Jump to content

Czy są tu jacyś amatorzy espresso?


Recommended Posts

Jak w temacie.

Od dwóch lat mam w domu zainstalowaną dwugrupową La Carimali etabeta2. Wcześniej LaSpaziale .

Młyn Brasilia [Rossi] RR45.

Ostatnio obczaiłem na wyświetlaczu, że zmielylylylyśmy 8000 strzałów. :D

 

Ziarna zawyczaj kupujemy w Temperato, które jest niedaleko. Kupujemy zawyczaj ich najtańsza mieszankę, numer trzeci, jako że espresso pijemy rzadko, a ziarna palą sami. Stockfleth Light też nam smakuje. Wcześniej zdarzało nam się kupić kilo czy dwa Ottoliny. W czasach kryzysu :x

Zazwyczaj dziennie drinuję dwie podwójne latte czasami trzy jak jest nudno :mrgreen:

A casami w sobotę kupujemy organiczną albo 100 % etiopię i smakujemy espresso.

 

Będąc rekreacyjnie w PL, z chęcią bym zakupił jakieś lokalne mieszanki w okolicach Krakowa. Wie ktoś coś o jakiejś palarni w tej okolicy albo sklepie z akcesoriami?

Link to comment
Share on other sites

Ja też lubię neskafe ekspreso :ad:

 

To tyle w temacie ekspreso.

Przechodząc do meritum, czyli espresso pijam w miarę regularnie robiąc je w:

c2c4c647fab74e35gen.jpg

To zdjęcie ma ponad 6 lat, dlatego widnieje na nim stary młynek, obecnie mam Mazzera Mini Electronic i daje radę :-D

W Krakowie kiedyś polecany był Kelleran, dobrze też słyszałem o http://www.coffeeroasters.pl/, ale jakoś nigdy nie było mi po drodze. Fajnie pali kawę mastro antonio, ale z Kołobrzegu, więc to chyba Ci nie po drodze. Od niego polecam Ariadnę.

Masz może miejsce w bagażu, żeby przywieźć mi trochę ziaren z Temperato?

Link to comment
Share on other sites

Barista, ładna Epoca :) I dobry młyn, co widomo jest dużą częścią sukcesu.

Dzięki za namiary, 23 jedziemy na zakupy i odebrać paczkę w shiningcar, to zahaczymy o CRS. A maestra z Kołobrzegu zostawię sobie na lipiec, bo będę tam w pobliżu.

 

Mam miejsce na ziarenka. W domu mam #3 palona 17.12 - wczoraj odbierałem. Także gotowa do mielenia w pierwszy dzień świąt będzie. Kupuję na kilogramy to mogę Ci trochę odsypać.

Na ich stronie możesz zobaczyć resztę ich selekcji, mi najbardziej smakowała El Mirador, #1, jak zrobiłem sobie espresso u nich z Synesso Syncra zmielone tym konikalnym olbrzymim Mazzerem Kold

Próbowałem #6, organiczną, droga ale smaczna.

Obecnie męczymy #4 - w momencie zakupu nie mieli już #3 - i jakoś fanem nie jestem. Czasami cieszę się, że pijam kawę z mlekiem :lol:

 

Rickson, te maszyny Sanremo są piękne. :D Jak z ich wykonaniem, spasowaniem, guzikami?

Nie wiem co to Hausbrandt, możesz sie nieco rozpisać? :)

Link to comment
Share on other sites

Pierwsze maszyny poszły w obrót dwa lata temu, zdarzały się awarie elektrozaworow, poza tym wszystko ok. Jakość wykonania dobra, o ile dbasz wszystko jest ok. Niestety gastronomia jest jaka jest i większość wykłada laskę na sprzęt na którym pracuje.

http://hausbrandt.com.pl/o-nas

Poczytaj, firma z tradycjami. Ja nie mam zapedow baristycznych. Kawę zrobię ale regulacja młynka i ekspresu to dla mnie czarna magia.

Link to comment
Share on other sites

Nawet kolego nie zaczynajmy rozmawiac o polskiej gastronomii. Bo nie ma o czym rozmawiać.

(Jak we wszystkim zdarzają się niezwykle rzadkie wyjątki. 29 mam obiad w Copernicus Kraków, się przekonamy :D )

 

Nie chcę sie wymądrzać, ale chodziło mi raczej o takie palone ziarno, które to wydycha najpierw gaz przez ~tydzień po paleniu, a potem się je szybko mieli i wypija. Nie da się tak zapakować kawy, aby miała jakiś dłuższy termin przydatności. Z własnego doświadczenia widziałem że po zmieleniu ziaren gotowy coffee cake przestaje się pieknie przelewać przez naked po około pół godziny. Po tak krótkim czasie kawa się "zjełczała".

 

DSCN1860_zpstj25mik1.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
dlatego widnieje na nim stary młynek

A u mnie taki nadal daje radę ;) razem z Ascaso Arc.

Ziarna kupuję od Mastro Antonio (najczęściej Cioccolato, Anniversary, teraz w młynku akurat jest Espresso #2) albo w cafesilesia.pl Agust Natura Equa.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.