kursien Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2017 Witam! Z nudów sprawdziłem jaka jest różnica między dwoma produktami "krwawiące felgi" oba w przystępnej cenie więc pewnie często wybierane Pacjent to lewa i prawa przednia felga stalowa w busie (nie pamiętam kiedy były myte, może w zeszłym roku, niczym nie zabezpieczone). Zaczynamy prawa felga i Roton: Pryskamy: Krwawimy: Po spłukaniu: Jak widać jedno pryskanie brudu nie wykończyło, jednak jest znacznie czyściej, pewnie trzeba będzie poprawić ... Lewa felga i Zielona Tuga: Pryskamy: Krwawimy: Po spłukaniu: Niestety i ten preparat sobie w stu procentach nie poradził, więc trzeba było poprawić! Prawa spryskana ponownie K2 ROTON tym razem do pomocy szczotka i pędzelek : Ostateczny efekt mycia Rotonem bardzo pozytywny, felga czysta, domyta, zakamarki także przeczyszczone, jak najbardziej spoko! Poprawka Alu-Teufel Spezial GEL ZIELONY także szczotka i także pędzelek: Drugie mycie oczyściło wszystko co powinno zejść z felgi, czysto, pięknie, prawie można z niej jeść Podsumowując: Obydwa produkty spełniły swe zadanie, jednak za pierwszym razem nie domyły wszystkiego (wcale mnie to nie dziwi - syf był co najmniej półroczny). Oba śmierdzą podczas aplikacji, która i w jednym i drugim produkcie nie sprawia żadnego problemu, a po spłukaniu wszystko spływa bez problemu. Czy widzę różnicę po zastosowaniu jednego i drugiego? ---> Nie. Jedyna widoczna różnica to cena (Roton ok 15zl/700ml vs. Tuga zielona ok 35zl/1000ml) Poza tym Roton jest lekko kwasowy a Tuga neutralna, ale przy myciu felg nie jest to aż tak bardzo istotne (byłoby gdyby deironizować lakier). Nie jestem zbyt doświadczony w tym temacie, ale nie widzę problemu w używaniu jednego jak i drugiego produktu. Oba umyły, wyczyściły i potrzebowały szczotki i pędzelka (może gdyby felgi nie były tak brudne i gdyby starczyło jedno pryskanie, to może wtedy byłyby różnice) Osobiście właśnie kupiłem 5l Tugi,ale to bardziej z myślą deironizacji lakieru Dzięki za przeczytanie i pozdrawiam!
Piotrek Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2017 Dzięki za porównanie Domycie takiego brudu bezdotykowo płucząc tylko z węża jest wręcz niemożliwe, może za wyjątkiem totalnych "killerów". 711795 Poza tym Roton jest lekko kwasowy a Tuga neutralna, ale przy myciu felg nie jest to aż tak bardzo istotne (byłoby gdyby deironizować lakier). Przy myciu szczurów masz racje nie jest to aż tak istotne, ale np. przy myciu felg polerowanych lub z nałożonym zabezpieczeniem może mieć bardzo duże znaczenie
zawisza Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2017 a co się może stać po kontaktów rotona z lakierem ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Fredi88 Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2017 Chyba jedynie na POLEROWANYM alu coś się może stać, bo przecież felgi są tak samo malowane jak i samochód...
wobbjack Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2017 Dlaczego tuga jest rozcieńczona?? Takie testy są bez sensu Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
kursien Opublikowano 21 Maja 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2017 Dlaczego tuga jest rozcieńczona?? Takie testy są bez sensu Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka a gdzie jest napisane ze coś jest rozcieńczone? bo nic nie rozcieńczałem...
zawisza Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2017 Chyba jedynie na POLEROWANYM alu coś się może stać, bo przecież felgi są tak samo malowane jak i samochód... No właśnie, więc wydaje mi się że na lakier też będzie ok, tylko nie wiadomo jak zareaguje z plastikami itp Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
coco Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2017 Dlaczego tuga jest rozcieńczona?? Takie testy są bez sensu Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka a gdzie jest napisane ze coś jest rozcieńczone? bo nic nie rozcieńczałem... Może takie wrażenie, że Tuga rozcieńczona bo kolor jest zdecydowanie mniej zielony niż w "oryginale". Ja też to zauważyłem...
Gesiu_15 Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2017 [ref]kursien[/ref], śmieszny ma kolor ta Tuga twoja. Zobacz mój test tego produktu i świetnie sobie radzi
kursien Opublikowano 21 Maja 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2017 u mnie też świetnie sobie poradziła, a kolor taki ma i nic na to nie poradze dopoki jej nie skoncze
Fredi88 Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2017 [ref]kursien[/ref], a kupiłeś ją ze sklepu czy od kogoś? Może "chrzczona"?
kursien Opublikowano 21 Maja 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2017 ze sklepu, jeden z najstarszych moich produktów, może dlatego nic nie chrzczona, konsystencja żelowa
Gardor Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2017 711841 jeden z najstarszych moich produktów Może po prostu ze starości kolor zbladł? Już miałem tak kiedyś z pewnym szamponem że kolor zrobił się inny po jakimś dłuższym czasie.
coco Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2017 Może warto ją zostawić i porównać w wolnym czasie ze świeżą. Mielibyśmy wtedy odpowiedź czy oprócz koloru traci się coś jeszcze z właściwości.
kursien Opublikowano 21 Maja 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2017 moja to chyba jakaś polska wersja, wszystkie napisy po polsku i inny kolor
coco Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2017 Jak już będziesz miał zamówiony świeży baniaczek Tugi to sprawdź obie i porównaj działanie
eopz Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2017 Używałem Rotona na lakier biały VW, zakrwawił, zrobił co miał zrobić i nic złego po sobie nie zostawił. Mam też nisko aluminiowe listwy i też nic. Tuga rzeczywiście ma dziwny kolor jak rozcieńczona
samwdomu Opublikowano 22 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2017 jakie ph ma roton? bardzo szybko ściągnie zabezpieczenie z felgi?
Moderator BiałyGTi Opublikowano 22 Maja 2017 Moderator Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2017 [ref]samwdomu[/ref], 11 bądź 12 gdzieś na forum parę dni temu pisali ale reki sobie uciąć nie dam jesli wosk to po paru użyciach ściągnie na pewno
kursien Opublikowano 22 Maja 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2017 711946 11 bądź 12 gdzieś na forum parę dni temu pisali ale reki sobie uciąć nie dam jesli wosk to po paru użyciach ściągnie na pewno dlatego na lakier lepiej uzywac neutralnych deironizerow
druhh Opublikowano 14 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2017 Ja słyszałem ze roton podobno pH 6-7 ma
kursien Opublikowano 14 Września 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Września 2017 niestety nikt nie sprawdził na pasku lakmusowym jakie Roton ma pH - a @K2 Auto jak nowe też nie podaje dokładnych danych niestety Ale patrząc na działanie to nie jest jakiś wielki kwas
Rekomendowane odpowiedzi