Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie, który Quick Detailer najlepiej będzie sobie radził z waterspotami i smugami po wycieraniu auta na czarnym lakierze? :idea:

na giełdzie jest Koch Allround Quick Shine,za smieszne pieniądze,banalny w użyciu a świetnie sobie radzi z tym co pisałeś,no i na czarnym robi super robotę :good:

Opublikowano

jesli mówisz o tym Kochu, który wystawiłem to jest naprawdę dobry na ciemnych lakierach :) niestety ta marka jest mało popularna na forum, a szkoda bo robi naprawde bardzo dobre produkty ;) jakiś czas temu wypróbowałem najpierw dressingu do plastików, a potem szamponu oraz QD i byłem bardzo zadowolony. Jak mieszkałem w domu to na czarnej zafirce i ciemno zielonej A4 Koch Allround Quick Shine robił robote ;) jest łatwy w polerowaniu i nie zostawia smug, a że miałem twardą wodę i czasami musiałem usunąć waterspoty po moim ojcu to ten QD sprawdzał się bardzo dobrze.

Opublikowano

a ja powiem że pb qd+ jest o niebo lepszy niż ten koch, na czarnym widać smugi i musiałem się dużo namachać z qd nie miałem tego, a jestem w trakcie testowania shinny garage i też jest niezły :) jeśli chodzi o cenę też rewelka.

Opublikowano
na czarnym widać smugi i musiałem się dużo namachać

niesamowite rzeczy opowiadasz :o ...kończe litrowe opakowanie i nigdy,NIGDY,nie było efektu o jakim mówisz..nawet jak specjalnie nie doszuszyłem auta,czy psiknąłem na bogato...

Opublikowano
Nazywanie sonaxa QD to moim zdaniem lekka pomyłka - bardziej powiedziałbym że to wosk w płynie ...

To spróbuj do jego aplikacji użyć aplikatora lub gąbki to zobaczysz, że to jednak nie "wosk w płynie" a jedynie QD.

Opublikowano

Spróbuj np. TW EG nakładać aplikatorem to sam się przekonasz czym lepiej.

Opublikowano

Artih, Kolega Shmatan miał chyba na myśli, że Sonax to nie QD, tylko wosk/sealant w sprayu ( a żeby przeszedł przez atomizer to musi być w płynie ). :)

Opublikowano

Wszyscy zrozumieli - Shmatan nie zrozumiał.

TW EG to wosk w płynie (selant).

Po wielu jego aplikacjach dla mnie najlepszą i najekonomiczniejszą (choć w jego przypadku to nie priorytet) metodą jego nakładania jest aplikator lub gąbeczka.

Jeśli Sonax BSD to tak samo wosk w płynie spróbuj nałożyć go tą metodą - wtedy zrozumiesz, że to jednak zwykłe QD tyle, że deklasujące pozostałe QD trwałością ... stąd niektórzy próbują dorabiać teorie, że to nie QD a wosk, srosk czy inne dziwadło źle nazwane przez jego producenta.

I nie zapominajmy, że owy Sonax ma w swojej ofercie woski w spreyu (na mokro, sucho, twardo, miękko ...) i nazywa je wtedy wyraźnie WOSKAMI.

Więc proponuję nie poprawiać producenta tylko dlatego, że wam się "coś wydaje, że to bardziej X niż to co twierdzi producent".

Opublikowano

Artih, Klasyfikujesz produkt biorąc od uwagę tylko metodę nakładania, a całą resztę o wiele ważniejszych rzeczy omijasz. Świetnie.

Sonax BSD to sealant w płynie. Nie zważając na to co producent sobie napisał na opakowaniu.

I nie próbuj ludziom wmawiać, że Twoja racja jest jedyną słuszną.

Opublikowano

Taaa :kox:

Przez wosk w płynie większość userów (w tym ja) rozumie wszelkiej maści spray waxy czyli produkty z atomizerem takie jak:

SG Buff Up Exterior Sealant

Wolfgang Deep Gloss Spritz Sealant

Megs quik wax

Reload

DG Aquawax

4nano aqua

PB quick wax

i masę innych, czyli produkty które używamy prawie jak qd z tym że nastawione są na troszkę inne działanie. Nie wiem jaką konsystencje ma TW EG, ale nawet jeżeli płynną to brak atomizera i sposób nakładania (jak rozumiem - aplikatorem) sprawia że postawie go wraz z innymi sealantami - nie ważne czy będą one "w paście" (jak hi temp), mleczku (jak PB EX-P) czy płynie.

Klasyfikowanie produktów pod kątem ich konsystencji przypomina mi trochę dyskusję na zasadzie "wezmę twardy wosk w paście bo jest twardszy więc lepszy".

S BSD nie ma żadnej typowej cechy QD (usuwanie waterspotów, podbijanie wyglądu, pomoc przy osuszaniu) a ma typową cechę spray waxów czy też quick waxów (zabezpieczenie - akurat tutaj lepsze niż wiele dedykowanych produktów) więc umieściłbym go z produktami które wymieniłem wyżej w słupku, a nie np. obok CG p40, AF finale czy PB spray and gloss.

Wystarczy?

• Administrator
Opublikowano
usuwanie waterspotów

Usuwa

podbijanie wyglądu

Podbija

pomoc przy osuszaniu

Pomaga

;)

Opublikowano
Usuwa

Bardzo, bardzo lekkie. Chyba. Mi nigdy żadnego water spota nie usunął. Ale mam bardzo twardą wodę.

Podbija

Jak sealant. Podbija odrobinkę wygląd ale nie głębię koloru.

• Administrator
Opublikowano

Mi usuwa wszystkie które zostają po myciu, przy czym po myciu i wysuszczeniu i tak zostaje minimalna ilość, nie mają się kiedy zrobić. W kwestiach wyglądu, jak wiele razy pisałem, są lepsi ale BSD nie ma się czego wstydzić :)

Opublikowano
usuwanie waterspotów

Usuwa

podbijanie wyglądu

Podbija

No właśnie mam podobne obserwacje, więc dlatego nie wiem o czym w ogóle mowa ?

Sonax BSD to Sealant w płynie. Nie zważając na to co producent sobie napisał na opakowaniu.

I nie próbuj ludziom wmawiać, że Twoja racja jest jedyną słuszną.

Pierwszorzędny strzał we własne kolano :good:

Opublikowano
Usuwa

Bardzo, bardzo lekkie. Chyba. Mi nigdy żadnego water spota nie usunął. Ale mam bardzo twardą wodę.

Podbija

Jak Sealant. Podbija odrobinkę wygląd ale nie głębię koloru.

Ja sonaxem jakies mniejsze ptasie gowna usuwam, a TY waterspota nie mozesz nim usunać :) ? chyba mamy inni produkt. W pełni zgadzam się z tym co powiezdział Evo.

Opublikowano

Maniek8888, Jakieś mniejsze ptasie gówna to i z pomocą samej wody można usunąć. Waterspoty czasami trafiają się takie, że cleaner sobie nie radzi. Jeżeli masz dobrą lub średniej jakości wodę to nie wiesz o czym mówię.

Opublikowano
Maniek8888, Jakieś mniejsze ptasie gówna to i z pomocą samej wody można usunąć. Waterspoty czasami trafiają się takie, że cleaner sobie nie radzi. Jeżeli masz dobrą lub średniej jakości wodę to nie wiesz o czym mówię.

;)