Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O pojemności pisałem z pamięci, a ta jak widać bywa ulotna :o

Skoro pozamiatałem, to auto się nie będzie kurzyć ;)

Zaczynam w takim razie brnąć w głąb wątku szukać szukać info o moim faworycie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie ostatnio zakupiłem sobie drugie QD - AF Finale, ponieważ poprzednik - SQ Almond Quick Detailer jest już na wykończeniu. I albo zrobiło coś nie tak, albo... nie wiem sam... :?

Zrobiłem sobie mały teścik na masce auta ojca i po tygodniu w trakcie mycia przeżyłem szok - Finale całkowicie spłynęło, a SG w porównaniu z konkurentem było w dużo lepszym stanie. :shock: Dodam, że auto nie było w żaden sposób zabezpieczane prócz cotygodniowego mycia.

To ja popełniłem jakiś błąd, czy to QD takie poprostu jest (lepszy wygląd, mniejsza trwałość ?

• Moderator
Opublikowano

Chyba Ci się coś pomyliło - QD nie służy do zabezpieczania lakieru i w tym, że zniknął po tygodniu nie ma niczego dziwnego.

Opublikowano

rychu, oczywiście nie chciałem tym zabezpieczyć lakieru autka. Chciałem tylko zobaczyć różnice między tymi dwoma QD, a wiadomo na aucie gdzie nie ma nic, efekt będzie bardziej widoczny. Poprostu jestem w szoku, że SG wyszło w tak spartańskich warunkach dużo lepiej. Ale dzięki za odpowiedź. ;)

Opublikowano

Lucky Luck, ale pytanie dlaczego wyszło lepiej? Jakie parametry porównywałeś? Jeżeli chciałeś zobaczyć kropelki i to jest dla Ciebie aspekt dobrego QD to trzeba było kupić Sonax BSD

Opublikowano

Z tego co czytam większość polecanych QD ma Carnaube. Czy jest sens stosowania QD na sealent? Tak sobie myślę, że przy naturalnych woskach to okej bo jakoś to się uzupełnia, ale na sealencie to chyba trwałość żadna?

Opublikowano

QD z zalozenia ma inne zadania, niz stricte zabezpieczenie lakieru. te z carnauba maja wspomagac naturalne woski, ale rownie dobrze mozna je stosowac na sealanty. QD mozesz usunac waterspoty, ptasie kuku, wspomoc osuszanie auta. To ze na rynku jest bsd ktory przez producenta nazywany jest quick detailerem, a przez wielu uzytkownikow quick sealantem, to nie znaczy ze kazde QD bedzie dawac super zabezpieczenie. Zreszta wielu uzytkownikow wrzuca do jednego worka woski i sealanty w plynie razem z qd, gdzie dzialanie tych produktow jest czesto zgola odmienne ;)

Opublikowano

No właśnie - osuszanie auta. Czy QD dobrze jest używać przy myciu na bezdotyku? Wiadomo, że wtedy auto nie jest idealnie domyte. Psiukac wtedy na jeszcze mokry lakier czy poczekać aż wyschnie i wtedy aplikować?

To samo się tyczy porządnie umytego samochodu. Żeby osuszanie było delikatnijesze można na jeszcze mokry lakier psiukac QD i wycierać? Tak dla poślizgu? Czy bardziej chodzi o to, żeby bo wyschnięciu pozbyć się np. zacieków i podbić blask?

Opublikowano

Tery, mozna i nie mozna jak masz mega mokre auto po bezdotyku to ouszanie przy pomocy QD nie ma sensu - uwazam osobiscie,ze lepiej jest wytzrec recznikiem (Flufly wcale nie jest jakos drogi) a wtedy QD! Ja QD stosuje bezględnie po kazdym myciu - tyle,ze myje tylko swoim szamponem i swoją myjka - trza sie pzyzwyczaić,ze jadac na myje aby umyc aoto i przeleciec QD przeznaczasz spokojnie 2h ;-)

Opublikowano

Ronol chodziło mi bardziej o docierania do sucha. Po ręczniku zostaje jeszcze troche wilgoci i z reguly delikatnie przecieram fibrą albo już zostawiam jak cieplej ale potrafi coś tam na lakierze zostać a zależy mi na przejrzystości. Tak więc QD do takiego "dosuszania" czy poczekać aż będzie totalnie sucho i dopiero QD?

Opublikowano

Tery, ja po reczniku mam suche auto w zasadzie... wiec jakim cudem Tobie cos zostaje :):dontknow:

Ale mysle,ze na takie docieranie mozna juz QD, ale jak zauwazysz...wyżej... jeżeli tylko bezdotykiem myjesz.. to tak niezbyt..bo aoto nie umyte...

Opublikowano

W opisie wielu qd jest, że można lekko zabrudzony lakier wyczyścić, kurz itp więc myślałem, że po bezdotyku też.

Nie myje tylko bezdotykiem :)

Opublikowano
Ronol chodziło mi bardziej o docierania do sucha. Po ręczniku zostaje jeszcze troche wilgoci i z reguly delikatnie przecieram fibrą albo już zostawiam jak cieplej ale potrafi coś tam na lakierze zostać a zależy mi na przejrzystości. Tak więc QD do takiego "dosuszania" czy poczekać aż będzie totalnie sucho i dopiero QD?

Jesli umyjesz auto, a nie tylko opłuczesz na bezdotyku, wysuszysz przy pomocy ręcznika, ale nadal masz jakies zacieki albo lakier jest nie do końca suchy to kup sobie np. VP Citrus Bling, QD Kocha albo inny podobny quick detailer i możesz je stosować na mokry lakier. Psikasz, rozprowadzasz fibrą i gotowe.

Opublikowano

Są one lepsze od polecanych AF Finale czy np. FK 425? Czy po prostu lepiej sprawdzają sie właśnie przy osuszaniu?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie szybkie pytanko chcialbym kupic jakis QD wybralem sobie:

-DURAGLOSS #921

-FINISH KARE 425

-SONAX PROFILINE BRILLIANT SHINE DETAILER

-303 SPEED DETAILER

Beda one wspolgrac z SRP+FK1000p,szampon SG

W domu mam 5 samochodow(3 mercedesy,volvo i suzuki) ,ktore regularnie myje dlatego stosunek cena/ilosc jest bardzo wazna, osobiscie faworytem jes BSD ,ale zastanawiam sie czy nie warto dorzucic paru groszy by byc usatysfakcjonowanym w 100%. Z gory dzieki za pomoc :)

Opublikowano

Posiadam Fk oraz BSD... FK - przewyższa po nalozeniu jakością, kropelkowanie - nie ma nawet startu do BSD.

BSD - mega krople, mega!

Pamietam,ze swego czasi ciagla nadładałem BSD i rozpoczął sie seozn ciepljszy WIEC FK i pierwsze spostrzenie po opadach desczu..czy tam w ogole cos jest?:)

Tak jak napisali koledzy BSD - mocny wytrzymaly QD mega krope, doswidczone oko na dobrze zrobiony lakierze zauwazy roznice...na minu w porównaniu do FK...

FK , zapach!:))) i jakość polysku.

A nie lepiej mycie raz na tydzie lub 10 dni + QD ? ja tam robie auto mam cały czas czyste...a trzymam pod chmurką

Opublikowano

A może zrobić "hybrydę" i wymieszać BSD z DG#951, lub z FK425 ? :-] Np w proporcjach 3:1 ? W lipcu dokonam zakupu DG#951, FK425 i wypróbuję takie mieszanki. :good:

Opublikowano

DG951 to wosk w płynie :) reszta to QD.. wiec DG oczywiscie jest najmnocniejszy! ale totez z racji tego ,ze jest woskiem a nie QD