Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej,

oddałem auto na detailing. 

Standardowo mycie, korekta i ceramika. Dostałem na lakier Crystal Serum Light.

Generalnie plan jest aby co miesiąc-dwa jechać do chłopaków i poprosić o mycie. Problem w tym, że jest to pewien problem zarówno pieniężny jak i organizacyjny. Bo jak ptak mi narobi na maskę to nie będę jechał pół miasta do specjalistów.

Dotychczas, jak miałem swoje poprzednie, gorsze auto bez ceramicznych cudaków, robiłem tak:
W przypadku ptasiego problemu - chusteczki z mikrofibry, jakiś psikacz do szyb i hej. 
W przypadku ogólnego kurzu miasta - myjka, komplet programów i tyle. 

Słyszałem, że mogę spłukiwać zdemineralizowaną wodą tylko. Prawda/fałsz?

No i jak z punktowymi niespodziankami? Nabyć jakąś butelkę czegoś innego niż Shellowy zmywacz do szyb? ;)

Posted
17 minut temu, Quarien napisał:

Dotychczas, jak miałem swoje poprzednie, gorsze auto bez ceramicznych cudaków, robiłem tak:
W przypadku ptasiego problemu - chusteczki z mikrofibry, jakiś psikacz do szyb i hej. 

Zamiast płynu do szyb użyj albo Kecav H2O+ (psiknij na kleksa, poczekaj chwilkę aż zmięknie i zbierz fibrą), albo kup jakiegoś QDka który nie wpływa zbytnio na wygląd i akcja jak wcześniej.

19 minut temu, Quarien napisał:

W przypadku ogólnego kurzu miasta - myjka, komplet programów i tyle. 

Słyszałem, że mogę spłukiwać zdemineralizowaną wodą tylko. Prawda/fałsz?

Odpuść komplet programów na (tak jak napisałeś) wodę demineralizowaną i będzie ok. Nie powiem Ci, że auto będzie czyste, ale nie zrobisz krzywdy na pewno a i brud powinien łatwiej zlatywać po powłoce. Jeśli nie masz zamiaru myć auta na 2 wiadra, to wszelkiej maści proszki czy szczoty bym odpuścił.

Posted
Cytat

Nie powiem Ci, że auto będzie czyste

Domyślam się, że nie da się zastąpić długich godzin pracy fachowców opłukaniem wodą z karchera. Bardziej zależy mi aby nie było totalnie uświnione, np. po trasie. Czyste i wypucowane to inna sprawa. Po prostu nie-brudne ;)

Cytat

Zamiast płynu do szyb użyj albo Kecav H2O+ (psiknij na kleksa, poczekaj chwilkę aż zmięknie i zbierz fibrą), albo kup jakiegoś QDka który nie wpływa zbytnio na wygląd i akcja jak wcześniej.

Czy mógłbym prosić o konkretne nazwy marketingowe produktów? :)
Jestem totalnie zielony w tym temacie i nie wiem co jest profesjonalnym produktem, a co tylko w ładnym opakowaniu ;)

Posted
44 minuty temu, Quarien napisał:

Jeden Ci już wymieniłem, to KECAV H2O+ to "zwykła" woda w żelu :) Super sprawdza się przy ptasich kleksach :)

Jeśli zdecydujesz się na QD, to masz różne gotowe do wyboru jak np. Detailer's Magic Quick Magic.

Jeśli coś do rozrabiania to np CarPro Ech2O. Jako QD rozrabiasz go z wodą demineralizowaną w proporcji 1:20, czyli kupująć 50ml robisz z tego 1l QDka.

51 minut temu, Quarien napisał:

Domyślam się, że nie da się zastąpić długich godzin pracy fachowców opłukaniem wodą z karchera. Bardziej zależy mi aby nie było totalnie uświnione, np. po trasie. Czyste i wypucowane to inna sprawa. Po prostu nie-brudne ;)

No film brudu zostanie. Najgorzej jest zimą oczywiście bo latem to wystarczy kurz opłukać i ewentualnie owady z przodu usunąć (ale są do owadów fajne preparaty więc to nie problem). Zimą niestety soli samym bezdotykiem nie ruszysz. Nawet aktywna piana z ręcznej pianownicy sobie pewnie do końca nie poradzi. Zostaje Ci opłukiwać auto wodą na bieżąco, a jak jest ciut cieplej to jechać na mycie do studia gdzie kładłeś powłokę.

• Lubię to 1
  • Moderator
Posted
W dniu 16.11.2017 o 15:08, Quarien napisał:

Bo jak ptak mi narobi na maskę to nie będę jechał pół miasta do specjalistów.

Ptaki srające powiadasz :D

11390218_10152836714466524_7927086143467

W 2014 miałem takie problemy... regularnie....

2014-04-12_13.50.55.jpg
2014-04-12_13.50.59.jpg

Przebijesz to ?? :D

A tak już na poważniej nie ma lepszego środka na ptasie odchodzi jak @kecav H2O+ Aqua Gel.

Za ten produkt autor powinien dostać detailerskiego nobla.

Wożę go w autach. Wystarczy za aplikować na kupę, odczekać chwilkę i chusteczką higieniczną zebrać "pocisk". Zebrać znaczy nie ścierać, posuwać czy przeciągać.

Złapać tak jakbyś łapał kleszcza albo żeby wsiąkło w chusteczkę. Zminimalizujesz ryzyko szkód na lakierze.

Kilka razy zdarzyło mi się na tym świętej pamięci Punciaczku mocniej dotrzeć kupsztala - efekt był porażający dla klaru...

9 godzin temu, Quarien napisał:

Jestem totalnie zielony w tym temacie i nie wiem co jest profesjonalnym produktem, a co tylko w ładnym opakowaniu ;)

tego jest masa.

Polecam przejrzeć wszystkie relację krok po kroku. Bardzo dużo się z nich dowiesz. Zacznij od tych nawet sprzed 8 lat:

https://kosmetykaaut.pl/forum/6-pokaż-swój-blask/

• Lubię to 1
  • Master
Posted
4 godziny temu, Domel napisał:

A tak już na poważniej nie ma lepszego środka na ptasie odchodzi jak @kecav H2O+ Aqua Gel.

Za ten produkt autor powinien dostać detailerskiego nobla.

Dzięki @Domel

Ach .... gdyby te Noble rozdawali :D

13 godzin temu, Fredi88 napisał:

KECAV H2O+ to "zwykła" woda w żelu

Okazuje się, że to "prawie" "zwykła" woda, a "prawie" robi różnicę :D

Zostawiłem w H2O+ kwiatka na dzień i ....  niestety nie przeżył :o

"Prawie" jak w życiu:

• Lubię to 1