Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, po zakupie auta chciałbym odświeżyć trochę jego wygląd. Póki co budżet niewielki lecz z czasem z pewnością dokupię kosmetyków wraz z poszerzaniem wiedzy w tym zakresie :)

Kwota: 200-300zł

Obiekt: E90 kolor Arctic metallic (coś pomiędzy srebrnym a błękitem tak na moje oko)

Zakres: Jako że to jest początek a samochód będzie wymagać trochę dopieszczenia to chciałbym w pierwszym pakiecie poza pracą nad lakierem i odświeżeniem środka to jeszcze spolerować lampy.

Polerowanie lamp:

1. Pad polerski, papiery ścierne, klocek gąbkowy

2. Środek polerski i filtr UV - K2 Lamp doctor i Meguiar's Headlight Protectant 

~ 60zł

Białe skóry:

1. Colourlock - zestaw strong/soft, skóra nie jest mocno pobrudzona więc tu bym się chyba skłonił do soft. W zestawie cleaner i środek ochronny.

~ 100zł

Lakier:

Tu już zostaje mały budżet no ale zobaczmy:

1. ADBL Yeti

2. Glinka 3M

3. Wosk 1000p Hi-temp tester 59ml (tester wystarczy by obskoczyć całe auto?)

~ 80zł 

W sumie zostaje z ~50zł a nie wiem co jeszcze dobrać/zamienić. Może zamiast tego wosku dołożyć do fusso ?

Pozdrawiam :)

Posted
56 minut temu, Pat6er napisał:

ten tester za 25zł wystarczy na całe auto, a nawet na 8 aut

z brakujących, przyda się szampon :) , mikrofibry do docierania wosku i suszenia,  deiron do felg np tuga zielona

Posted

@Pat6er specjalistą nie jestem, ale do lakieru dołożyłbym deironizer oraz i tar&glue. A co do wosku to tester spokojnie obleciałem dwa całkiem spore auta i jeszcze dużo go zostało ;)

• Moderator
Posted
Godzinę temu, Pat6er napisał:

Białe skóry:

1. Colourlock - zestaw strong/soft, skóra nie jest mocno pobrudzona więc tu bym się chyba skłonił do soft. W zestawie cleaner i środek ochronny.

Jesli chcesz zaoszczedzic to masz z carchem i do czyszczenia i do konserwscji po 100ml opakowania

Godzinę temu, Pat6er napisał:

Starczy ci napewno na auto ok 3 do 5 gram schodzi 

I tak jak chlopaki polecali cos na smole moze byc prickbord 124 i cos na lotna rdze. Jakies mikrofibry recznik do suszenia badz jakies APC ci sie jeszcze przyda 

Zobacz sobie w dziale gielda jest duzo kosmetykow np pol butelki badz 3/4 i duzo taniej ci wyjdzie 

Posted
21 minut temu, BiałyGTi napisał:

Jesli chcesz zaoszczedzic to masz z carchem i do czyszczenia i do konserwscji po 100ml opakowania

Nie chciałbym popadać w skrajność by brać tylko najtańsze, po prostu ten zestaw kilka razy się przewinął na forum i się tym zasugerowałem. Rozumiem że środek jest dobry?

• Moderator
Posted

Powiem tak colourlock uzywalem od zawsze kupowalem w 1L butelkach po tym jak uzylem carchrma to wiem ze sie na niego przesiadam. 

Tu nie chodzi o skrajnosc tylko skoro jedno i drugie dziala tak samo a nawet carchem lepiej to po co placic wiecej ?? Carchema 1L masz za 69 zl a CL masz za 150 zl za soft a strong za 170 zl a doliczajac jeszcze srodek do konserwacji to carchem wychodzi duzo duzo taniej a powiem ze maja dwa srodki do konserwacji jeden jako olejek a drugi jako zwykly 

Posted
23 minuty temu, BiałyGTi napisał:

Powiem tak colourlock uzywalem od zawsze kupowalem w 1L butelkach po tym jak uzylem carchrma to wiem ze sie na niego przesiadam. 

Tu nie chodzi o skrajnosc tylko skoro jedno i drugie dziala tak samo a nawet carchem lepiej to po co placic wiecej ?? Carchema 1L masz za 69 zl a CL masz za 150 zl za soft a strong za 170 zl a doliczajac jeszcze srodek do konserwacji to carchem wychodzi duzo duzo taniej a powiem ze maja dwa srodki do konserwacji jeden jako olejek a drugi jako zwykly 

A no chyba że tak to wygląda, co do Carchema masz na myśli zestaw Leather Cleaner + Armour tak  ?

• Moderator
Posted

Ja uzywalem akurat leather cleaner plus olejek bo mialem twarde skóry i fajnie zmiekczył  ale armour tez mam chodz jeszcze nie uzywalem 

Posted

Ok, a co do wosku jeszcze, lepiej ten tester wosku 1000p czy fusso? 

Widziałem na sprzedaż u jednego użytkownika i w sumie może przy okazji bym wziął ADBL Interior wow, tylko muszę jeszcze przeliczyć ile wyjdzie mnie zestaw :)

Posted
7 godzin temu, BiałyGTi napisał:

Ja uzywalem akurat leather cleaner plus olejek bo mialem twarde skóry i fajnie zmiekczył  ale armour tez mam chodz jeszcze nie uzywalem 

Tu dobrze kolega napisał. Carchem jest bardzo dobry i taniej wychodzi. Przy moich testach sprawdził się lepiej niż Colourlock.