Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie też po PF2500 i żółtym padzie pojawiły się czarne kropki na dachu. Ale obwiniałem za to pracę na zbyt niskich i nierównych obrotach, potem gdy doszedłem do większej wprawy już tego nie widziałem na innych elementach. Chętnie się dowiem co może być przyczyną.

• Odpowiedzi 10,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Ale czarne kropki to mi sie pojawily na padzie a nie na dachu - zdjecie wyzej. W sumie wełna też mi się zrobiła delikatnie ciemniejsza, jakby zabrudzona. Na dachu sa kropeczki jakby takie dołeczki po kamieniach i one nie pojawiły się po IP2500 tylką są tak ogólnie. Nie wiem czy ciąć to mocniej czy co? :roll:

Opublikowano
pabloo1033 dzięki za informację, bardzo mi zależy na wydajności bo sporo mam tych listew na astrze... tak przy okazji - pamiętasz jak było z trwałością tego specyfiku ( w porównaniu do tego co teraz stosujesz ) ?

Po użyci na zewnątrz UP zalecane jest aby plastiki nie miały kontaktu z wodą, wilgocią przez kilka godzin ( pewnie w celu lepszego związania z plastikiem). Co do trwałości wew. auta to ja tak co 1 miesiąc odświeżałem plastiki detailerem, ale UP był na nich widoczny cały czas. Na zewnątrz się nie mogę wypowiedzieć co do trwałości, bo po każdym myciu (co 1 lub 2 tyg.)nakładam dressing na plastiki - nie ważne czy UP, Trim Glitz czy Nano Magic. Jednak po 2 tyg. użytkowania auta i myciu dresing na plastikach zew. już trochę blaknie i zawsze nowo nałożony poprawia znacznie wygląd auta.

Opublikowano

Pytanie, czy odprysk lakieru na feldze aluminiowej da radę zlikwidować metodą z forum (nadmiar lakieru, papier wodny i polerowanie), czy pozostaje smart repair. Nie mówię, żeby usunąć 100%, ale żeby jakoś zamaskować. Smart od 150 zł wołają.

file.html

Opublikowano

Ok, sam odpowiem sobie na jedno pytanie:

Czarne kropki na padzie sa stad ze zachaczalem o jakas uszczelke i to wystarczylo.

Dalej nie wiem jak pozbyc sie kropek. Dzisiaj na blotniku pracowalem twardhm padem i fg400 dosc dlugo i czesto z dociskiem a i tak kropeczki zostają :(. Jak sie ich pozbyc? Ciąć jednak dłuzej mocniej?

Opublikowano

Wylal mi sie na deske olejek zapachowy i zostawil taka jakby wypalana smuge. (deska jest plastikowa) da to czyms chociaz w jakimkolwiek stopniu usunac ?

Opublikowano

Panowie co to znaczy, że sprzedający z Allegro wystąpił o zwrot prowizji??? Dostałem dziś takiego maila z allegro, dodam że przelew zrobiłem a kupionego przedmiotu jeszcze nie dostałem.

Opublikowano

Jak sprzedasz coś na allegro to płacisz prowizję od sprzedaży. Jeżeli sprzedający może wystąpić o zwrot prowizji jeśli nie dojdzie do sfinalizowania transakcji. Może to być również z jego winy. Najprościej mówiąc gość nie chce płacić prowizji do allegro jeżeli nie sprzedał towaru. Jeśli zapłaciłeś i nie ma kontaktu ze sprzedającym a żąda zwrotu prowizji to ja bym się nie zgodził. Dopiero jak zwróci pieniądze i wyjaśni sytuację.

Opublikowano

Czyli ten sprzedający coś kręci :zly: w aukcji był zapis że paczka jest wysyłana z zagranicy (CHR) i może to trwać od 15 do 30 dni, więc czekam cierpliwie. Dziś sprawdziłem pocztę i jest mail nt. zwrotu tej prowizji. Będę pisał do tego typa, a jak nie będzie sie odzywał to do allegro niech wyjaśniają sprawę. Dzięki za podpowiedz :good:

Opublikowano

Dokładnie, i jeśli nie dostałeś ani towaru ani zwrotu pieniędzy to nic nie klikaj w mailu z allegro, że np. potwierdzasz wersję sprzedającego.

Opublikowano

Czym (ogólnie dostępnym) najlepiej wyczyścić kawałek podsufitki w octavii 3 kombi? Podsufitka a raczej słupek przy klapie bagażnika ale tam gdzie jest tkanina. Zabrudzenie powstało przez manetkę rowerka dziecka - przechylił się i manetką wybrudził słupek.

Posiadam:

APC

colourlock soft

jakiś proszek karchera do prania tapicerki - odkurzacza piorącego nie posiadam

Opublikowano

Spróbuj spryskać fibrę APC i delikatnie przetrzeć zabrudzone miejsce. Potem możesz przetrzeć to miejsce wilgotną fibrą, a na końcu suchą. Powinno zadziałać jeśli to nie jest otarcie od plastiku.

Opublikowano

Mam 2 apc:

1)Shiny Garage Pink APC

2)MEGUIARS All Purpose Cleaner

Który i w jakim stężeniu lepiej sobie poradzi?

Pierwszy wykorzystuję do wnętrza (plastiki, progi itp.) rozrobiony w stężeniu 1:10.

Opublikowano

Jeśli koła są polerowane i zabezpieczone klarem można używać normalnych środków do mycia kół. Jeśli to gołe aluminium i są myte na bieżąco to wystarczy zwykła rękawica/gąbka i woda z szamponem, ale okresowo tak czy inaczej trzeba poprawić polerkę

Opublikowano

Felgi są gołe. Czy espuma activo o neutralnym ph zrobi im krzywdę czy przy pianowaniu mogę też lecieć po felgach?

Opublikowano

Chciałbym kupić sobie nowe alu felgi do mojej Thalii, z oferty skreślam chinole. Wybór się zawęża, jak do tego odrzucę kosztowne modele to jeszcze trudniej. Jakich producentów mam szukać, abym był zadowolony z zakupu?

Opublikowano
Czy takim padem można jeszcze pracować? Chyba mi się zdarł od kantów a zrobiłem jakieś 40% samochodu dopiero.

Można

Opublikowano

witam,

2 lata temu malowałem auto u lakiernika, oprócz dachu i maski. odświerzenie polegało na położeniu tkzw. odkurzu jak źle to sformułowałem proszę mnie poprawić. lakiernik przed malowaniem nie zmatowił powłoki i nie wyczyścił jej skutecznie ze wszelkiego rodzaju zabrudzeń typu smoły, kropki itp. no można powiedzieć że nie wyglinkował coby należało zrobić. Po dwóch latach użytkowania od malowania lakier zdążył się nieznacznie porysować i chciałem zregenerować lakier polerką, tylko czy jest sens polerować jak na brud został położony lakier i polerując uszkodzę go jeszcze bardziej dokopując sie do poprzednich warst.

Mam polerkę, żótły i czarny pad, brakuje mi jeszcze glinki

Mysłałem wypolerować to tak

1. mycie, ciepła woda glinka, benz. eks.

2. papier ścierny 2500 z woda

3. żółty pad i Meguiar's ultimate compound albo menzerna PF 2500

4. poprawka futrzanym padem

5. położenie wosku czarnym padem colonite 476 albo menzerna pf 4000

Dodam że zaczynam dopiero pracę z polerką, więc pasty bardziej ścieralne o mniejszej gradacji mogą być niebezpieczne na sam początek.

Mój lakier to srebrny.

Opublikowano

4. poprawka futrzanym padem

5. położenie wosku czarnym padem colonite 476 albo menzerna pf 4000

4 punkt - całkowicie odpada, futro jest do agresywnych mocnosciernych past i używa się go przed użyciem gąbek polerskich

5 punkt - Menzerna PF4000 to nie wosk, to pasta finishująca na która się nakłada wosk, nakładanie wosku ręcznie tóż to przyjemność, nie wyobrażam sobie nakładać twardego wosku polerką, głupota :song:

Opublikowano

Kolego, raczej polożenie nowego klaru. Odkurz to jest pył lakierniczy (zapylony lakier).

Polerowaniem nie zedrzesz tyle lakieru zeby dostać się do poprzednich warstw !

Po co ci papier ścierny ? Zacznij od PF2500. Potem SF4000, IPA, cleaner i wosk ręcznie.

Poza tym, nie rozumiem jak mógł ktoś malować brud i kropki smoły !? Coś chyba namieszałeś. Pewnie są to syfki, które przykleiły się przy malowaniu. Jeśli sa to wtrącenia to możesz te miejsca ewentualnie potraktować papierkiem.

Opublikowano

Panowie mili, szybkie pytanie - najlepszy środek do umycia porządnego od A do Z przedniej szyby? Coś ostatnio żadne wycieraczki dobrze mi nie zbierają wody z szyby i to głównie w dwóch miejscach (wczesniej było ok, zmieniałem pióra 3 razy na różne od takich za 10zł do takich za 60zł i dalej to samo). Plus dodatkowo czym konserwować pióra wycieraczek?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.