Jump to content

Modyfikacja pianownicy Karcher

S3ci0r

Recommended Posts

Całkiem przypadkiem odkryłem sposób na modyfikację oryginalnej pianownicy Karcher :-] Jako że zamówiłem już sprawdzoną pianownicę PA to postanowiłem sprawdzić czy oryginalna jest w jakikolwiek sposób rozbieralna ;) Okazało się że jest, więc do rzeczy! :D

Najpierw podważamy plastikowe zabezpieczenia (po obu stronach pianownicy) np płaskim śrubokrętem i ciągniemy za końcowy element na zewnątrz:

IMG_3422.jpg

Naszym oczom ukazują się dwie połówki, pierwsza nas nie interesuje:

IMG_3439.jpg

Natomiast drugą możemy dalej zdemontować wkładając znowu płaski śrubokręt w widoczne miejsce i jednocześnie podważamy i kręcimy dookoła wewnętrznym elementem:

IMG_3424.jpg

Tak wygląda on w całości:

IMG_3426.jpg

Ja do swojej modyfikacji użyłem trzech wygniecionych już filców od glorii z mojego poczciwego marolexa:

IMG_3435.jpg

I teraz mamy dwie możliwości montażu. Albo wkładamy filce od wewnętrznej strony (bliżej zbiornika), ale zauważyłem że istnieje ryzyko że będą się one przekręcały:

IMG_3429.jpg

IMG_3438.jpg

Albo wkładamy je w stożek od zewnętrznej strony, wtedy będą blokowały się o sitko i nie powinny się przemieszczać (ten sposób ja wybrałem):

IMG_3433.jpg

IMG_3437.jpg

IMG_3425.jpg

Potem wszystko składamy w całość. Nie wiem jak to działa bo dopiero dzisiaj dokonałem tego odkrycia. Jutro będę miał czas na pierwszy rzut okiem jak to się sprawuje w połączeniu z Tenzi Truck Cleanem Extra :D

Być może jest w końcu szansa na zrobienie z tego badziewia odrobinę piany a nie mleka jak to ma miejsce w oryginale.

Czy znajdzie się osoba co będzie w stanie przetestować takie rozwiązanie u siebie?

• 3 weeks later...

Na poczatku fajny efekt, juz jakas piana tam leciala ale po czasie efekt zaczal zanikac. Po rozebraniu pianownicy od razu sie wyjasnilo dlaczego. Cisnienie z myjki doslownie zmiazdzylo filce. Teraz mysle nad wstawieniem tam metalowego sitka takiego jakie sa w pianownicach z prawdziwego zdarzenia. Koszt sitka to ~12zl

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

pogoda nie pozwala mi na testy :(

swoją drogą dzisiaj w firmie był facio z karchera i pokazywał ich profesjonalną pianownicę :-] cena... :o

KARCHER 6.394-668.0

i-karcher-lanca-do-piany-6-394-668-0.jpg

500zł :kox::dontknow:

• 2 weeks later...

Ale kombinujecie :)

Bierzecie włókninę szara (fota niżej) wpychacie w tą dziurę (w zależności od potrzeb) i macie co najmniej gęste mleko, bez porównania do PA ale o wiele gęściejsza niż bez tego moda. O ile pamiętam to rozpiąłem tylko te 3 zaczepy (1 fota tego tematu) i napchałem tam tej włókniny i działa. Używam takiej planownicy z szamponem sg orange, do tego wiadro z ciepłą wodą do płukania rękawicy i całkiem przyjemnie się myje. :good:

1_max.jpg

Ale kombinujecie :)

Bierzecie włókninę szara (fota niżej) wpychacie w tą dziurę (w zależności od potrzeb) i macie co najmniej gęste mleko, bez porównania do PA ale o wiele gęściejsza niż bez tego moda. O ile pamiętam to rozpiąłem tylko te 3 zaczepy (1 fota tego tematu) i napchałem tam tej włókniny i działa. Używam takiej planownicy z szamponem sg orange, do tego wiadro z ciepłą wodą do płukania rękawicy i całkiem przyjemnie się myje. :good:

1_max.jpg

A orientujesz sie gdzie mogę nabyć taką włoknine? W jakich sklepach szukać? Dzieki!

Próbowałem wtedy, ale sie zdenerwowalem i rzuciłem w kąt po czym zamowilem na aliexpress podrobke PA za 65zl z przesyłką :)

Możesz podać jakiś link(numer aukcji) z którego zamawiałeś ? Przyszła Ci już ta pianownica ?

• 4 months later...