Tomek WRO Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 3) spryskujemy auto jakimś roboczym QD i tylko wtedy możemy podczas osuszania ciągnąć ręcznik po lakierze (QD zapewnia poślizg). tukolarz, Całkiem fajna porada Rozumiem, że QD jest jako taki "osuszacz", który uchroni lakier przed porysowaniem. Bo wtedy można rozsądnie jechać ręcznikiem po lakierze a nie koniecznie przyklepywać. Nasuwa mi się głupie pytanie czy po tym wszystkim lecimy jeszcze raz QD jak to zawsze po myciu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukolarz Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Rozumiem, że QD jest jako taki "osuszacz", który uchroni lakier przed porysowaniem. Bo wtedy można rozsądnie jechać ręcznikiem po lakierze a nie koniecznie przyklepywać. Nasuwa mi się głupie pytanie czy po tym wszystkim lecimy jeszcze raz QD jak to zawsze po myciu? Jeśli auto jest w 100 % czyste, to w ten sposób jest mniejsze prawdopodobieństwo porysowania lakieru samym ręcznikiem . Większość QD nie boi się wody. Jeśli jednak znajdzie się tam jakiś pył lub piasek naniesiony przez wiatr... Lepiej najpierw przyklepać czymś puszystym, a potem drugim ręcznikiem (jeśli jest taka konieczność) wytrzeć do końca panel po panelu . Nie trzeba drugi raz używać QD . Warto jednak wiedzieć, że tak osuszając auto QD zużyjemy nieco więcej niż na suchym lakierze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carire Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 tukolarz, aż z ciekawości sposób sprawdze i zobaczymy jak wtedy będzie ale prawdą jest że najlepiej miec przynajmniej 2 ręczniki tak samo jak 2 rękawice i to dobrej jakości i się nie spieszyc bo pośpiech nie jest wskazany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SJake Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 To nie tak... Myjcie dokładnie auta. Spłukujcie je obficie... nawet ta twardą wodą. "Ścinajcie" krople wody dobrym ręcznikiem do osuszania. (przeciągnijcie nim po aucie) Nawet jak nie osuszy dokładnie (no bo nie da rady) zostawcie do pełnego wyschnięcia wody. 1-2h. Następnie do akcji wkracza QD i dwie delikatne MF! Taaaaa dam! Wundaaaba! (motyw z QD i wodą też jest niezły, ale przemoczony ręcznik sprawia problemy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carire Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 SJake, wniosek jest prosty dobry ręcznik musi byc w arsenale i to najlepiej dwa Chemical Guys - Wooly Mammoth Drying Towel mnie ciekawi na nowy sezon, wart jest swojej ceny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SJake Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Chemical Guys - Wooly Mammoth Drying Towe Jeśli go gdzieś kupisz to nie będzie źle... z tego co mi wiadomo Chemical Guys już go nie sprzedaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carire Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 SJake, a wiesz dlaczego? Będzie coś za niego równie dobrego czy raczej już nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShiningCar Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Podobny włos do CG ma ręcznik z DG. Tyle tylko, że jest mniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniels Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 ja kupiłem dmuchawę do liści b&d i problem wycierania praktycznie zminimalizowany- miny sąsiadów bezcenne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilgt Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 daniels, Jaka cena? Z kablem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KeepeR Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Też używam czasami dmuchawy do liści, tylko zastanawiam się czy to nie zbiera piachu i pyłków z podłoża i nie wrzuca przy okazji na auto... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefan-16 Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Ja czasem stosuje odkurzacz karchera mam wd3.200 i ma wyjście z tyłu jak się przepnie rurkę to działa jak dmuchawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniels Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 daniels, Jaka cena? Z kablem? z tego co pamietam to coś koło 250 zł... a z zbieraniem piachu itd raczej nie mam problemu bo suszę auto w garażu gdzie jest raczej sterylnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sparco Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Ostatnio właśnie przeczytałem o tym przyklepywaniu ręcznika do lakieru i spróbowałem tak osuszyć i myślałem że pie....olca dostanę,jednak to już wymaga większego poświęcenia i sporo czasu,a normalnie wycierając dobrze umyty samochód naprawdę można narobić szkód ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukolarz Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Sparco, każdy wybiera co najbardziej mu odpowiada . Był czas kiedy normalnie wycierałem. Potem próbowałem przyklepywać- i tak samo jak Ty, szło mi to dłużej niż normalnie i tylko mnie wkurzało. Znowu normalnie wycierałem, a dzisiaj tylko przyklepuję, bo tak jest mi wygodnie . Jest to tylko kwestia przećwiczenia i przyzwyczajenia się do czegoś nowego... (no i nie każdy ręcznik się do tego nadaje- niektóre lepiej się "ciąga" a niektóre lepiej chłoną wodę jak są przyklepywane). Co do rys, to też nie wpadałbym w histerię, że ciąganie ręcznika po lakierze od razu porysuje lakier (wszystko zależy od jakości ręcznika, siły z jaką się to robi, twardości lakieru i tego czy coś nie spadło na lakier w międzyczasie) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SJake Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 SJake, a wiesz dlaczego? Będzie coś za niego równie dobrego czy raczej już nie? Nie posiadam takiej wiedzy... Jako, że Mamut swoje już przeżył i stał sie produktem kategorii II-giej, to w międzyczasie osuszam sobie takim czymś: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carire Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 SJake, http://www.sklep.polishangel.pl/index.p ... towel.html ? właśnie myśle nad nim... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SJake Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Carire, Nie to nie ten ręcznik, pomimo, iż podobny. Na filmie jest 90x60cm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carire Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 SJake, można takiego kupić? bo w sklepie go nie ma... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SJake Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Carire, o ile wiem, ręcznik ten jest obecnie nie do kupienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maya Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 A co to za ręcznik na filmiku ? Podobny do duraglossa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sparco Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 tukolarz dokładnie masz rację widzę że nie każdy ręcznik się nadaję np Microfiber Madness „Waverider Jr.“ moim zdaniem do przyklepywania raczej się nie nadaję bo bardziej rozmazuję wodę na lakierze,za to POLISHANGEL SoftHeaven Drying Towel dla mnie rewelacja w tej kwestii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukolarz Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Sparco, no dokładnie tak jest z tymi ręcznikami. Mam Madnessy fibry i wafle, i one słabo wciągają wodę jak się je położy na mokry lakier, ale jak się wyciera jest już OK (nawet na opakowaniu jest instrukcja, jak należy wycierać lakier). Za to np. ten ręcznik PolishAngel (można go dostać także u innego producenta odrobinę taniej- dostawca jest prawdopodobnie ten sam), czy wafel ProfiPolish lepiej wchłaniają wodę przyklepując je. ProfiPolish jest taki trochę tępy jak się nim wyciera powierzchnię, za to wciąga błyskawicznie po położeniu go na mokry lakier . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siwy Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Planuje zakupic tego wafla ShiningCar Waffle Dryer 76x56cm. Mial ktos z nim stycznosc i moze napisac jak sie sprawuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniels Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 ponieważ dużo osób pytało o dmuchawę/ odkurzacz do liści to podrzucam linka: http://www.redcoon.pl/B255673-BlackDecker-GW-2200_Dmuchawy-i-odkurzacze-do-li%C5%9Bci Ja kupowałem akurat w leroy merlin i cena była chyba coś koło 250 zeta, minus to dość spore rozmiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi