Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tOmtOm, po części masz racje - gdyby nikt nie próbował to opinii nie byłoby nigdy.

Sam w te wakacje kupiłem 3 kosmetyki, których testy nie zostały przeprowadzone i sprawdzałem je samemu. Jednak jeśli jednak wybierając środek do opon mam do wyboru dwa, w tej samej cenie i jeden z nich jest bardzo chwalony, drugi zaś to nowość (już Autofinesse wypuściło jeden preparat do opon, który po początkowym "wow" okazał się niewypałem) to tutaj sugeruję się jednak opinią innych.

Poza tym uważam, że nowi użytkownicy powinni sugerować się głównie testami, porównaniami, itp - dlatego, że na początku można się łatwo zrazić do tego hobby... nic bardziej demotywującego jak kupno pierwszych środków, które działają jak te z marketów.

@down - może przesadziłem z jakością marketową ale są dressingi, które nie wytrzymują próby deszczu. Nie chcę się z nikim kłócić i kończę offtop - ale nie widzę nic złego w tym, żeby czekać sobie najpierw na testy (tym bardziej, gdy nie ma się jeszcze środka tego typu i planuje się zakup jednego). Nie bez powodu partnerzy dają często próbki nowych produktów...

Opublikowano

No ja jeszcze się nie spotkałem z marketową jakością w produktach stricte detailingowych.

A wracając do tematu, kojarzy ktoś czy były wrzucane zdjęcia SV vs Zymol na oponach?

Pneu matt powoli się kończy i trzeba będzie rozejrzeć się za czymś nowym

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

czy opona po wyczyszczeniu apc lub chemią (aktywna piana itp) powinna po wyschnięciu i przetarciu wilgotną szmatką zostawić na niej brudny ślad? Dzisiaj mnie to zastanowiło bo potraktowałem opony chemią plus szorowanie (jak zwykle) szczotką a mimo to po jej wyschnięciu i przetarciu mikrofibrą czysta nie była.

Nastawiam się na dresing ale najpierw wypadałoby tak wyczyścić gumy, żeby można było z nich jeść :kox: do oporu szorować opony aż biały ręczniczek będzie biały po przetarciu jej?

Opublikowano

matherr, olać, temat ciężki do osiągnięcia, mocne apc + szczota, ciśnienie wyschnięcie i dressing, dużo zależy od samej opony, producenta, wieku, kształtu ścianki bocznej itp

Opublikowano

matherr, ja wczoraj kilka godzin szczotkowałem moje zimówki i tak nadal brudne, więc raczej ciężko doprowadzić do stanu idealnego :)

Opublikowano

testu białego ręcznika nie robiłem, ale serdecznie polecam... ;)

http://www.duragloss.pl/produkt,Duraglo ... ,6529.html

nie wiem co tam nalali, ale po domyciu tym środkiem, dressing siedzi na oponie 2 miesiące jak nowy...

100 % zgadzam się z powyższym :good:. Trwałość dressingów po użyciu tego środka zwiększyła się diametralnie :-] - ja już nie pamiętam kiedy coś kładłem na oponę, a na całym boku jest... chyba 2 miesięczny Endurance (prawdopodobnie, bo jakiś czas temu ten dressing znalazł nowego właściciela. Wcześniej czyściłem opony różnymi APC i nie dawały takich rezultatów.) :song:. Jak nakłada się dressing gąbeczka jest czyściutka :shock:.

Ja używam go zgodnie z zaleceniem, czyli najpierw spłukuje brud myjką, opona jest mokra. Spryskuję bok jednej opony, pędzelkuję (niebieski pędzel VP), czekam ok. 1-2 min. i spłukuję. Wszystko. Opona jest czysta ;). Oszczędzamy czas i nerwy, bo zwykłym apc to będziemy czyścić opony kilka razy dłużej. Środek przydaje się także do czyszczenia gumowych dywaników, gumy pod maską itd. Radzę zainteresować się galonowym opakowaniem, bo będzie kilka razy taniej :).

Opublikowano

to polećcie jeszcze jakiś dressing do udanego kompletu z ww środkiem dg do czyszczenia,

nie musi się świecić jak wiadomo co lecz wydobyć czerń i nadać kontrast oponie :)

Opublikowano
to polećcie jeszcze jakiś dressing do udanego kompletu z ww środkiem DG do czyszczenia,

nie musi się świecić jak wiadomo co lecz wydobyć czerń i nadać kontrast oponie :)

Ja bym wybral eundrace po wchlonieciu zostaje fajna satynka, pozatym zawsze mozna przetrzec mikrofibra i jest bardzo wydajny. :good:

Opublikowano

blaine, Na dwóch,na trzech wydaję mi się trochę bez sensu. :)

[ Dodano: 31 Sierpień 2012, 21:31 ]

To W takim razie jak to tak doczyszcza opony,ze później dressing siedzi ~~ 2 miesiące to co ile tym preparatem pasowałoby umyc ?

gruby_RS, i tukolarz, normalnie później myliście koła(opony) ? Ile razy w ciągu tych 2 miesięcy mylście ? I mniej więcej jaki przebieg ? :o

Opublikowano

kojak, napiszę tak: DG 701 używam od kilku miesięcy. Dressingi nakładam tylko na oczyszczoną oponę, tzn. nigdy nie "dosmarowywuje" opon ;) po np. zwykłym myciu auta. Myję średnio raz w tygodniu swoje auto tylko i wyłącznie "zgodnie ze sztuką". Mocnej chemii, pianek itp. nie używam. Kiedy mija miesiąc lub 2-3 (zależy od różnych czynników) ściągam wszystko z auta (dressingi i woski), oczyszczam każdą powierzchnię i aplikuję "nowy" środek. Nigdy nie zdarzyło mi się, żeby już "nic nie było" na poziomie zadowalającym. Oczywiście piszę tu o daily-carze garażowanym, który robi 90 % przebiegu w mieście na poziomie 20-50 km dziennie (czasem coś więcej) w sezonie wiosna-jesień. :) Wiadomo, że jeśli codziennie ktoś robi trasy autostradowe po 300 km, w deszczu, soli i śnieżycy to się sprawa inaczej ma. Ale osoby, których auta stoją pod chmurką, nie są często myte, robią większe przebiegi, także "zauważyły", że coś tam jednak dłużej siedzą dressingi.

Podsumowując, preparat stosuję tylko wtedy jeśli mam nałożyć dressing na opony. Przedłuża on trwałość odżywek, ale nie tyle on, co dobrze oczyszczona oponka 8-). Równie dobrze taki efekt można uzyskać bardzo długo czyszcząc oponę różnymi środkami (apc, mpc, itd. itd.), aż będzie tak czysta, że po przetarciu opony białą szmatką pozostanie ona biała :roll:. DG 701 po prostu ułatwia czyszczenie- mało go schodzi, szybko i skutecznie działa.

Opublikowano

Ja do opon zacząłem używać SURF CITY GARAGE Beyond Black Tire Pro.

Nie powoduje on, że opona robi się czarna, ale nadaje jej bardzo lekki połysk i wychodzi taki efekt nowej opony, a oto mi chodziło.

Trzyma się bardzo dobrze (po miesiącu od nałożenia, jednej jeździe w deszczu i dwóch myciach ciągle był na oponie), a przy tym jest super mega wydajny!

Zdjęcie nie najlepsze bo już ciemno było:

P1000324.jpg

Jeśli ktoś lubi efekt nowej opony, ale nie chce mieć kół ostentacyjnie czarnych i błyszczących, to polecam.

Opublikowano
Misoch, to efekt po nałożeniu, tak?

Tak, bezpośrednio po nałożeniu. Jeszcze jedna fotka:

P1000327.jpg

Po wyschnięciu opona robi się nieco jaśniejsza.

Opublikowano

saddam, foto gdzieś mam na dysku pośród setek innych ale nie wiem czy będe w stanie wyłuskać akurat te po tygodniu użytkowania ;) (nie pamiętam już, które to a nie chcę otaczać Tyre'a nimbem doskonałości). Tak z głowy: opona traci na poczernieniu w porównaniu do wyglądu chwilę po aplikacji ale nie blednie do zera.Dałbym porzadną trojkę z plusem. Widać jest wyrażny ślad na części niepoczernionej od poczernionej. Za to mam filmik jak na "mojej" oponie kropelkuje i odpycha wodę Tyre ponad miesiąc od aplikacji. Przebieg około kilkuset kilometrów(między 500 a 1000 km, nie pamiętam ile ale ten samochód więcej miesięcznie nie jeździ):

http://vimeo.com/25431698

na felgach SV autobahn także ponad miesiąc po aplikacji i przebieg jak wyżej.

Opublikowano

Filmik już widziałem w teście dressingów Juliana, dobrze to wygląda ;)

Tyre'a nabędę tak czy siak, głównie z uwagi na jego skład ;)

Znudził mi się już Endurance i chcę czegoś co sprawi, że opona będzie wyglądać naturalnie.

Opublikowano
opona będzie wyglądać naturalnie

Jak ma wyglądać naturalnie to weź jeszcze pod uwagę Pneu Matt, Polishangel Honey, 3M tyre restorera oraz jak ma byc zupełny mat to RaceGlze colour enhance i muc-off do opon.