziane.

Opublikowano

@DaV Wypowiem się co do Koch'a ale najpierw musiałbyś podać modele aut i roczniki najlepiej.  Pasty Kocha na rotację są fajne. Na gąbce białej od flexipads można bez problemu trzaskać onestepa na wielu lakeirach( sprawdzone). 

Opublikowano

@YOBACK Skoda 2007r lakier jasnoniebieski jednolity (nie wiem jak się dokładnie nazywa), drugi do delikatnej korekty to cosmoschwarz metallic bmw 98r. Nie wiem jak Skoda ale bmw jest dosyć twarde.

Opublikowano
4 godziny temu, DaV napisał:

Cutting

Koch 802-heavy cut

Finish

Koch Antihologram

Ewentualnie mogę postawić na Sonaxa

Cutting

Sonax Profiline Cutmax

Sonax Profiline Perfect Finish

tak na prawdę, to Sonax Perfect Finish to pasta polishowa, pośrednia (nie finishowa wbrew nazwie), bliżej jej do F5 niż Antiholo M2.

Ma dużo lepsze właściwości ścierne i ładnie wykańcza stąd popularna wśród one-stepowców. Ale Na Antiholo wyciągniesz wyższy połysk.

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, Arkeolowy napisał:

Tak na marginesie to koch jest słaby, lepiej iść w stronę cutmaxa, 101/105, angelwax resurrection.

Ja pracuje ostatnio na resurection a chcialem spobowac slynnego kocha,nie warto?

Opublikowano
16 minut temu, Arkeolowy napisał:

Tez lubi Tobie czasem pylić ? 

Na mikrofibrze lub futrze troszke. Na gabce wlasciwie nigdy.

Opublikowano
2 minuty temu, Arkeolowy napisał:

Na onestepa spoko opcja, ale na zajechane lakiery do pełnej korekty dla mnie jest za słaby 

To malo znany ressurection mocniejszy od slynnego kocha 😮 cutmax bedzie lepsza alternatywa dla ressurection?

Opublikowano

To chyba zdecyduje się na Cutmaxa jako cutting i Antihologram na finish 😛 Bo faktycznie coś mocniejszego może sie przydać. 

Opublikowano

Korci mnie ten Carpro , bo wtopy na ich produktach nigdy nie mialem ,a tamten temat czytalem, ba filmiki ogladalem i dalej mam zagwozdke co brac ... cp lub po prostu duuuzo tansza menz 400 i przezyc te pylenie 😉 

Kupilem probki nanolexa i chyba bym glowe dal ze te pasty to przemalowany Koch 😜

Opublikowano

Powiedzcie mi jakie pasty wziąć na pierwszy raz? Będę się uczył na LC9Z, który jest dosyć mocno zajechany. 
Tylko w sumie przejrzałem wątek ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi jakie pasty kupić na swój pierwszy raz które są w miarę "łatwę"