waldezz Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2018 Witam wszystkich i na wstępie pragnę poinformować, że wszystko co to zobaczycie wykonywałem po raz pierwszy i na pewno okaże się miejscami że błędnie no cóż, amatorszczyzna Zaczynamy! Z racji pory roku i raczej ograniczonych warunków zdecydowałem się na zrobienie wnętrza auta teraz a reszty na wiosnę. Czego użyłem: Kilka zdjęć pogladowych tego co mialem do zrobienia: Oczywiste zacząłem od demontażu foteli, tunelu środkowego, siedziska tylnej kanapy Co ciekawe, okazało się że w aucie mam seryjny woofer o czym nie wiedziałem No to bierzemy sie za odkurzanie. Przod juz odkurzony. Było co robić bo mam wrażenie że poprzednik w aucie co najwyżej przecierał rozlane plamy A widać że dzieci jeżdżące w aucie trochę porozlewały w swoim życiu tam No i "schowek" na rzeczy zagubione pod tylną kanapą ma takie sekrety Jestem też bogatszy o 5 Franków Szwajcarskich Obawiałem się, że miejsca styku plastików z dywanikami gdzie osadził się kurz będą nie od plamienia Deska rozdzielcza z kolei wyglądała jak by ją ktoś kiedyś nawoskował czymś Po odkurzaniu przyszedł czas na podsufitkę Bonnetowanie przy uzyciu pre-spraya od ADBL wystarczyło aby pozbyć się tych plam Zeszły nawet te tłuste plamy tutaj ale zdjęcia po umyciu niestety brak Przyszedł czas na fotele. I tu z pomocą przyszedł colourblock strong. Niestety szczotka zamieszczona do zestawu byla malo skuteczna i nie poręczna ale na szczęście kupiłem drugą Efekt: A tu już po impregnacji APC Pro poszło w ruch Kokpit też był potraktowany apc ale ten wosk czy co koliwek to było, wymagało dwóch jak nie trzech powtórzeń. Efekt zadowalający Po wszystkim zostało to czego bałem się najbardziej, pranie.. jako że nie mam odkurzacza piaracego musialem posiłkować się plukaniem ręcznym. Zaczalem od rozpylenia encapsulatora pianownicą. Dalem mu paręnaście minut na wsiąknięcie a później odkurzaczem wyciągnąłem. Nie dalo to powalajacego rezultatu więc w ruch poszlo wiadro z czystą wodą i mikrofibry. Nasączałem dywaniki wodą szorując a później wyciągałem wodę odkurzaczem. Zdjęć z calego procesu nie mam ale efekty mówią same za siebie: No i te niechciane przebarwienia na laczeniu plastikow z dywanikami udało się sprać bez problemu! No i tu już zdjęcia w swietle dziennym. Fotelom przyda się jakaś regeneracja skóry ale to wkrótce. Nie sądziłem, że po tym myciu uda się nam uzyskać kolor tak odmienny bo wręcz szary! Na koniec zakonserwowane zostały uszczelki i elementy gumowe przy użyciu sonaxa. Jedno zastrzeżenie do sonaxa to piski szyb przy otwieraniu i zamykaniu ich. Dodatkowo podkleiłem materiał na krawedzi rolety do szyberdachu przy uzyciu kleju tapicerskiego Zostało jeszcze zakonserwowanie plastików i kokpitu. Jako że jest dwu kolorowy i chciał bym osiągnąć matowy rezultat szukam teraz czegoś co spełni te warunki. I tak z grubsza wyglądała moja dwu i pół dniowa zabawa z wnętrzem. Uwagi i sugestie mile widziane! 1
Malinek Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2018 Relacja chyba nie pełna, jakiś błąd w wstawianiu? Brak zdjęć z jakiejkolwiek pracy no i oczywiście z efektów.
Grzechu23 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2018 Wydaje mi się ze coś nie halo..kilka zdjęć środka i to wszystko na relacje PSB czy błąd serwera?
waldezz Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2018 Wydaje mi się ze coś nie halo..kilka zdjęć środka i to wszystko na relacje PSB czy błąd serwera? Posta pisze cały czas ale jako że jestem w podróży, piszę na telefonie i nie chce stracić dotychczasowej pracy to publikuje go i edytuje.Poproszę o jakies 30 min i powinienem go skończyć
Raffer Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2018 Mając tak ograniczony arsenał i tak robota wydaje się być porządnie wykonana (co z resztą widać na zdjęciach). Szkoda, że nie ma zdjęć przed/po, następnym razem pamiętaj o tym. Przyjemniej się ogląda. Gratuluję efektu, czystym autkiem na pewno lepiej się jeździ
mrsjackdan Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2018 Bardziej nadaje się do W&W.
Malinek Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2018 Dobra robota jak na 'amatorszczyzne' jak sam powiedziałeś. Co do zabezpieczenia kokpitu polecam Black Panther od GS lub Interior Magic od DM daje matowe wykończenie którego oczekujesz ale tak jak kolega wyżej, moim zdaniem bardziej W&W no chyba że temat będzie aktualizowany i będą prowadzone dalsze prace nad autem
waldezz Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2018 Dziękuję za słowa uznania. Co do specyfiku do kokpitu to rozejrzę się za wyżej wymienionymi w takim razie bo warto będzie to położyć jak najszybciej, dzieki!Co do miejsca gdzie powstał ten temat to wybralem PSB z zamiarem kontynuowania go przy dalszych pracach detailingowych. Jeśli uważacie ze nadaje się do innego wątku to nie problem dla mnie
lepus Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2018 6 godzin temu, waldezz napisał: Zaczalem od rozpylenia encapsulatora pianownicą. Dalem mu paręnaście minut na wsiąknięcie a później odkurzaczem wyciągnąłem Chyba dał słaby efekt bo po jego użyciu trzeba popracować szczotką
waldezz Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2018 Chyba dał słaby efekt bo po jego użyciu trzeba popracować szczotką Szczotka poszła w ruch zgodnie z instrukcją ale po wyciągnięciu specyfiku odkurzaczem do wody dalej było sporo zabrudzeń a i sam encapsulator pozostał. Stąd pomysł o płukaniu wodą i użyciu mikrofibr co akurat poskutkowało w tych najgorszych miejscach najlepiej!
kamykmm Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2018 Do plastików popatrz na testy Detailers Magic Interior Magic i Funky Witch Mademoiselle oba dają bardzo fajne matowe wykończenie. Widać że autko fajnie odżyło, jak już udało się tak fajnie doczyścić skóry to warto też je zabezpieczyć
waldezz Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2018 Do plastików popatrz na testy Detailers Magic Interior Magic i Funky Witch Mademoiselle oba dają bardzo fajne matowe wykończenie. Widać że autko fajnie odżyło, jak już udało się tak fajnie doczyścić skóry to warto też je zabezpieczyć Dzięki za sugestie, sprawdze te testy q takim razie. Myślę, że będę składał zamówienie od razu na chemię do mycia i sprzęt do korekty lakieru. Trochę się boję bo to jednak czarny kolor auta a wiem że dla początkującego to spore wyzwanie... Zobaczymy czy nauka w tym temacie podniesie pewność siebie:)Co do skór to miałem zestaw colourlock strong a w nim jest preparat do czyszczenia i drugi do konserwacji skór. Oba użyte także na chwilę powinno wystarczyć a później jakaś regeneracja i tak wleci.
Moderator Domel Opublikowano 23 Stycznia 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2018 Z miła chęcią przeniosę ten post do PSB jak spełni wszystkie punkty regulaminu Tymczasem zostaje w W&W Czekamy na update. Dobrze zacząłeś - musisz się rozkręcić dalej
waldezz Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2018 Z miła chęcią przeniosę ten post do PSB jak spełni wszystkie punkty regulaminu Tymczasem zostaje w W&W Czekamy na update. Dobrze zacząłeś - musisz się rozkręcić dalej Spoko:) podoba mi się zabawa w detailing a że do tego jestem trochę pedantyczny to chyba sie to dobrze zgrywa:)Dalsze pracę będę zamieszczać tutaj a kwestie przeniesienia do PSB zostawiam włodarzom
passtartowy Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2018 @waldezz Dobra robota, ładny Legaś Jaki przebieg u ciebie bo widzę, ze już dziura pod pedałem gazu.... Zmora tego modelu. Wykładzina jest podłej jakości.
waldezz Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2018 11 minut temu, passtartowy napisał: @waldezz Dobra robota, ładny Legaś Jaki przebieg u ciebie bo widzę, ze już dziura pod pedałem gazu.... Zmora tego modelu. Wykładzina jest podłej jakości. Dziękuje ! No właśnie przebieg nie jakiś kolosalny bo 135tys potwierdzony. Ale właściciel ewidentnie miał gdzieś przetarty dywanik i przetarl welurową okładzinę aż dotarł do gołej blachy a Ty jakiego legasia masz? bo widzę w opisie
passtartowy Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2018 @waldezz tego samego. Tak już przypadłość. I wcale nie musiał miec przetartego dywanika zeby zrobić dziurę w dywanie. U mnie była sporo większa pod pedałem gazu, delikatnie zaczyna się wycierać pod sprzęgłem. Przebieg 260tys. Widziałem Legacy z przebiegiem niecałe 200tys i miał dziurę 15cm w wykładzinie. W Foresterze to samo. Nie rdzewieją ci szyny foteli? Zwłaszcza od kierowcy z lewej strony. Mój jest z polskiego salonu i od soli zaczeły rdzewieć szyny ( mocowania z przodu) z czym się uporałem i w tej chwili jest ok. Fajne autko ale nad zabezpieczeniem antykorozyjnym nie pomyśleli.
waldezz Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2018 Tutaj ewidentnie właściciel miał gdzieś wytarcie w dywaniku no i przeszło dalej Ja sam korozji na szynie od fotela nie mam ale oglądałem modele gdzie takowa występowała więc pewnie problem w miarę powszechny skoro i Ty się z tym musiałeś zmierzyć... To fakt, o atakach rudej na blachach subaru dużo słychać, dlatego jak najszybciej muszę ogarnąc temat zabezpieczenia antykorozyjnego
KnopersE36 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2018 Taka tapicerkę zachować w czystości to nie lada wyczyn dobra robota 1
radziu797 Opublikowano 19 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2018 Hej super robota, A jakim stężeniem myłeś plastiki? Apc od adbl pro? Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
waldezz Opublikowano 19 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2018 Hej super robota, A jakim stężeniem myłeś plastiki? Apc od adbl pro? Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu TapatalkaHej, dzięki. Tak to jest APC Pro i mylem w stężeniu 1:10 i to dwa razy miejscami poprawiałem
Donik Opublikowano 21 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2018 Jakiego kleju tapicerskiego używałeś ?
radziu797 Opublikowano 25 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2018 A dałeś czasu apc na za działanie czy od razu po zaaplikowaniu pedzelkowales i ścierales. Zastanawiam się czy w 1do10 można pro zostawić na 2-3 min na plastiku hm Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
waldezz Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2018 W dniu 2/21/2018 o 08:41, Donik napisał: Jakiego kleju tapicerskiego używałeś ? Szczerze to nie pamiętam jak on się nazywa bo dostałem go od teścia. Był w dużej litrowej puszcze ale ni diabła nazwy sobie nie przypomnę W dniu 2/25/2018 o 11:05, radziu797 napisał: A dałeś czasu apc na za działanie czy od razu po zaaplikowaniu pedzelkowales i ścierales. Zastanawiam się czy w 1do10 można pro zostawić na 2-3 min na plastiku hm Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Niektóre elementy zostawiałem na pare minut po pędzelkowaniu, więc możesz śmiało te 2-3 minuty odczekać przed zmywaniem.
Rekomendowane odpowiedzi