Jump to content

Zabezpieczenie uszczelek na zimę

Recommended Posts

Posted

Temat może wydawać się błachy. Ale dla mnie takowy nie jest.

Z jednego powodu. Używam już któryś z kolei silikon do uszczelek i wg. mnie za przeproszeniem wielkie gie daje.

Uszczelki ładnie wypicowane od brudu itd. Wysuszone. Elegancko nałożony preparacik a nad rankiem ciągle przymarznięte.

Może ktoś ma jakieś inne sposoby na to ustrojstwo?

Posted

Też mam z autolandu, używam go już którąś zimę i nigdy nie miałem problemu z wejściem do auta, nawet kiedy stało cały czas na dworze (teraz garaż).

Posted

a ja trochę z innej beczki :) czy ma ktoś jakiś sposób na przymarzajace szyby boczne ? za cholerę nie chcą ruszyć... :)

Posted
a ja trochę z innej beczki :) czy ma ktoś jakiś sposób na przymarzajace szyby boczne ? za cholerę nie chcą ruszyć... :)

odmrażacz do szyb :)

Posted

W swoim aucie uszczelki umyłem SG Tyre Cleaner, potem dokładnie osuszyłem i nałożyłem 1Z Gummi Pflege. Uszczelki nie przymarzają.

Posted

Ja już drugi rok używam sztyftu Turtle Waxa. Rok temu "w sezonie" kupiłem jeden za 11 zł w Auchan, w tym roku zaopatrzyłem się w lipcu, znajdując je w Kauflandzie po... 4 zł. Wziąłem trzy.

Rok temu waliłem na bogato, bez czyszczenia, ścierając potem i tak większość preparatu. Wystarczyło na cztery auta. W tym roku zrobiłem dwa cieniej, ścierając niewiele, jednak warstwa na uszczelkach jest. Działa (wczorajsza pogoda pozwoliła to sprawdzić), zużycie niewielkie. Generalnie polecam. Widziałem go znowu w Auchanie.

Posted

MI pomogl akurat Silikon do uszczelek K2 wiec. MOze nie jest idealnie ale zdecydowanie lepiej, z reszta polecam go tez na lato, mi ktoras uszczelka skrzypiala przy otwieraniu drzwi i nawilzenie pomoglo.

Posted

Autolandu do uszczelek albo Valetpro trim glitz. Polecam nie było nigdy problemów.

Posted

A ma znaczenie czy jest ten produkt w białym lub czarnym opakowaniu? Bo zauważyłem dwa różne rodzaje właśnie, a produkt niby ten sam..

Posted

Możesz też przetrzeć prowadnice z syfu i prysnąć trochę silikonu/smaru silikonowego stosowanego do uszczelek. W mroźne, ale stosunkowo suche dni będzie zdecydowanie lepiej. Natomiast jak woda się dostanie pod uszczelkę do środka i zamarznie to cudów nie ma, lepiej poczekać aż odmarznie bo łatwo spalić silniczek podnośnika szyby w takiej sytuacji.

Posted
bo łatwo spalić silniczek podnośnika szyby w takiej sytuacji.

Chyba, że ktoś ma korbotronic :kox:

Posted
bo łatwo spalić silniczek podnośnika szyby w takiej sytuacji.

Chyba, że ktoś ma korbotronic :kox:

Korbotronic nie jest zły :) Ja psioczyłem jakiś czas, że z tyłu mam szyby na korbkę. Przestałem jak któregoś lata miałem uchylone szyby i trzeba je było szybko zamknąć bo zbliżała się ulewa :) Ja zamknąłem w kilka sekund, a sąsiad niczym znalazł kluczyki i zamknął elektryczne szyby to miał zalany cały tył :/ Więc na korbki nie ma co narzekać ;)

• 2 weeks later...
Posted

Nie tylko silniczek może się spalić jak szyba przymarznie, w gorszym przypadku ślizgi trzymające szybę - pękają, szyba wpada do środka drzwi i się rozbija(nie we wszystkich przypadkach).

Ja dziś z jednej strony posmarowałem uszczelki silikonem w spraju(moje auto), a z drugiej Back2Black z SG, taki mały teścik ;)

• 4 weeks later...
Posted
Ja dziś z jednej strony posmarowałem uszczelki silikonem w spraju(moje auto), a z drugiej Back2Black z SG, taki mały teścik ;)

Kolego i jak SG wypadł w teście? pytam bo mojej lubej zaczęły przymarzać w ciągu dnia a Back2Black akurat mam na stanie.

Posted

msky Szczerze to oba produkty wypadły świetnie. Nawet w te mrozy zapomniałem, że uszczelki smarowałem specjalnie dla testu :D. Jednak wybrałbym SG poraz kolejny, wystarczy gąbkowy aplikator i wysmarować dobrze i tak zostawić. Silikon w sprayu jak sama nazwa wskazuje jest w sprayu i przy aplikacji najlepiej pryskać po uszczelce, ja niestety zawaliłem na starcie i trochę mi "psikło" do wnętrza i zostały krople na plastikach i trzeba było czyścić. Wolę SG :good:

Posted

Dobrze wiedziec, mi co roku zamarzaja.

A Meguiars trim detailer sie nada? Pytam bo nie mialem nigdy B2B w rece i nie wiem jaka ma konsystencje/jaki efekt zostawia.