Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej,

Mam duży problem... W poprzednim aucie miałem problem z bardzo głośnymi wycieraczkami mimo wymiany, auto sprzedałem, kupiłem nowe było OK, po jakimś czasie powtórka z rozrywki... Auto myje szamponem od SG, QD też od SG, jakiś innych dziwnych preparatów nie stosuje. Do szyb korzystałem z piany Wurtha. Ale mam problem, prawdopodobnie mam coś na szybie, w nocy widać białe smugi, woda się zachowuje dziwnie. Płyn do szyb Sonax. Próbowałem przemyć szybę rozpuszczalnikiem - nic nie dało. Macie jakieś rady jak permamentnie się pozbyć chemii z szyby? Proszę o porady które moge wykonać w swoim garażu, niestety nie mam maszyny. Mam Shiny Garage Red Devil, mam IPA. Coś jeszcze proponujecie? 

• Moderator
Posted

Kup sobie AutoGlym Car Glass Polish oraz Flexipads Pro Applicator dwustronny aplikator do polerowania i woskowania i powinno zejsc jesli cos siedzi na szybie 

Posted

Zgadzam się z kolegą wyżej. A jak nie masz akurat funduszy na mleczko do szyb to możesz zawsze skorzystać z pasty polerskiej na jakiejś gąbce albo wersja budżetowa czyli ocet na szmatkę i jedziesz(przy okazji usunie waterspoty jak jakieś są):D  Wydaje mi się że powinno pomóc oczywiście zawsze po każdej możliwości co podałem przetrzyj szybę IPA i umyj pióra wycieraczek.

Ps: To nie jest efekt po "wosku" na myjni bezdotykowej?

Posted

Nawet nie filcu. Tlenek ceru śmieszne pieniądze kosztuje, i za jego pomocą czyściłem szybę zmywakiem kuchennym. Atomizer z wodą pod ręką i ogień :) z 15letniego samochodu osady z miejsc gdzie nie pracują wycieraczki zeszły po 15 minutach :) 

Posted

Tak, możliwe że to wosk z lokalnej myjni. Zawsze "płukam" czystą wodą ale wiadomo co w tych lancach jest... ;)

Wspólnym mianownikiem dla aut jest właśnie myjnia koło bloku - więc pewnie ona jest winowajcą. Plus po przetarciu wycieraczki zostają takie "łatki" na szybie, i białe smugi.

Mam Meggsa UC, mam też Meggsa PlastX. Czy któregoś z nich mogę użyć? Nie "zmatowi" mi to szyby? Autoglym, kurcze ostatnio robiłem zamówienie i nie kupiłem... nastepnym razem na pewno dorzucę go do koszyka. 

Posted

Na początku bym zaczął od czegoś przyziemnego. Zacznij od czystej IPY ew. benzyny ekstrakcyjnej - w przypadku tego ostatniego uważaj, żeby nie poleciało na elementy gumowe. Najlepsza byłaby IPA, żeby tez wycieraczki nią oczyścić

Posted

Witam kolege z sando ;)
Którą myjnie masz na mysli? Fakt, że na bezdotyku jestem może 4-5 razy w roku (ZIMA) ale warto by wiedzieć

Posted

Wylałem na szybe chyba z 200ml izopropanolu, niestety 0 reakcji... Co ciekawe, na szybie są takie jakby "łatki" które widać po przetarciu szmatką/wycieraczką (na mokro). Także ewidetnie gówno siedzi na szybie i nie zamierza zejść. Jutro uskuteczniam APC i może ten ocet spróbuje... 

Posted

@murgal te "łatki" co widać po przetarciu to najprawdopodobniej osad kamienny który usuniesz czymś ściernym albo właśnie octem(ale jak są bardzo mocne to mogą nie zejść)

• Moderator
Posted

Na szybe recznik papierowy  do butelki z atomizerem wlej octu popsikaj na te reczniki papierowe i zostaw na pare min jesli to kamien to zejdzie