Skocz do zawartości

Krótkie pytanie - krótka odpowiedź część 5

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

takie pytanie, które mnie nurtuje. Słyszałem opinię, że do aut z wytrskami common rail nie można dolewać paliwa tak 'z bańki' bo te wtryski się psują czy coś takiego? Prawda to, bo ja to sie nie znam na tym? :o

Jak to z bańki nie ? A co to za różnica ?

Ważne aby paliwo było po prostu dobtej jakości i z pewnego źródła, a nie od "Zdzicha".

Może ktoś miał na myśli żeby nie lać z bańki bo nie wiadomo co tam wcześniej było (jakie paliwo), a po drugie na dnie zbiera się syf więc pewnie myśl była taka aby go do baku nie przetransportować ponieważ "common rail" jest bardzo wrażliwy na gorszej jakości paliwo.

Choć z drugiej strony w Polsce nie mamy dobrych paliw :)

• Odpowiedzi 10,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

takie pytanie, które mnie nurtuje. Słyszałem opinię, że do aut z wytrskami common rail nie można dolewać paliwa tak 'z bańki' bo te wtryski się psują czy coś takiego? Prawda to, bo ja to sie nie znam na tym? :o

Jak to z bańki nie ? A co to za różnica ?

Ważne aby paliwo było po prostu dobtej jakości i z pewnego źródła, a nie od "Zdzicha".

Może ktoś miał na myśli żeby nie lać z bańki bo nie wiadomo co tam wcześniej było (jakie paliwo), a po drugie na dnie zbiera się syf więc pewnie myśl była taka aby go do baku nie przetransportować ponieważ "common rail" jest bardzo wrażliwy na gorszej jakości paliwo.

Choć z drugiej strony w Polsce nie mamy dobrych paliw :)

no też tak własnie sobie to tłumaczyłem - syf w bańce i dlatego taka reakcja jak zasłychnąłem takiej opinii ;)

Być może komuś chodziło o zawartość bańki :/ Ważne żeby to nie była popularna kiedyś oranżada ( olej opałowy) czy po prostu olej napędowy niewiadomego pochodzenia.

A wlewać możesz z bidonu, szklanki, wazonika i butelki jeśli wiesz, że jest to czyste i z pewnego źródła. :idea:

Pytanie mam panowie. Kolega kolegi ma Saaba z 93r. Jego problem polega na smrodzie grzyba itp. Miał prane fotele, podsufitka która potem odpadla :/ ale jest juz nowa no i ozonowanie miał. W czym jeszcze może byc problem i czym go unicestwić? Wietrzy auto od ponad tygodnia. To jeszcze dodam. Dzieki za rady :)

Pytanie mam panowie. Kolega kolegi ma Saaba z 93r. Jego problem polega na smrodzie grzyba itp. Miał prane fotele, podsufitka która potem odpadla :/ ale jest juz nowa no i ozonowanie miał. W czym jeszcze może byc problem i czym go unicestwić? Wietrzy auto od ponad tygodnia. To jeszcze dodam. Dzieki za rady :)

Albo czy drożne kanały wentylacyjne. Może tam coś zostało ?

Pokombinujemy jeszcze z tym. A jak tam będzie ok to jest jakaś bomba pachnidelkowa :D albo porządna chemia jeszcze raz pranie zrobic.

A czy auto na pewno nie było we wcześniejszej wersji amfibią ? Może pochodzi ze stron Sandomierza :D ?

[ref]typ2006[/ref], [ref]stawek[/ref], Zamówiłem sworznie TRW, mocowania amortyzatorów Lemforder i podporę walu Febi bo tylko taką mieli, całość 370zł. Tragedii nie ma jak na 23 letnie auto :kox::D:mrgreen:

Witam. Taka kolejność jest prawidłowa?

1. Piana aktywna

2. Spłukanie myjką ciśnieniową

3. Tar&Glue

4. Spłukanie myjką ciśnieniową

5. Vampire

6. Spłukanie myjką ciśnieniową

9. Mycie na dwa wiadra

10. Spłukanie myjką ciśnieniową

11. Suszenie

12. Glinka

13. Spłukanie myjką ciśnieniową

14. Mycie na dwa wiadra

15. Suszenie

16. Cleaner

17. Wosk

Do czyszczenia opon polecacie SG Pure Black Tire Cleaner? czy coś innego?

Jest też tire cleaner od ADBL które również ma dobre opinie . Osobiście używam SG Tire cleanera i dobrze sobie radzi i jest tani . Test produktu masz w linku viewtopic.php?f=241&t=26174 :)

668450 Witam. Taka kolejność jest prawidłowa?

1. Piana aktywna

2. Spłukanie myjką ciśnieniową

3. Tar&Glue

4. Spłukanie myjką ciśnieniową

5. Vampire

6. Spłukanie myjką ciśnieniową

9. Mycie na dwa wiadra

10. Spłukanie myjką ciśnieniową

11. Suszenie

12. Glinka

13. Spłukanie myjką ciśnieniową

14. Mycie na dwa wiadra

15. Suszenie

16. Cleaner

17. Wosk

Jak ja robię to sobie "11. Suszenie" odpuszczam bo do glinki i tak pryskam żeby ślizg był.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.