Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, mam zamiar zacząć zabawę z detailingiem. Póki co bez korekty. Moje auto to ciemnoszare Subaru Legacy z 1992r. - lakier na tyle "problematyczny", że jest miękki... Poniżej chciałabym Wam przedstawić mój pierwszy zastaw do oceny/ poprawki :-) Jeśli macie jakieś inne propozycje - mile widziane. 

Nielsen Cyclone APC / ADBL APC

Szampon - Unique Poseidon

Aktywna piana - Tenzi

AIO- Auto Finesse Tripple

Glinka - Tuningkingz delikatna

Usuwanie smoły z lakieru - Prickbort 124 Mac Serien

Usuwanie owadów oraz soków z drzew - Tenzi Mosquitos

Usuwanie metalicznych zanieczyszczeń - ADBL Vampire Liquid

Wosk - Bilt Hamber Auto-Balm / Dodo Juice Haze Car

QD - SG Morning Dew

Okna - Nielsen Blue Window Clean II

Antyroszeniowy preparat Sonax zapobiegający parowaniu szyb

Pielęgnacja uszczelek - 1Z Gummi Pflege Stift

Dressing wewnętrzny - SG Apple Plastic

Dressing zewnętrzny - SG Jet Black Exterior Trim Restorer

Opony - ADBL Tire and Rubber Cleaner

Dressing do opon - Nielsen Brillance

Aplikatory:

Flexipads Trikolor delikatny

K2 miękki, gąbkowy

ADBL One Shot Tire Pad - Aplikator do dressingów.

Osuszenie auta:

Fluffy Dryer

Waflowy - DeepGloss Quick Dry

Pędzelki wiadomo, mikrofibry także, rękawice do  mycia, sprzęt jest.

Pranie tapicerki:

ADBL Pre Spray Pro

Zabezpieczenia tapicerki materiałowej:

Colourlock Impregnat do tkanin/ Nanoshine Ceramic Pro Textile

• 2 weeks later...
Posted

Osobiscie wiekszych zastrzezen bym nie mial ;) jak na pierwszy zestawik ciekawy,moze tylko glinka jakos malo popularna i polaczenie AIO+woski ktore wymieniles moze nie byc zbyt trwale,ale moze akurat na tym Ci nie zalezy

Posted

menior, dziękuję za odpowiedź. Możesz polecić jakiś wosk, który będzie trwały? :)Glinka owszem, mało popularna, jak  przeglądałam te Forum, to chyba nikt jej nie używał. A glinka od ADBL jest godna polecenia ?

• Moderator
Posted

Glinke najlepiej sprawdzona mysle ze przez prawie wszystkich czyli Valetpro cena dobra a sam produkt mysle ze jeden z lepszych. Co do wosku to trwaly to coli badz FK albo popularny fuso chodz ja osobiscie wole naturalne ktore trzymaja od 2 do 3 miesiecy 

Posted
13 minut temu, wania napisał:

menior, dziękuję za odpowiedź. Możesz polecić jakiś wosk, który będzie trwały? :)Glinka owszem, mało popularna, jak  przeglądałam te Forum, to chyba nikt jej nie używał. A glinka od ADBL jest godna polecenia ?

Najbardziej popularne trwale woski to tak jak kolega wyzej wspomnial Colli,FK,cala gama Soft99 zwlaszcza Fusso.Glinka od Valetpro faktycznie najbardziej znana ale mi osobiscie o wiele lepiej pracowalo sie biala od Meguair's,ta od ADBL to jakas nowosc i na poczatek wolalbym tu nie eksperymentowac ;)

Posted
19 minut temu, wania napisał:

. A glinka od ADBL jest godna polecenia ?

Nie miałem. Używam ValvetPro żółta która jest godna polecenia. 

• Moderator
Posted

Ja tez zawsze żółta uzywam i jeszcze nigdy mnie nie zawiodla. Robi swoje i tyle 

Posted

Witam.Jaka jest różnica między woskami Soft99- Fusso Coat 12 Months Wax Dark a Pearl & Metallic Soft ? Mój lakier to szary granat perłowy. Czy pierwszy jest trwalszy i do czarnego lepszy?Czy bardziej też wypełnia mikro rysy? Drugiego jest wiecej i jest tańszy.Proszę o odpowiedź.

Posted
1 godzinę temu, Bulo napisał:

Witam.Jaka jest różnica między woskami Soft99- Fusso Coat 12 Months Wax Dark a Pearl & Metallic Soft ? Mój lakier to szary granat perłowy. Czy pierwszy jest trwalszy i do czarnego lepszy?Czy bardziej też wypełnia mikro rysy? Drugiego jest wiecej i jest tańszy.Proszę o odpowiedź.

skład:

fusso - fluorki żywicy PTFE i produkty naftowe

soft wax - ksyleny, kwarc i produkkty nafotwe

główna różnica jest w konsystencji i żywotności, fusso jest przynajmniej kilka razy trwalszy

• Super 1
Posted

BH Auto Balm jest calkiem trwalym woskiem, nie splynie po miesiacu. Z ciekawostek zawiera inhibitory korozji. Pamietaj zeby klasc oszczednie i nie czekac za dlugo z docieraniem bo sie umeczysz :)

Posted
Dnia Tuesday, July 18, 2017 o 21:58, wania napisał:

A glinka od ADBL jest godna polecenia ?

ostatnio używałem na dwóch auta przed nałożeniem wosku. Oczywiście po glince jeszcze Meguiars UC, Clener Primo Amigo i wosk. Glinka jak dla mnie super. Fajnie się trzyma, nic nie ugniatasz. Oczywiście Twój wybór 

Posted
Dnia 18.07.2017 o 21:58, wania napisał:

A glinka od ADBL jest godna polecenia ?

Jeżeli nie jesteś wprawiony w glinkowaniu to polecałbym najpierw jakąś delikatną glinkę typu ValetPro Yellow, Shiny Garage Clay Bar Fine czy Bilt Hamber Auto Clay Soft. ;)

Posted
3 godziny temu, KapselK napisał:

Jeżeli nie jesteś wprawiony w glinkowaniu to polecałbym najpierw jakąś delikatną glinkę typu ValetPro Yellow, Shiny Garage Clay Bar Fine czy Bilt Hamber Auto Clay Soft. ;)

Mógłbyś to trochę rozwinąć? Sam nigdy nie glinkowałem a zamierzałem kupić właśnie ADBL CLAY SPONGE. Na czym polega "trudność" glinki ADBL ?

Posted

Można łatwo narobić rys, jak dla mnie na zwykłej glince lepiej widać zebrane zabrudzenia i wiadomo, że trzeba ją zagnieść na czystą stronę. Dla mnie zwykła glinka jest bezpieczniejsza, to moje zdanie. Używałem Clay Sponga, ale jedna powróciłem do tradycyjnej glinki.    Poczytaj sobie temat -> 

Posted

Dziękuję za odpowiedzi ;) Jeśli chodzi o glinkowanie, będę to robić pierwszy raz, więc myślę, że jednak ją zmienię na polecaną przez Was ValetPro. 

Co do wosku, też najprawdopodobniej zmienię go na Fusso :)

@tango, a powiedz mi jeszcze, Auto Balm długo Ci leżał? Efekt zadowalający? 

Posted

Dokladnie nie pamietam bo to nie byl moj samochod, ale kiedy widzialem po 3 miesiacach to wciaz dobrze sie trzymal.