piano Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2012 Czy ktoś używa QD 4 Nano Sprey&Wipe do Blackfire wet diamond,jakie efekty ? W ogóle to interesują mnie QD do tego akurat sealanta, aby osiągnąć jak największy połysk.
ShiningCar Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 piano, spróbuj dedykowany QD Blackfire.
FSO-Team Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2012 Jak radzi sobie DG #931 (oczywiście rozcieńczony- będący już QD) z osuszaniem auta po myciu. i jak efekty wizualne? nie zje mi FK1000?
jukojuko Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2012 Witam. Panie i panowie jaki QD do wosków dodo oprócz red mist? Chodzi mi o coś uniwersalnego żeby się nie gryzło z dodo, swissvax i zymolem . Bo jak nie ma nic takiego t ozostane przy red mist.
Gość Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2012 jukojuko, na wszystkie naturalne używam CG Pro Detailer i jestem zadowolony
Carire Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2012 jukojuko, Auto Finesse Finale Quick Detailer polecam. Dobrze sie sprawdzi jako zamiennik
mirek85 Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2012 jukojuko, gryźć się nic nie będzie - qd to nie aktywna piana z ph 14 Chodzi bardziej o to, że niektóre qd dodają "coś" od siebie do wyglądu. Do tego mogą zmieniać właściwości hydrofobowe, co niekoniecznie musi się podobać. Można odnieść wrażenie, że qd zmył wosk, choć w rzeczywistości zmienia on jedynie sposób odprowadzania wody z lakieru - ochronne działanie wosku się nie zmienia. Dlatego właśnie dobór qd do wosku jest tak istotny, o ile zależy nam na zachowaniu wyglądu i właściwości charakterystycznych dla danego wosku. Wg mnie najlepiej stosować qd tej samej marki co wosk na samochodzie. Red Mist używałem jedynie "gościnnie". Natomiast na naturalne woski na pewno spodoba Ci się CG Pro Detailer. Z bardziej ekonomicznych i uniwersalnych rozwiązań to Citrus Bling. Jest ok zarówno na sealanty jak i woski naturalne. Bardzo neutralny, nic nie podkoloryzowuje.
tukolarz Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2012 jukojuko, gryźć się nic nie będzie - qd to nie aktywna piana z ph 14 A jeden z delikatnych QD ma nawet pH 3-4 (na podstawie MSDS) i jakoś wosków nie zjada . Co do reszty to +1 . Dobrze opisane. Z uniwersalnych QD nie wpływających za bardzo na kropelkowanie można polecić też drogie, ale bardzo wydajne PA Presto, a z tanich np. QD od DG.
jukojuko Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2012 Dzięki panowie , wezmę na razie tylko Auto Finesse Finale Quick Detailer i polishangel presto. Niestety CG jest u mnie w sklepie nie dostępny. Ale może go dokupię przy następnych zakupach .
Partner forum MrCleaner Opublikowano 8 Listopada 2012 Partner forum Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2012 Jeśli chodzi o Quick Detailer z Dodo Juice to Red Mist'owi bliżej do sealanta w sprayu i raczej zaleca się stosowanie go na "goły" lakier lub na padające już woski. Do regularnego stosowania przeznaczony jest Dodo Juice Basics Of Bling Detailing Spray.
rabbit72 Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2012 Mam pytanko odnośnie dwóch produktów bo właśnie zastanawiam się na wyborem jednego z nich, jako że przy ostatniej pracy spokojnie wystarczył mi Auto Finesse i jeszcze trochę go o dziwo zostało. Wobec powyższych zrezygnowałem z zakupu Megs NXT Gen QD, ale wracając do początku obecnie zastanawiam się nad Zaino Z 8 Grand Finale Spray Seal lub Sonus Carnauba Spritz Quick Detailer wosk jaki obecnie mam nałożony to Colli 476. Generalnie wyczytałem że ten Sonus jest niemal stworzony do nakładania na Colli, ale Zaino też jest ponoć świetny, o ile nie lepszy, no i jestem w rozterce . Z góry dzięki za poradę...
mirek85 Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2012 rabbit72, Produkt Sonus`a sprawia nieco trudności przy polerowaniu - na początku trochę się rozmazuje po lakierze, ale tak to już jest z qd wzbogaconymi o carnaubę. Z8 to bardziej sealant w spray`u niż typowy qd. Podkręca wygląd i daje ochronę - łatwo się nim pracuje. Także jak widzisz, musisz jeszcze raz zweryfikować swoje wymagania, bo oba produkty które Cię interesują, to nie do końca typowe qd, które służą do usuwania śladów po wodzie czy zbierania kurzu. Ich zadaniem jest raczej uzupełnienie położonego wosku w kwestii ochrony i wyglądu. Natomiast oba zdają egzamin na Colli, w tych połączeniach nie ma przeciwwskazań. Dodam jeszcze, że bardzo zbliżonym produktem do Z-8 jest DG #951. Kosztuje niemal 1/3 tego co Zaino, a daje świetne rezultaty. U mnie niezastąpiony podczas pielęgnacji samochodu zimą, gdy nie ma czasu ani warunków do woskowania.
rabbit72 Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2012 mirek85 wielkie dzięki za "wyprostowanie" mojego myślenia , tak szczerze to właśnie mi o taki QD chodziło ponieważ zwykle woskuję auto raz na 3-4 miesiące więc chciałbym coś co "wspomogłoby" trochę wosk. Co do Zaino to po przeczytaniu wielu opinii doszedłem do wniosku że może być dobry, ale cena jest co by nie mówić wysoka i być może tańsze produkty dadzą podobny efekt. Wobec powyższych myślę że wezmę DG 951 lub tego Sonusa. Zastanawiam się tylko czy wobec ich "nie pełnych" możliwości wsiąść dodatkowo jakiegoś typowego QD, choćby Megsa N.G o którym wspominałem. Co o tym myślicie, jeśli to dobry pomysł to jak je dawkować najpierw tego "wspomagacza" wosku , a potem tego drugiego czy stosować je na przemian??
mirek85 Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2012 Skoro nie woskujesz zbyt często samochodu, to #951 będzie odpowiedniejszy od produktu Sonusa, z racji trwalszej, polimerowej ochrony, którą oferuje Może źle opisałem.. omawiane dwa produkty mają niejako większy potencjał (ochrona, wygląd) niż typowy qd i po prostu szkoda ich na zbieranie kurzu, ptasich odchodów czy odświeżania zakamarków. Co nie znaczy, że tego zadania nie spełnią. Przykładowo taki #951 wystarczy zastosować raz na miesiąc (np. co 4 mycia), a w międzyczasie tylko odświeżać czymś tańszym. Nie chcę, aby ktoś mnie miał za orędownika DG, ale jednym z lepszych qd jest roztwór #931. W cenie ~40zł mamy ok. 3 litry qd - i to naprawdę dobrego. Gdzieś w dziale testy taka postać #931 została szerzej omówiona i podane są proporcje roztworu
foxy82 Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2012 A co powiecie o Stjarna Gloss Silke Detailer?
Piotrek Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2012 foxy82, Bardzo dobry QD, ładny zapach balonówki, nie zostawia mazów, podbija odrobinę połysk. Ale obecenie chyba nie ma w żadnym sklepie do kupienia i nie wiadomo kiedy będzie.
Monia Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2012 foxy82, Bardzo dobry QD, ładny zapach balonówki, nie zostawia mazów, podbija odrobinę połysk. Ale obecenie chyba nie ma w żadnym sklepie do kupienia i nie wiadomo kiedy będzie. zgadzam się z kolegą, nie zostawia smug, nadaje fajny połysk. Bardzo wydajny.
kerad Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2012 Ja na Colli stosuje Megsa LT, ale skoro twierdzicie że lepszy będzie DG #951 to będzie trzeba pomyśleć. Ktoś robił porównanie do Megsa LT?
kupszczelisty Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2012 Nie wiem czy juz pisalem ale ja osobiscie polecam Surf City Garage Speed Demon Wax Detailer. Uzywam go na Colinite 476 a wczesniej na jakis wosk Sonaxa.
MatthewG Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2012 ja osobiscie polecam Surf City Garage Speed Demon Wax Detailer. Również polecam
rabbit72 Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2012 mirek85 jak polecasz to chyba skuszę się na tego DG#951, zobaczymy jak się spisuje, jedynym problemem jest to iż obecnie przebywam "na wyspach" i z tego co widzę nie będzie łatwo go tu dostać . Ale zobaczymy, poszukam, może też jeszcze "powalczę" z naszymi forumowymi sprzedawcami, a nóż oni pomogą . Podobny problem mam tu z olejem do samochodu bo w kraju gdzie produkowany jest Millers 0w40 nie można go dostać, parodia, ale mniejsza o to . Co do tego DG#931 to jest szampon , czyli jeśli dobrze zrozumiałem masz na myśli kupienie butelki 473 ml i przeformowanie na na QD w odpowiednim roztworze , jak się domyślam powinno wyjść z tego ok 5-6 0.5l butelek ??Sorki za pytanie ale do takich"kombinacji" jeszcze nie doszedłem , aczkolwiek pomysł wydaje się być dobry , mam nadzieję iż to właśnie miałeś na myśli bo jest jeszcze QD od DG#921 z tym że 3l nie kosztuje już ~40 zł a ok 130-150. Reasumując poszukam tego tutaj a jak nie to może z Polski coś zamówię,zwłaszcza że jeszcze szukam czegoś dobrego do skór i felg ....
Bio Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2012 Co do Stjarny, mam dziwne wrażenie że przez nią wosk po dupie dostaje Za to do wnęk jest całkiem fajna
Sucre Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2012 Jestem dzis po pierwszych testach af finale...i jestem zauroczony bardzo latwy w aplikacji i polerowaniu, nie maze sie, niesamowity zapach. Najbardziej zaskoczyla mnie sliskosc jaka pozostawil...ponad trzy miesiace temu kladlem glasura, po finale lakier gladki jakby byl przed momentem woskowany. Jeszcze nie wiem jak zabezpieczeniem jakie daje.
Rabarbar Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2012 A jak się sprawuje ów finale na plastikowych listwach - nie zostawia białego nalotu? To samo pytanie o plastiki chciałem zadać w odniesieniu do FK 425, praktykował ktoś?
Sucre Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2012 Plastikow w A4 jest jak na lekarstwo wiec sie nie wypowiem. Fk plastikow raczej nie brudzi. Obecnie finale jak dla mnie nr jeden, a mam w arsenale field glaze, pro detailera, duraglossy, victorie, finish kare i megsowe uqd i lt.
Rekomendowane odpowiedzi