Jump to content

Recommended Posts

Posted

No dobra, już trzeci raz podchodzę do takiego testu na swoim autku :D rok temu trafiła do mnie flaszka 100ml tej powłoki, po rozmowach z Maćkiem nadzieje są spore więc zobaczymy co to warte na dłuższy okres czasu ;)

buteleczka podglądowa, identyczną mam w bagażniku i jakoś zapomniałem zrobić zdjęcia

0b6bd9106ee96e20450eef3eb6a7556b.jpg

Opis producenta ;)

HydroCoat z nowej linii ChemCoat, to sealant, którego zadaniem jest poprawa połysku i ochrona lakieru. Zabezpiecza przed negatywnymi skutkami działania czynników atmosferycznych, promieniowania UV, ptasich odchodów, kwaśnego deszczu, owadów, soli. Tworzy powłokę hydrofobową, która bardzo ogranicza przyczepianie się brudu oraz ułatwia spłukiwanie i mycie samochodu. Silnie przylega do powierzchni, wypełnia mikropory lakieru co pozwala na skuteczne i trwałe zabezpieczenie.

Cechy

- poprawia połysk lakieru

- tworzy powłokę hydrofobową i zapewnia kropelkowanie wody

- ogranicza brudzenie się samochodu

- ułatwia spłukiwanie i mycie samochodu

- skutecznie zabezpiecza i chroni przed negatywnym działaniem czynników atmosferycznych, ptasich odchodów, kwaśnych deszczy, owadów, soli

- tworzy powłokę ochronną, wypełnia i uszczelnia mikropory lakieru

- wydłuża żywotność lakieru samochodowego

- trwałość powłoki około 6 miesięcy

- biodegradowalny

Zastosowanie

- lakier samochodowy

Dozowanie/rozcieńczanie

Produkt gotowy do użycia

Sposób użycia

HydroCoat

Aplikację należy przeprowadzić w suchym, ciepłym pomieszczeniu z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Samochód musi być suchy i czysty, a lakier pozbawiony wszelkich starych wosków, powłok ochronnych pozostałości sealantów. Do usunięcia starych warstw wosku i odtłuszczenia powierzchni użyj koncentratu TFR. Jeśli na lakierze nie ma pozostałości starych wosków i powłok można przed aplikacją przygotować powierzchnię lakieru stosując ChemCoat Pre Wax Cleaner. Aplikuj na chłodną powierzchnię w zacienionym miejscu lekko zwilżoną mikrofibrą o strukturze zamszu lub aplikatorem z bawełny. Po przetarciu na lakierze ma zostawać mgiełka, która po chwili znika. Wcieraj z lekkim naciskiem dbając o równomierne pokrycie całej powierzchni. Prawidłowa aplikacja polega na nakładaniu jak najmniejszej ilości produktu (mgiełki). Jeśli przy aplikacji powstają kropelki na lakierze, produktu jest za dużo. W takiej sytuacji trudniej będzie polerować. Pozostaw powłokę na około 5-10 minut, a następnie wypoleruj pozostałości miękką mikrofibrą. Można aplikować 2-3 warstwy w odstępach 8. godzinnych pomiędzy poszczególnymi aplikacjami.

Lakier umyty mocniejszym roztworem szamponu, później odsmolony, odrdzewiony etc, umyty z dodatkiem apc i raczej nic z pozostałych wosków, powłok etc nie zostało.... mam nadzieję że się nie zapomne i nie najdzie mnie na żadem QD. Rok temu była robiona korekta więc połysku coś tam było ;)

Producent co prawda mówi o QD zrobionym na podstawie HydroCoat ale ja chce zobaczyć jak to wyjdzie bez wspierania czymkolwiek...

Aplikacja za pomocą piankowych aplikatorków(te z mf miałem akurat po innych rzeczach i nie chciałem mieszać żeby nie było nieporozumień), kilka kropel na aplikator, produkt MEGA wydajny, kilka kropel i mamy cały dach/maske. zostawia po sobie minimalną mgiełkę, którą po chwili wystarczy dopolerować fibrą i gotowe. Gdy pojawiają siękropelki podczas aplikacji - produktu jest za dużo :kox:

Zdjęć z aplikacji nie mam, na srebrnej hondzie nie było szansy uchwycić różnicy przed i po, kolor jest mega niewdzięczny do takiej roboty.

Po aplikacji lakier nabrał większej szklistości, dostał jeszcze więcej połysku a w dotyku jest MEGA sliski :-]

Nałożona jedna warstwa, jak się uda to jutro pójdzie druga, przebieg aktualny 519368.

Po jednej warstwie stan lakieru

mCv45ll.jpg

D6uhf0j.jpg

9zQ9I3c.jpg

ExqAoWw.jpg

N6PW1Xh.jpg

Czas start ;)

Posted

Czy to czasami nie jest produkt w stylu Gyeon Cancoat (z którego swoją drogą jestem bardzo zadowolony)?

A jak kropelkowanie ?

Czekam na rozwiniecie tematu ;)

• Dystrybutor
Posted

Świetny test i piękny efekt. Tak to jest produkt w tym stylu. Można go stosować w rozcieńczeniu z wodą jako powłoka w sprayu

• 2 weeks later...
Posted

Niestety z racji zawodowych nie zdążyłem wrzucić drugiej warstwy, w dodatku nie było totalnie kiedy umyć auta...

Zdjęć przed nie mam, pi deszczu lakier był w miarę czysty, brud sam splywa :)

A dzisiaj pierwsze mycie od nałożenia, myte ręcznie bez piany, neutralny szampon i rękawica :) kropelki wrócily i wygląda to obiecująco

Wybaczcie zdjęcia z klapka ale pakując się na wyjazd nie zabrałem lustra :(

74278c31405c487cdca9394bb2aa47c9.jpg

9d3b658517dafe94de649c805fa53665.jpg2d60af525d6903c9c68047dc84307a72.jpg

Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka

Posted
Nałożona jedna warstwa, jak się uda to jutro pójdzie druga, przebieg aktualny 519368.

Ile? :shock:

Czekam na wynik testu, sam myślę o nałożeniu powłoki po polakierowaniu połowy auta :) Oby pogorszenie nie nastąpiło szybko :D

• Dystrybutor
Posted

Dawid dbaj o Hondę tak co by do miliona dobiła, oczywiście z zewnątrz kosmetykami CarChem :-] super że aktualizujesz test.

• 2 weeks later...
Posted

No i co ja mam powiedzieć, kolejny tydzień, cały czas padało, zrobione dość mało km bo kolo 150 z racji wakacji ale deszczu i błota dostał sporo...

Rozłożylem zabawki, a okazało się że to cholerstwo na tyle mocno siedzi, że po oplulaniu myjką auto było idealnie czyste. Woda w wiadrze z wodą byla praktycznie czysta... A brudu było dużo ;)

Przebieg w ramach formalności 521347

9604f1926c78a3ed1a88f3cdeba5ec86.jpg

I po myciu

6f3f3dd1386788e79d6c4c41fcf4aef6.jpg5cfb01be454207d42e901f98a6022fb7.jpg912f769df35290517108e61a65d74966.jpg

Posted

Następnym razem zrób zdjęcie przed umyciem i po żeby było lepiej widać efekt . I proszę napisz jakich kosmetyków używasz do mycia (chodzi mi o piane , szampon).

Coś te kropelki słabo wyglądają ;/ nie zapchała się czasami ta hydro powłoka ? Pytam bo jak poprzednio dodawałeś foty to kropelki były ładniejsze ;p

Posted

Nie ma problemu ;) zawsze o tym zapominam jak zaczynam myć ;)

Raczej nie jest zapchana, woda splywa momentalnie, jak sie uda to moge zrobic lepsze ;) kwestia tego że czasu i chęci mało bo chciałoby sie już wrzucić coś nowego na lakier ;)

• Dystrybutor
Posted

Dzięki za up, kropelki rzeczywście coś pijane się zrobiły ile powoka leży na lakierze?

• Dystrybutor
Posted

ewidentnie coś poszło nie tak ale zobaczymy ;)

Posted

No zobaczymy, była jedna warstwa, może to ma znaczenie, zawsze można powtórzyć test od nowa i zobaczyć co będzie drugi raz :)

• Dystrybutor
Posted

też miałem jedną warstwę zeszła po 2 miesiącach ale kilkukrotnie zmywana IPA. Glinkowałeś auto przed? byl cleaner?

Posted

Glinka nic nie zebrała ale był pełen proces przygotowania, sam się dziwie bo u teścia siedzi od Wielkanocy na Audi

• Dystrybutor
Posted

Hmm no nic i tak pisałeś że byś już smarował więc jest okazja, chyba że zrobisz powłokę uzupełniającą tj 25ml hydrocoat i 975ml wody :-] powłoka ożyje ;)

Posted

Zobaczymy przy pierwszym deszczu bo po myciu zawsze mi wychodzą brzydkie krople xD jak będą w miarę ładne to zostaje, jak brzydkie to lecimy na nowo :)

• Dystrybutor
Posted

bezpośrednio po myciu często krople są kulawe

Posted

I jak z powloka? Bo w sumie jest to jakas alternatywa na te drozsze? Ogolnie polecasz?

Posted

Szczerze jeszcze nie było okazji umyć ani opłukać... Po deszczu widać kropelki mimo ogromnego brudu bo jestem nad jeziorem i codziennie sporo km, często po polnych drogach... W przyszłym tygodniu spróbuję jeszcze go umyć i zobaczymy jak to będzie wyglądać

Jeśli będzie słabo to zrobię na nowo lecąc lekko finiszem i zobaczymy jeszcze raz bo z mojego doświadczenia za szybko znika.. U teścia na tylko umytym aucie przelecianym cleanerem trzyma od Wielkanocy wiec tutaj powinien jeszcze być idealny

• Dystrybutor
Posted
Ja ten nano selenat sprobuje zobaczymy jaki bedzie efekt

nano sealant nie kropelkuje, hydro coat tak a tłumacząc dokładniej

Nano Sealant = zrzut wody, sheeting.

HydroCoat = kropelkowanie, beading.