Skocz do zawartości

Krótkie pytanie - krótka odpowiedź część 5

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 10,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

670998 Koledzy jakie proporcje APC Cyclone do deski rozdzielczej?

stosuję 1:10 i jest ok :)

Dodane po 8 minutach 42 sekundach:

czy Cleaner : Meguiars Deep Crystal Step 1 Paint Cleaner wraz z

politurą : Meguiars Deep Crystal Step 2 Polish

będzie odpowiedni pod wosk SOFT99 Fusso Coat12 ? czy lepiej inną kompozycję zastosować

[ref=#ff3366]nerka123[/ref], Po co stosować apc do podsufitki, jak jest specjalny preparat do tego?

ExceDe Encapsulator Cleaner jest idealny, lada chwila wrzucę test prania podsufitki, po 15 latach wygląda jak nowa.

A apc tylko wetrzesz mnóstwo brudu w głąb razem z chemią, a zbierzesz tylko trochę.

[ref=#ff3366]nerka123[/ref], Po co stosować apc do podsufitki, jak jest specjalny preparat do tego?

ExceDe Encapsulator Cleaner jest idealny, lada chwila wrzucę test prania podsufitki, po 15 latach wygląda jak nowa.

A apc tylko wetrzesz mnóstwo brudu w głąb razem z chemią, a zbierzesz tylko trochę.

Czekam na test bo sam zamierzam wykonać u siebie pranie podsufitki.

Co polecacie do zabezpieczenia nowego auta z zewnątrz, jak i wewnątrz ? Chcę nałożyć coś trwalszego niż wosk :)

no to może powłoka ceramiczna czy kwarcowa? do wyboru do koloru

Czekam na test bo sam zamierzam wykonać u siebie pranie podsufitki.

+1

Moze tutaj mi ktos pomoze, mam zamiar pomalowac felgi stalowe. Troche skorodowaly i farba odchodzi troche. Pomalowane sa na czarny polysk. Mysle zeby zmienic i pomalowac na czarny mat. Teraz tak, czy zdzierac stara farbe do golej blachy czy moze zmatowic ta co jest, przejechac podkladem i na to mat? Jak zdzierac farbe to czym?

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Moze tutaj mi ktos pomoze, mam zamiar pomalowac felgi stalowe. Troche skorodowaly i farba odchodzi troche. Pomalowane sa na czarny polysk. Mysle zeby zmienic i pomalowac na czarny mat. Teraz tak, czy zdzierac stara farbe do golej blachy czy moze zmatowic ta co jest, przejechac podkladem i na to mat? Jak zdzierac farbe to czym?

Chcesz to zrobić na sezon czy na dłużej? Jak na sezon to możesz sam jeśli na dłużej to radzę oddać do piaskowania i malowania proszkowego albo lakiernika...

Ewentualnie piaskowanie i malowanie we własnym zakresie bo rudzielec musi być dokładnie oczyszczony żeby dalej nie chrupał ale to i tak dobrze by było dać epoxyd na gołą blachę w celu zabezpieczenia i dopiero akryl

Wysłane z mojego Tornado 348 przy użyciu Tapatalka

I tak bedziesz potrzebował przynajmniej ze 100zł na materiały bo pojdą ze dwa podkłady akrylowe ze dwa szpraje czarny mat jakiś papier do szlifu do tego krążek do usunięcia farby no i jak mówiłem przydałby się jakiś epoxyd a czyścić najlepiej do gołej blachy. Ja przerabialem temat i drugi raz bym tak nie zrobił tylko wolał zaczekać i oddać do fachowej obróbki bo raczej nie oczyścisz idealnie zakamarków co będzie skutkowało ponowną korozją i to w niedalekiej przyszłości

Chce to zrobic sam bo z kasa krucho, a chce zeby to jakos wygladalo.

To usuń starą farbę, oczyść felgi i odtłuść. Potem pomaluj Hammerite. Pracy sporo, ale u mnie 2 lata trzymało do pierwszych małych śladów rdzy, po zimie jak po malowaniu. Kładłem 2 warstwy, teraz muszę poprawić, ale tylko jedną warstwą.

Kumam, dzieki tak zrobie :) jeszcze jedno pytanie, chce pomalowac pare plastikow w samochodzie i zdecydowalem sie na bolla. Nie wiem czy wybrac strukture czy zwykla czarna farbe do plastikow? Z tego co czytalem ciezko jest dobrze polozyc ta strukture zeby to fajnie wygladalo i dobrze siedzialo. Nie malowalem nigdy plastikow, nie wiem czy ogarne strukture jak nie mam wprawy, chcialem zasiegnac rady w tym temacie.

Kumam, dzieki tak zrobie :) jeszcze jedno pytanie, chce pomalowac pare plastikow w samochodzie i zdecydowalem sie na bolla. Nie wiem czy wybrac strukture czy zwykla czarna farbe do plastikow? Z tego co czytalem ciezko jest dobrze polozyc ta strukture zeby to fajnie wygladalo i dobrze siedzialo. Nie malowalem nigdy plastikow, nie wiem czy ogarne strukture jak nie mam wprawy, chcialem zasiegnac rady w tym temacie.

Nie musi to być boll do plastików zwykły akryl też się nada. Najpierw wymatuj dobrze włókniną szlifierską lub papierkami do gradacji powiedzmy 2500 i tryskaj

Jak dobrze przygotujesz podłoże to nie jest konieczne poza tym na plastiki daje się raczej PZP czyli podkład zwiększający przyczepność ale jak mówię dobre przygotowanie podłoża powinno wystarczyć

Wydaje mi się, że wosk trochę za krótko trzyma na aucie. Przed nakładaniem wosku stosuje Cleaner Dodo Juice, tylko że zawsze po ściągnięciu zostaną mi jakieś smugi jak się popatrzy pod innym kątem, których już nie można się pozbyć MF. Stara się nakładać niewielką ilość. Czy zastosowanie IPY albo APC po cleanerze wydłuży żywotność wosku?

Wydaje mi się, że wosk trochę za krótko trzyma na aucie. Przed nakładaniem wosku stosuje Cleaner Dodo Juice, tylko że zawsze po ściągnięciu zostaną mi jakieś smugi jak się popatrzy pod innym kątem, których już nie można się pozbyć MF. Stara się nakładać niewielką ilość. Czy zastosowanie IPY albo APC po cleanerze wydłuży żywotność wosku?

A który wosk? Bo może warto zmienić cleaner (albo jeśli to syntetyk, to wymyć cleaner IPA)

Apc pp cleanerze nic Ci nie da (a nawet raczej pogorszy efekt)

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

A który wosk? Bo może warto zmienić cleaner (albo jeśli to syntetyk, to wymyć cleaner IPA)

Apc pp cleanerze nic Ci nie da (a nawet raczej pogorszy efekt)

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

POORBOY'S WORLD NATTY'S WAX RED ale na przyszły rok zastanawiam się nad wyprobowaniem Soft99

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.