Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Eryczek, czy jako Zymolman miales/masz jakies doswiadczenie z zymol spray detailer?zwlaszcza jak sie on ma do FG?jakie argumenty przemawialyby za kupnem fg w sytuacji gdy pojawila sie jakas tam tansza alternatywa?

• Moderator
Opublikowano

Zymol ma w swojej ofercie trzy QD:

- NEW 2012 SPRAY DETAILER

- NEW 2012 SPRAY GLAZE

- ZYMOL FIELD GLAZE

Usystematyzowałem je wg. mnie od najgorszego do najlepszego (a jednocześnie od najtańszego do najdroższego ;) ).

Pierwszy z nich to wg mnie zupełne nieporozumienie - nie podbija koloru, słabo doczyszcza, przeciętnie radzi sobie z waterspotami, chyba w ogóle nie odżywia wosku :/

SG ma podobno 13% carnauby. Daje powera woskowi leżącemu na aucie, radzi sobie z waterspotami, przyjemnie pachnie cytrusami.

FG chyba nie trzeba opisywać - 21% carnauby, łatwe docieranie, brak mazów, zapach miazga :mrgreen: . Dla mnie z Zymoli - No 1.

Poza FG, na co dzień używam jeszcze Dodo SN o którym pisałem wcześniej i PA Presto Detail. PA też jest genialne ale radzę poszukać tego QD w starych butelkach. Ostatnia zmiana receptury (apteczne butelki) coś firmie nie wyszła :/

Opublikowano

Jestem po 2 krotnym użyciu Field Glaze. Podpisuję się rękoma i nogami pod tym co pisze Eryczek :) Dodałbym do tego jeszcze jeden aspekt - mam wrażenie, że znacznie mniej przyciąga kurz niz dotychczasowy mój nr 1 - AF Finale, który i tak wg mnie jest super wyborem - ładnie podbija blask, super pachnie i dobrze ściąga waterspoty. Do końca nie jestem pewien czy to sprawa przypadku, detailera czy też pogody ale samochód jest zdecydowanie mniej zakurzony od momentu użycia FG.

Opublikowano
Eryczek, ja mam jeszcze ten w zielonej butelce. Czy to jeszcze stary skład i ma 13 ?

FG Zymola są w zielonych butelkach tylko etykieta się zmieniła

Opublikowano

Mam możliwośc kupienia niedrogo następujących QD:

Surf City Garage - Hot Rod Protective Detailer

-//- Speed Demon Wax Detailer

Mothers- California Gold Showtime Instant Detailer

Poorboy's - Spray & Gloss 473ml

PB QD+

Duragloss- Fast Clean & Shine #921 650ml

Auto Finesse- Finale Quick Detailer

Meguiar's- Premium Quick Detailer

Będzie służył na Collinite 746, a będzie to mój pierwszy QD i mam mętlik w głowie. Kusi cena Mother's i Duragloss, a czasami słyszę że QD to wszystko jeden grzyb. Jest jeszcze PB ale mam dojście tylko do wielkiej butli.

Co byście wybrali a dco odrzucili?

Opublikowano

Mam możliwośc kupienia niedrogo następujących QD:

Surf City Garage - Hot Rod Protective Detailer

-//- Speed Demon Wax Detailer

Mothers- California Gold Showtime Instant Detailer

Poorboy's - Spray & Gloss 473ml

PB QD+

Duragloss- Fast Clean & Shine #921 650ml

Auto Finesse- Finale Quick Detailer

Meguiar's- Premium Quick Detailer

Będzie służył na Collinite 746, a będzie to mój pierwszy QD i mam mętlik w głowie. Kusi cena Mother's i Duragloss, a czasami słyszę że QD to wszystko jeden grzyb. Jest jeszcze PB ale mam dojście tylko do wielkiej butli.

Co byście wybrali a dco odrzucili?

Opublikowano

Do finału wchodzą produkty Surf City garage i Duragloss- Fast Clean & Shine #921 650ml.

Znalazłem troszkę opiniii po żmudnych poszukiwaniach i wychodzi że ten ostatni podbija look i zapobiega przyciąganiu kurzu czyli do Colli jak znalazł. Do tego cena 45zł za 650ml optymalna.

Kiedyś przy okazji spróbuję Poorboy'sa i innych

Opublikowano

Do finału wchodzą produkty Surf City garage i Duragloss- Fast Clean & Shine #921 650ml.

Znalazłem troszkę opiniii po żmudnych poszukiwaniach i wychodzi że ten ostatni podbija look i zapobiega przyciąganiu kurzu czyli do Colli jak znalazł. Do tego cena 45zł za 650ml optymalna.

Kiedyś przy okazji spróbuję Poorboy'sa i innych

Opublikowano

Koniecznie przetestuj Poorboy's - Spray & Gloss. Duża butla bardziej się opłaca. Ja przerobiłem chyba z 10 quick detailerów i wróciłem do S@G. Żaden nie dał mi takiego mokrego wyglądu jak ten.