Skocz do zawartości

Krótkie pytanie - krótka odpowiedź część 5

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 10,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

[ref]Michael MSTP[/ref], dzięki za odpowiedź. Myję auto praktycznie co tydzień, a że taką myjkę mam, to jej używam. Generalnie mogę więc robić roztwór piany z wodą i dużej różnicy nie będzie, a zaoszczędzę na pianie.

[ref=#ff3366]rapmen93[/ref], spróbuj obie opcje różnica na pewno będzie na korzyść nie rozcieńczonej piany, bardziej chodziło mi o to ,że tego typu pianownica nie może się równać np z PA. Jeżeli tak często myjesz może warto sie nad nia zastanowic :good:

Czym wyczyścić szybę po niewidzialnej wycieraczce / płynie antypara ( nie spojrzałem na opakowanie i zamiast psiknac na szybę czołowa NW psiklem preparatem antypara z autolandu i po przejechaniu wycieraczka zostały smugi :( )

Ipa ?? , benzyna ekstrakcyjna lub

Kupiłem jakieś cudo z sonaxa do polerowania szyb ( na opakowaniu piszą ze usuwa wszelkie zabrudzenia) może by tym machnąć

Można owinąć katalizator bandażem termicznym?? I czy bandaże wygłuszają układ wydechowy czy raczej tylko izolują temperaturę??

Termiczny samo mówi przez siebie, kata raczej nie wyciszy, predzej wsadz drugi tlumik albo zmień końcowy.

673768 katalizator jest wypalony albo go nie ma wcale i jest głośno

Katalizator akurat ma niewiele do głośności wydechu, tłumiąca jest zazwyczaj środkowa pucha. Jak jest głośno to po primo sprawdziłbym szczelność wydechu, bo to najczęstsza przyczyna w daily akurat ;)

Bandaż termiczny nie wpłynie na wyciszenie, jedynie poprawi sprawność silnika przez mniejszą utratę ciepła przez kolektor wydechowy

Witam posiadam atomizer pionujący od Detailing Stuff wraz z butelką czy to normalne że lata on luźno przy korku przez co nie jest szczelny?

Dodane po 6 minutach 37 sekundach:

673768 katalizator jest wypalony albo go nie ma wcale i jest głośno

Katalizator akurat ma niewiele do głośności wydechu, tłumiąca jest zazwyczaj środkowa pucha. Jak jest głośno to po primo sprawdziłbym szczelność wydechu, bo to najczęstsza przyczyna w daily akurat ;)

Bandaż termiczny nie wpłynie na wyciszenie, jedynie poprawi sprawność silnika przez mniejszą utratę ciepła przez kolektor wydechowy

Kolega może ma na myśli rezonans jaki daje uszkodzony katalizator albo jego brak. Bandaż nie pomoże sądzę że wymiana na zamiennik wyjdzie podobnie a da prawidłowy efekt

Mam problem z parującymi szybami i przednią szybą, na której zostają smugi po tym, jak wycieraczka zbierze wodę - na przedniej szybie leży też NW i zastanawiam się, czy to wina starych wycieraczek (aż tak stare nie są) czy NW. Summa summarum, jak rozwiązać obydwa problemy? Jest to uciążliwe w nocy, bo światła mijanych pojazdów "rozbijają się" na tych smugach, przez co ja nic nie widzę.

Mam problem z parującymi szybami i przednią szybą, na której zostają smugi po tym, jak wycieraczka zbierze wodę - na przedniej szybie leży też NW i zastanawiam się, czy to wina starych wycieraczek (aż tak stare nie są) czy NW. Summa summarum, jak rozwiązać obydwa problemy? Jest to uciążliwe w nocy, bo światła mijanych pojazdów "rozbijają się" na tych smugach, przez co ja nic nie widzę.

Miałem podobny problem po NW RainX. Zostawała taka smuga wody. Wydawało mi się że wycieraczki, kupiłem nowe dalej to samo. Dla mnie to połączenie już zużytej szyby i NW daje taki efekt. Pomóc może kuracja dla szyby czyli polerowania i lepsza aplikacja. Tzn. clener do szyb ipa i dopiero. Ja ostatecznie nie dowiodłem co dawało taki efekt bo auto sprzedałem a teraz mam nową szybę.

Czesc, szybkie pytanko, jak to jest z tym wymywaniem cleanera ? Zawsze się wymywa IPA ? Chodzi dokładnie o fusso coat. Ale o inne woski np. tez. Czy cleaner tylko dotrzeć i na to wosk ? Pozdro i dzięki !

Czesc, szybkie pytanko, jak to jest z tym wymywaniem cleanera ? Zawsze się wymywa IPA ? Chodzi dokładnie o fusso coat. Ale o inne woski np. tez. Czy cleaner tylko dotrzeć i na to wosk ? Pozdro i dzięki !

Wymywasz tylko niektore np pod Coli476. Fusso sa rozne opinie jedny wymywaja, inni zostawiaja cleaner, ale niektore sie gryza - dokladnie nie wiem ktore, moze ktos sie wypowie o tym. Ja wymylem Ipa i ladnie sie trzyma narazie 2 miesiac, zobaczymy jak zima.

Inne woski np nattysa czy te drogie sv zymol itp maja swoje dedykowane cleanery ktore podbijaja look wosku i pomagaja sie wizac, wiec ich nie wymywamy.

674098 Fusso sa rozne opinie jedny wymywaja, inni zostawiaja cleaner, ale niektore sie gryza - dokladnie nie wiem ktore, moze ktos sie wypowie o tym.

Jest na forum test przecież fusso na felgach i nawet nakładany tylko po umyciu felg płynem do naczyń i to z balsamem ;)

pawelpp, czytałem ten temat i wiem, ze ipa to nie cleaner ;) Chodziło mi o to czy np. cleaner wypracowany wystarczy tylko dotrzeć fibra czy dotrzeć i wymyc ipa. Albo inaczej, co się lepiej sprawdza, wymyty czy "zostawiony" Chce połozyc fusso i mam cleaner z carchemu i nie wiem czy go wymywać czy zostawić, a na opakowaniu nie ma nic na ten temat napisane. Pozdro i dzięki za odpowiedzi ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.