Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć,

Jakiś czas temu otrzymałem od 4nano próbkę ich nowej powłoki do wykorzystania na dowolnym samochodzie. Akurat niedawno odebrałem nowego Rapida dla żony z salonu i bardzo długo myślałem nad wprowadzeniem nowej powłoki do oferty mojej firmy - no lepiej się złożyć nie mogło. :)

Już w połowie sierpnia, czyli w momencie odbioru Skody z salonu wiedziałem, że będę nakładał na nią jakąś powłokę ochronną. W tym celu nie umyłem auta ani razu i tylko patrzyłem jak brud wżera się w piękny kolor Race Blue. Mało tego - ASO też nie umyło na moją prośbę auta przed wyjazdem z salonu. ;) 

IMG4532JP_qreppen.jpg

IMG4525JP_qreppea.jpg

Od 8  do 2643 kilometrów - to jest właśnie dystans pokonany po brudnych, śląskich drogach w ciągu półtora miesiąca. W końcu wygospodarowałem dwa dni na zabawę w firmie i się zaczęło...

Wieloetapowe mycie pojazdu, mechaniczna dekontaminacja karoserii oraz maszynowe odświeżenie lakieru - usługi wykonane przed aplikacją powłoki ceramicznej. Całość odtłuściłem tylko i wyłącznie zwykłą IPĄ 60/40.

IMG4547JP_qrnqqwh.jpg

Zacznijmy najpierw o samym produkcie. 4nano Camo to powłoka ceramiczna o deklarowanej trwałości takiej samej jak Gtechniq EXOv3, czyli 18 - 24 miesiące. Własnie tyle według producenta powinien utrzymywać się efekt hydrofobowości na pojeździe. Powłoka jest dostępna dla każdego i kosztuje w detalu 499 złotych brutto. 

W tej cenie otrzymujemy solidnie zapakowany produkt o pojemności 25ml, trzy szmatki o wymiarach 30x30, instrukcję obsługi oraz okrągłe aplikatory. 

IMG4540JP_qrnqqwn.jpg

IMG4548JP_qreppre.jpg

+ profilaktyczne pomiary miernikiem lakieru. Kolejne, praktycznie identyczne pomiary wykonam 2 tygodnie po aplikacji powłoki.

IMG4553JP_qreppxn.jpg

IMG4557JP_qreppxe.jpg

Według 4nano - z powłoką należy pracować na 3 mikrofibry. Wstępne przetarcie, docieranie i całkowite dotarcie. Ja jednak zdecydowałem się na swoją metodę, czyli:

Aplikator kostkowy CarPro + MF CarPro + 2 mikrofibry 40x40.

IMG4550JP_qrnqqse.jpg

Powłoka rzekłbym jest bezwonna. Jak już jednak coś unosiło się w powietrzu to zapach identyczny jak świeżo wyciągnięty makaron z Vifona.

Aplikację rozpocząłem od przedniego nadkola. Pierwsze użycie zgodnie ze wskazówkami Krzyśka z 4nano, czyli czas na wstępne związanie 3 minuty i docieranie na 3 MF. I szok. Powłoka w ogólnie nie sprawia wrażenia tępej podczas aplikacji i pięknie smaruje się po elemencie. Dziewicze rozlanie produktu na aplikator pozwoliło mi zaaplikować powłokę od razu na cały element co rzadko zdarza się przy innych powłokach. ;) Odczekane 3 minuty i docieranie - chyba nigdy mi szybciej to nie poszło. 

Okej, decyzja jest prosta. Skoro mam czekać 3 minuty na wstępne związanie się z produktu to nie będę tracił czasu i aplikuję od razu na dwa elementy na raz. I nie dość, że przyśpiesza to pracę to jeszcze ją ułatwia. Zaaplikowałem produkt na obie ćwiartki z tyłu i dotarłem je bez problemu. Dach również zaaplikowałem na szachownicę i też nie było żadnych problemów z dotarciem takiej ilości rozsmarowanej powłoki. Sposób zaaplikowania powłoki na maskę przedstawię na filmie.

IMG4559JP_qrepphn.jpg

IMG4564JP_qrepphw.jpg

IMG4588JP_qreppha.jpg

IMG4595JP_qrepphq.jpg

Pierwsze wrażenia:

- banalna aplikacja

- dziecinnie proste dotarcie

- pojemność 25ml starczy na 2 pojazdy średniej wielkości.

Pod koniec zostało mi tyle powłoki:

IMG4600JP_qreppxa.jpg

Efekt końcowy:

15jpg_qreppnh.jpg

21jpg_qreppnr.jpg

Informacje ogólne:

Powłokę zaaplikowałem w temperaturze 17*C oraz przy zerowej wilgotności (włączona klimatyzacja). Auto od momentu aplikacji przestało w ogrzewanej hali 11 godzin, a potem wyjechało niestety na mżawkę. Auto w momencie aplikacji miało półtorej miesiąca i 2643km przebiegu. Zużyłem około 10ml powłoki na cały pojazd, z tej samej butelki zostało również zabezpieczone czarne Audi A3. 

Test jest długodystansowy - minimum do stycznia będę obserwował zachowanie powłoki i dopiero wtedy podejmę decyzję o ewentualnym wprowadzeniu jej do gamy usług.

Do godziny wrzucę trzy filmy związane z powłoką.

Posted

Cena produktu trochę z kosmosu, kiedy wspomniane właśnie EVOv3 da się kupić za ~220zł i to za więcej bo 30ml ;) 

Posted
26 minut temu, Bruuuum napisał:

Cena produktu trochę z kosmosu, kiedy wspomniane właśnie EVOv3 da się kupić za ~220zł i to za więcej bo 30ml ;) 

Używałeś kiedyś EXO bez C1 lub Crystal Serum Light? Bo ja tak i nigdy więcej tego nikomu nie nałożę bez podkładu w postaci kwarcu lub ceramiki. A tym samym dochodzi nam teraz kupno C1 za około 270 złotych lub Crystal Serum Light za około 360 złotych. Koszta się mnożą, czas pracy też się zwiększa z powodu obowiązkowego warstwowania powłoki.

Gtechniq EXO nie jest też powłoką mega wydajną. Na większy pojazd schodzi mi czasami i całe 30ml.

Obiecane filmy:

- Aplikacja na masce (nie szło bardziej przyśpieszyć niestety).

- Efekt końcowy na Rapidzie:

- Efekt końcowy na A3:

Posted
36 minut temu, Mickul napisał:

Używałeś kiedyś EXO bez C1 lub Crystal Serum Light? Bo ja tak i nigdy więcej tego nikomu nie nałożę bez podkładu w postaci kwarcu lub ceramiki. A tym samym dochodzi nam teraz kupno C1 za około 270 złotych lub Crystal Serum Light za około 360 złotych. Koszta się mnożą, czas pracy też się zwiększa z powodu obowiązkowego warstwowania powłoki.

Gtechniq EXO nie jest też powłoką mega wydajną. Na większy pojazd schodzi mi czasami i całe 30ml.

Obiecane filmy:

- Aplikacja na masce (nie szło bardziej przyśpieszyć niestety).

- Efekt końcowy na Rapidzie:

- Efekt końcowy na A3:

Tak, testowałem wszystko z Gtechniq już jakiś czas temu z racji że miałem/mam dobry dostęp do produktów. I nie widziałem problemów przy aplikacji żadnego :) Dobrze, że wspomniałeś o duetach, bo właśnie flagowy CS Light + EXOv3 można w komplecie 2x30ml dostać za 400zł, co nadal jest niższą ceną. A jak zależy na jednowarstwowej powłoce,  to CarPro / TacSystem w podobnej kategorii też można dostać za mniej niż pół wspomnianej ceny :) Także nie wiem co jest takiego rewelacyjnego/rewolucyjnego w tym produkcie, że taki koszt? 

Posted

CSL + EXOv3 w zestawie za 400 złotych? Proszę Cię. Koszt ostatniego Power Couple jakie kupiłem wyniósł mnie:

374decbe8459ccd61913a189fcf1bccd.png

To jest jedna sprawa. Druga - w przypadku CSL uciążliwe dla mnie jest nakładanie jednej warstwy, odczekanie minimum 3 godzin i nakładanie kolejnych warstw. Trzecia i ostatnia - CSL oraz EXO nie są powłokami wydajnymi, więc zawsze liczę 3/4 butelki na jeden pojazd. 

I odrębna sprawa - mimo, że EXOv3 stało się powłoką "samodzielną" tj. występuje możliwość aplikowania jej na wyjałowioną powierzchnię bez podkładu w postaci C1/CSL to stanowczo odradzam. Samo EXO bardzo mocno łapie kamień, wżery i ślady po twardej wodzie, dodatkowo bardzo szybko się zapycha i nie tworzy według mnie idealnej hydrofoby. Przeciwnie jest w przypadku, gdy EXO jest połączone z C1/CSL.

Nie chcę nic mówić, ale taki UNC-R np. w zestawie z SILKiem również kosztuje 480 - 500 złotych w przypadku jednorazowego zakupu. ;)

Powłoki CarPro nie są dla mnie wystarczające, dlatego zdecydowałem się na wstępny test Camo.

Posted
18 minut temu, Mickul napisał:

CSL + EXOv3 w zestawie za 400 złotych? Proszę Cię. Koszt ostatniego Power Couple jakie kupiłem wyniósł mnie:

374decbe8459ccd61913a189fcf1bccd.png

To jest jedna sprawa. Druga - w przypadku CSL uciążliwe dla mnie jest nakładanie jednej warstwy, odczekanie minimum 3 godzin i nakładanie kolejnych warstw. Trzecia i ostatnia - CSL oraz EXO nie są powłokami wydajnymi, więc zawsze liczę 3/4 butelki na jeden pojazd. 

I odrębna sprawa - mimo, że EXOv3 stało się powłoką "samodzielną" tj. występuje możliwość aplikowania jej na wyjałowioną powierzchnię bez podkładu w postaci C1/CSL to stanowczo odradzam. Samo EXO bardzo mocno łapie kamień, wżery i ślady po twardej wodzie, dodatkowo bardzo szybko się zapycha i nie tworzy według mnie idealnej hydrofoby. Przeciwnie jest w przypadku, gdy EXO jest połączone z C1/CSL.

Nie chcę nic mówić, ale taki UNC-R np. w zestawie z SILKiem również kosztuje 480 - 500 złotych w przypadku jednorazowego zakupu. ;)

Powłoki CarPro nie są dla mnie wystarczające, dlatego zdecydowałem się na wstępny test Camo.

Ale ja nie mówię o polskiej dystrybucji z 50-70% marżą (marża też z kosmosu jak ta cena 4nano), można kupić zestaw za 400zł, jak chcesz to sprzedam Ci za 450, jeśli nie wiesz gdzie kupić w takiej cenie :D Więc jeśli chodzi o aplikację dla siebie, to nie widzę żadnego plusa za rozwiązaniem z 4nano, "no offence". CarPro / Tac system z Reloadem ładnie się trzyma te 18 miesięcy również.

Posted
1 minutę temu, Arkeolowy napisał:

z tym kompletem gtechniqa za 400 zł to dobry joke

Bo? Dokładnie za 388zł. Również chętny za 450? ;)

Posted
8 minut temu, Arkeolowy napisał:

na razie mam zabezpieczone auto, ale ciekaw jestem gdzie po tyle sprzedają :good:

Uchylę rąbka tajemnicy, mała wskazówka

Untitled-1.png

Polska dystrybucja Gtechniq "to dobry joke" ;)

Posted

Weź pod uwagę, ze prowadzę działalnośc gospodarcza. Tym samym jestem VATowcem, a powłoki kupuje z dnia na dzień ;) wiec ciezko mi byłoby czekac na wysyłkę i dostosowuje sie do polskiego dystrybutora.

Posted

@Mickul ciekawa opcja z tym 4nano. Troszkę pw wymienilem na FB i wyglada to fajnie. Co do powłoki będzie jakieś lanie wody? Bo hydrofobowosc ma byc na wysokim poziomie. 

Dobrze ze zrezygnowali z powloki aplikowanej przy pomocy wody destylowanej bo bylo z tym troszke zabawy...

Posted

Tak. Za tydzien bedzie pierwsze mycie dwa tygodnie od aplikacji i zostanie udokumentowane. 

• Moderator
Posted

obserwuję.

jeśli aplikacja taka banalna to moze byc hit.

Posted

Jeśli powłoka faktycznie wytrzyma 2 lata i nie będzie wymagała przez 18 miesięcy żadnych "dopalaczy" to faktycznie może być ciekawą opcją. @Mickul jak porównujesz ją do UNC-Ra i UNC-R 1.5?

• Moderator
Posted
24 minuty temu, Maciej WTN napisał:

Jeśli powłoka faktycznie wytrzyma 2 lata i nie będzie wymagała przez 18 miesięcy żadnych "dopalaczy"

cuda wianki ;) magia ;)

• Super 1
Posted
32 minuty temu, Maciej WTN napisał:

Jeśli powłoka faktycznie wytrzyma 2 lata i nie będzie wymagała przez 18 miesięcy żadnych "dopalaczy" to faktycznie może być ciekawą opcją. @Mickul jak porównujesz ją do UNC-Ra i UNC-R 1.5?

UNC'R posiedzi na lakierze i 5 lat ;) pod warunkiem, że co półtora roku zrobisz re-aplikację :mrgreen:

Posted
1 minutę temu, Arkeolowy napisał:

UNC'R posiedzi na lakierze i 5 lat ;) pod warunkiem, że co półtora roku zrobisz re-aplikację :mrgreen:

Jak każda powłoka :D

Posted
3 minuty temu, Maciej WTN napisał:

Jak każda powłoka :D

No niestety jak producent podaje, że powłoka x ma gwarancję 5 lat, prawie w każdym przypadku wiąże się to z tym, że co Y czasu musisz jeździć do studia na uzupełnianie powłoki. Jak ktoś wierzy, że powłoka siedzi na lakierze 3 lata bez wspomagaczy oraz jest samoobsługowa to jest w błędzie.

Posted
12 minut temu, Arkeolowy napisał:

No niestety jak producent podaje, że powłoka x ma gwarancję 5 lat, prawie w każdym przypadku wiąże się to z tym, że co Y czasu musisz jeździć do studia na uzupełnianie powłoki. Jak ktoś wierzy, że powłoka siedzi na lakierze 3 lata bez wspomagaczy oraz jest samoobsługowa to jest w błędzie.

Zgadzam się, ale jakby sie znalazła powłoka która wytrzyma 18-24 miesiące bez żadnych dopalaczy to juz byłaby rewelacja. Najbliższy temu jest chyba UNC-R :)

• Moderator
Posted
51 minut temu, Maciej WTN napisał:

jakby sie znalazła powłoka która wytrzyma 18-24 miesiące bez żadnych dopalaczy to juz byłaby rewelacja.

to jeszcze chyba poczekamy te 18-24 miesięcy a może i dłużnej  :P bądź wcale taka nie powstanie bo jaki by mieli w tym interes sprzedać powłokę użytkownikowi co 2 lata  :P lepiej ja opchnac czesciej :P

bez wspomagaczy nie ma opcji zeby tyle jakas wytrzymała

Posted
5 godzin temu, Maciej WTN napisał:

Zgadzam się, ale jakby sie znalazła powłoka która wytrzyma 18-24 miesiące bez żadnych dopalaczy to juz byłaby rewelacja. Najbliższy temu jest chyba UNC-R :)

Gtechniq Crystal Serum + EXOv2 wytrzymał na lakierze bez żadnego serwisu ponad 26 miesięcy i dalej miał się dobrze. :) 

UNC-R na aucie kolegi leży już od maja 2016 i nadal zachowuje się jak nowy. Dla mnie wynik 24 miesięcy jest realny, niemniej zawsze mówię klientom o trwałości rocznej (a po upływie 12 miesięcy ewentualny serwis lub reaplikacja powłoki). 

• Moderator
Posted
29 minut temu, Mickul napisał:

26 miesięcy i dalej miał się dobrze. :) 

Bez zadnego odtykania bez qd, reaplikacji  itd ?? 

Posted

W 4nano nie wierzę. Kładłem Rock, Opal i to wszystko shit. Jedyny plus tych powłok to łatwa aplikacja a trwałość mizerna. 

Posted
1 minutę temu, BiałyGTi napisał:

Bez zadnego odtykania bez qd, reaplikacji  itd ?? 

Mycie, czasami chemiczna dekontaminacja i punktowo QD z Poorboy'sa.