Jump to content

Recommended Posts

Posted

A więc przyszła pora i na Mój debiut w PSB :mrgreen:

Nowe auto znajomego z pracy a mianowicie Czarne (bynajmniej właściciel jak i ja w momencie przejęcia tak myślałem) Renault Megane III z milionem swirlii, małych rys i innych bałaganów. Dodatkowo na drzwiach kierowcy przecierka parkingowa + dość mocne ślady po CB radiu i bagażniku dachowym.

Plan był fajny 2-3dni pracy i korekta na ok 80% Niestety życie zweryfikowało plany i zmienił mi się grafik w pracy i musiałem pracować po godzinach czyli od 21 do 1-2 w nocy przez chyba 5 dni :/

Jak wiadomo takie pracowanie nie sprzyja kompletnie jakości pracy i odbiło się to na finiszu na lewej stronie auta, zostało pare holo ;XX

Ale że uzbroiłem się teraz w nowego sprzymierzeńca -> Rupesa Duetto to autko wroci na delikatne poprawki :D

Współpracownicy:

Piana: Shiny Garage Fruit snow foam

Szampon: Polytop AutoShampoo

Glinka Valet Pro Niebieska

Smoła: Polytop i Prickbort

Osady metaliczne: Tenzi

Suszenie: Fluffy + ShiningCar Orange Fluffy Dryer

Polerowanie: Menzerna FG500, 2500, 4000, pady Royal Pads, maszyna K2 + IPA

APC: Polytop Polystar w róznych proporcjach

Plastiki zewnętrzne: Polytop Kunstoff Pflege ultra

Dressing do opon: Nielsen Brillance

Szyby: Meguiars

Niewidzialna wycieraczka 4Nano Clear Vision

Zabezpieczenie lakieru Soft99 Fusso

Na początku dostałem same koła:

Niestety fotek z mycia kół mam przeokrutnie mało i w dodatku nie z kazdego etapu ;/

Ale burdel na początku wyglądał tak:

1_zpslubhzuhm.jpg

2_zpsg3yxumen.jpg

Koła zostały potraktowane zasadowym środkiem od Polytop opendzelkowane i ogolnie lekko odratowane

Następnie przyszedł czas na Tenzi wraz z IronOff V3 i potem glinkowanie z którego fot też brak:

7_zps2hul5njx.jpg

9_zpsiythkwn9.jpg

8_zpsh3v8nrbi.jpg

I po 4ro godzinnym czyszczeniu na felgi rotacją nałożyłem:

Finish Kare 303 Foam Pad Glaze i na to poszedł soft99 Fusso a na oponki Nielsen Brillance

i wyglądało to tak:

14_zpsbcamxq4l.jpg

test kropelki:

16_zps5cqwr5k3.jpg

A Przygoda z samym lakierem zaczęła się tak:

2_zpsssshqqbf.jpg

3_zps7tcpc674.jpg

4_zps3pdweo7a.jpg

Potem było tylko gorzej:

9_zpsw2ak82my.jpg

25_zpsyemxczak.jpg

29_zpserxp3xyt.jpg

Po oględzinach autko zabrałem na przepłukanie ciśnieniem na bezdotyku (jeszcze sie nie wyposażyłem w myjke ciśnieniową)

Po takim przygotowaniu auto zabrałem do siebie na podworko i zaczęłem myja myja 8-)

Na początek detale + APC i piana od ShinyGarage:

3_zpsryt67bmw.jpg

5_zpsr60sdqek.jpg

4_zpsovovfsgf.jpg

8_zpsqtslfgut.jpg

7_zpsw4yzk51n.jpg

Następnie Tenzi + IronOff spłukanie i Prickbort:

Zdjęcia tez słabawe

15_zpsbmvy5es3.jpg

9_zpsle6qb9lh.jpg

12_zpsdupfuucf.jpg

Potem mycie na 2 Wiadra z budżetową rękawicą:

16_zpsqgu4r0tn.jpg

i po wszystkim glinkowanie:

17_zpshnzhvdao.jpg

Myślałem że malutko zbierze i na początku tak było:

18_zpsvkw6jya9.jpg

Ale pozniej pokazała pazur w paru miejscach:

20_zps2yqwxcgq.jpg

Po tym wszystkim Auto zostało osuszone Fluffym i pojechało do garażu w celu inspekcji która wygląda tak:

3_zpspvbw9nup.jpg

1_zps5zauiyko.jpg

2_zpskkiy1tlt.jpg

I tak skonczył się pierwszy dzień pracy na Renault :) Jak widać jest co robić ;):ad:

Niestety teraz mam dość mało zdjęć z przebiegu pracy, ponieważ jak na wstępie pisałem czasu nie miałem za wiele i pracowałem po nocach ;/

Kolejny dzień i czas na cięcie, nieśmiałe 50 z cięcia FG500:

11_zps7ajmlwzh.jpg

1_zps8kt6mp00.jpg

I kolejne 50 już na gotowo:

4_zpsbdbowc3e.jpg

2_zpsgpfyw4x0.jpg

3_zpsljf23btk.jpg

A tutaj autko po cięciu na jakieś 80%, z hologramami po FG500 już po wymyciu, umyciu:

2_zps4awfv0jb.jpg

1_zps145nzdvg.jpg

3_zpshajrd8lk.jpg

5_zpsubxcgsuh.jpg

6_zps8icfzydv.jpg

3 Foteczki z działania nad obcierką na drzwiach kierowcy:

11180175_897326333642061_2063959778_n_zpssmhhqrmx.jpg

Matowimy papierkami 1500 a potem 2000:

11160299_897326340308727_1384622275_n_zps3wofwgaa.jpg

No i cięcie:

11122016_897326350308726_2073444786_n_zpsev2eyog0.jpg

A na sam koniec nieśmiałe 4 fotki, kompletnie zapomniałem żeby pofocić Po Robocie wszystko :zly:

2_zpslz26wgkl.jpg

3_zpskvfm9glv.jpg

1_zpshdohccap.jpg

Oraz wisienka na torcie, już gotowe nawoskowane autko pojechało na wulkanizacje w celu wyważenia i założenie kółek (taaak wiem, nadkola nie były zbytnio myte :oops: ):

11164085_898356613539033_1766309588_n_zpsv4faz57d.jpg

Także tyle ode mnie :ad:

Posted

Relacja może trochę nie dopracowana , ale ja na debiut jest nieźle

Posted

Zdjęcie auta na podnośniku, a przed - dwa różne samochody :) Duży plus za chęci (praca nocami..), plus za zdjęcia z korekty, ale akcja z dekontaminacją przed na takiego szczura, plus do tego mieszanie produktów. To jakiś dramat jest. Za starych czasów takich kwiatków nie było..

Posted

Sorrry żle tam sie wyraziłem z dekontaminacją :)

Najpierw był Iron Off i Tenzi, spłukanie i wtedy prickbort, nie było to wymieszane na raz ;)

zaraz w relacji to uściślę :mrgreen:

Posted

Dokładnie, zdjęcie przed a po to faktycznie dwa różne samochody - auto baardzo odżyło.

W paru miejscach mogło by być trochę więcej / dokładniejszych fotek jednak jak na pierwszą relację to wyszła bardzo przyjemnie a przemiana auta ogromna.

Tak z ciekawości działałeś coś z przednim zderzakiem w okolicach halogenów ? Ręcznie ?

Co do dekontaminacji to nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale na brudne auto psikałeś iron offami a potem prick ?

Może trochę dłużej by zeszło ale uważam, że efekt był by lepszy i środki by miały większe pole do popisu gdyby to przebiegało: Umycie auta > Prick > Umycie auta ( spłukane i odczekane aż wyschnie ) > Irony.

:good:

Posted

Co do halogenów to na wolnych obrotach i małym padzie prawie wszedzie udało sie dojść, ale pare miejsc liźniętych ręcznie też było ;)

Wracając do dekontaminacji, auto w momencie przyjazdu do mnie na podwórko było już po bezdotyku (nie wyposażyłem sie jeszcze w myjke u siebie) więc dekontaminacja nie była znowusz na jakieś niewiadomo jak brudne auto ;)

Posted

piotto0, dokładnie taka powinna być kolejność :good:

To jeśli auto było po myciu to uściślij to w opisie, wtedy będzie ok ;)

Posted

Bardzo fajny efekt i mimo, że relacja mogłaby być nieco lepsza to i tak szacun za poświęcenie i pracę po nocach :kox:

Posted

Dwa inne auta można powiedzieć :)

Miałem okazję pracować z takim autkiem tylko, że w graficie

Bardzo fajnie się pracuje z tym lakierem i nie za specjalnie się

nie grzeje :D

Posted

Podmieniłeś te Meganki?

Swietny efekt!!

Powiedz mierzyłeś może miernikiem lakieru ile zjechałeś z grubości w miejscu gdzie robiłeś papierem wodnym?

Posted

Szczerze powiem że nie mierzyłem auta, ale miałem zapewnienie że tylko tylny zderzak był malowany ;)

Posted

Super debiut :)Szacunek za poświęcenie i pracę w nocy.Kolega pewnie zadowolony.