Jump to content

Recommended Posts

Posted

witam ;)

Postanowiłem sprawdzić czy w/w wosk wytrzyma zimę, do testów posłużą świeżo zakupione felgi (używane), które będą śmigać tylko wokół komina.

Umyłem je płynem do naczyń

IiDnNsT.jpg

pozbyłem się kleju po ciężarkach

Q68dfzj.jpg

powalczyłem o odzyskanie koloru

j6Reyo8.jpg

JK936X6.jpg

jhpn3wI.jpg

17.10.2016 felgi wskoczyły do domu, odtłuściłem zmywaczem sylikonowym, a następnie IPĄ bez rozcieńczania. Na to poszła pierwsza warstwa wosku, a druga po 36h

Tx42SaC.jpg

zZylvQt.jpg

Wog1zVz.jpg

19.10.2016 felgi wskoczyły do piwnicy na stosowny stojak i czekały do 30.10.2016 żeby wylądować na Tygrysku

https://drive.google.com/file/d/0B5aAPh ... sp=sharing

09.11.2016 pierwszy raz umyte, tak wygląda hydrofobowość

03.12.2016

1 m-c, hydrofobowość

20.02.2017

ponad 3 m-ce, hydrofobowość

04.03.2017

4 m-ce, hydrofobowość

feluneczek klasycznie myty, tuga, szamponik + pędzelkowanie... po 3 miesiącach kropelkowanie nie jest już tak fantastyczne, ale odrobina fusso została.

Zastanawiałem się czy rzeczywiście jest to mozliwe, żeby siedział 7 m-cy, jak dla mnie nie ma szans.

pozdr.

Posted

Wiesz, 4 miesiące auto mogło stać albo zrobić 8000km, zależy kto ile jeździ, pochwal się jeszcze przebiegiem ;)

Posted
696997 felgi (używane), które będą śmigać tylko wokół komina.

autko śmiga po Łódzkich ulicach, dojazd do pracy 30km w dwie strony, licząc 14 dyżurów wychodzi 420km miesięcznie. Podwózka syna do szkoły 2-3 razy w tygodniu, 10km w dwie strony... wychodzi w okolicach 1900km ;)

Posted

moja uwaga na temat fusso - nie lubi sie z żadnymi cleanerami itp, jak ktoś oczekuje trwałości radze kłaść na goły lakier. U mnie na cleanerze niby pod sealanty zlazł po 2 miesiacach i 1600 km, a na felgach gdzie kładłem na jałowe koła trzymał dłużej jak na lakierze :shock:

Posted

też tak słyszałem i tak zrobiłem na lakierze, kładziony na jałowy... a najbardziej dziwi mnie, jak niektórzy proponują położyć cleaner i przemyć IPĄ, czyli zmyć cleaner :shock: może jest w tym coś, ale jak dla mnie trochę bez sensu...

Posted
697011 a najbardziej dziwi mnie, jak niektórzy proponują położyć cleaner i przemyć IPĄ, czyli zmyć cleaner może jest w tym coś, ale jak dla mnie trochę bez sensu...

Nic w tym dziwnego, po prostu mechanicznie czyszczą lakier przy pomocy cleanera, a później go wymywają IPĄ dla jałowej powierzchni. Samo uzycie prewasha, szamponu i IPY nie przygotuje tak lakieru. Ja jesienią przepolerowałem lakier pasta finszową, wymyłem zmywaczem i na to poszedł wosk.

Posted

osobiscie nie jestem żadnym fanem IPY przed woskiem, wole umyć szamponem ADBLa PRO ze dwa razy i zmyć wszystko w ten sposób ale każdy ma swoje sposoby. A cleanery w niektórych przypadkach wcale nie przedłużają trwałości wosku a wręcz odwrotnie

Posted

Czemu? Cleanerem usuniesz oksydację i jakieś mikrorysy - jeżeli jest to ścierny cleaner - zmyjesz go ipą i na to położysz wosk. Poza tym Soft ma dedykowany cleaner pod Fusso 12. Czysty bez wypełniaczy, którego nie ma potrzeby wymywać.

Posted

Mój fusso wytrzymał zimę od klamek w górę. Nie wytrzymał soli drogowej. Pod woskiem był cleaner SG.

Posted

Przecież cleaner zeżre resztki tłuszczu, a Fusso czy Colli nie lubią się z tłustą powierzchnią.

Posted
Poza tym Soft ma dedykowany cleaner pod Fusso 12. Czysty bez wypełniaczy, którego nie ma potrzeby wymywać.

:good:

Posted

A mnie ciekawi czy pedzelek nie rysuje tych pieknych felg?:-) jakks specjalnie miekki czy powstaja kednak mikroryski?