Skocz do zawartości

Krótkie pytanie - krótka odpowiedź część 5

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 10,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Czesc :) Moze zacznę od początku, ok 1mies. temu matowilem i polerowałem auto jednak nie miałem zbytnio funduszy na zakup dobrego wosku wiec zabezpieczyłem lakier jakimś "uniwersalnym" z tesco aby brud sie nie powgryzał. Teraz sprawa wygląda następująco, zakupiłem fusso coat 12 month, ipa i dodo juice lime prime (tak mi ktos polecił) jednak z tego co poczytałem średnio ma sie trwałość tego wosku do cleanerów i zastanawiam sie co zrobić. Czy po tym cleanerze przejechać ipa i dopiero kłaść wosk? Czy w ogóle odpuścić sobie cleaner?

W planach miałem wpierw umyć cale auto, przejechać ipą (miejscami wyczyścić paste która niestety powłaziła w zakamarki), przejechać cleanerem i na to wosk. Z góry dziękuje za wszelkie porady! :)

Panowie,macie jakiś patent na doczyszczenie pomnika?.W sobotę wyszorowałem go SG RD 1;1 trochę starego syfu zeszło ale chciałbym bardziej dopieścić temat.Myślałem nad użyciem czegoś w stylu tenzi truck itp?

Panowie, ponawiam pytanie!! Które pasty polerskie są najdroższe ?

Równie dobrze mógłbyś pytać "które pasty mają najładniejsze butelki". Co to ma w ogóle za znaczenie?

widziałem ostatnio pasty których nie ma w Polsce ale wydaje mi się że są dosyć drogie. Chciałem porównać do tego co jest najdroższe u nas ? :oops:

Będzie nietypowo :)

Czy któryś przez Was stosowanych środków do czyszczenia testowaliście na zalanej ropą kostce?

Mam plamę z ropy metr na metr... i nie wiem czym to usunąć...

Ktoś? Coś? Gdzieś? :wallbash::wallbash::wallbash::wallbash:

Może to pomoże w jakiś sposób: http://jak-wyczyscic.pl/2013/01/jak-usunac-plamy-oleju/

647296 Czy któryś przez Was stosowanych środków do czyszczenia testowaliście na zalanej ropą kostce?

Jeśli miałbyś to na tej kostce dopiero co wylane, to posypanie sorbentem (taki pomarańczowy proszek jak widać czasem przy wypadkach straż sypie lub na stacjach benzynowych ) i następnie zastosowanie mocnego alkalicznego roztworu płynu np. Fatex (Merida) lub VC242 (Vioght) mogło by to uratować tę kostkę . Jednak jeśli masz to już z 2-3 dni na tej kostce , to ... nie ma szans :/

Piszę z doświadczenia ...9 lat na stacji paliw robiłem i rozlanie paliwa to była codzienność . Plamy które powstawały w nocy , a kierowca sam się przecież nie przyzna kasjerce że rozlał paliwo na podjazd były rano (po 5-7h) nie do usunięcia w 100% .

647312 Piszę z doświadczenia ...9 lat na stacji paliw robiłem i rozlanie paliwa to była codzienność . Plamy które powstawały w nocy , a kierowca sam się przecież nie przyzna kasjerce że rozlał paliwo na podjazd były rano (po 5-7h) nie do usunięcia w 100% .

Eeeeee, HDS 798, 90st.C i idzie ;)

Koledzy dzisiaj postanowiłem pozbyć się plaka z auta(ScenicII), niestety kiedy rozpocząłem czyszczenie zgodnie ze sztuką(apc+dresing) okazało się, że pod tonami plaka jest zakonserwowany czarny nalot. Próbowałem SG Pink APC+miękka szczotka w rozcieńczeniu 1:10-nic, 1:4-nic dalej w jednym miejscu na szarym widać wtarty czarny nalot.

Mam próbować dalej tym apc, czy lepiej innym specyfikiem?

Pozostała część samochodu świetnie doczyszczona i nałożony dresing-SG Apple Dressing poza drzwiami kierowcy(czekają)

ps

Co ciekawe przed użyciem apc nie było tego widać ...mój pomysł to założyć temat anty-plak!!

Będzie nietypowo :)

Czy któryś przez Was stosowanych środków do czyszczenia testowaliście na zalanej ropą kostce?

Ktoś? Coś? Gdzieś? :wallbash::wallbash::wallbash::wallbash:

Może to pomoże w jakiś sposób: http://jak-wyczyscic.pl/2013/01/jak-usunac-plamy-oleju/

Przeczytałem całość. Myślę, że może spróbuję na jakiejś pojedyńczej kostce i zobaczę czy będzie efekt.

647296 Czy któryś przez Was stosowanych środków do czyszczenia testowaliście na zalanej ropą kostce?

Jeśli miałbyś to na tej kostce dopiero co wylane, to posypanie sorbentem (taki pomarańczowy proszek jak widać czasem przy wypadkach straż sypie lub na stacjach benzynowych ) i następnie zastosowanie mocnego alkalicznego roztworu płynu np. Fatex (Merida) lub VC242 (Vioght) mogło by to uratować tę kostkę . Jednak jeśli masz to już z 2-3 dni na tej kostce , to ... nie ma szans :/

Piszę z doświadczenia ...9 lat na stacji paliw robiłem i rozlanie paliwa to była codzienność . Plamy które powstawały w nocy , a kierowca sam się przecież nie przyzna kasjerce że rozlał paliwo na podjazd były rano (po 5-7h) nie do usunięcia w 100% .

Normalnie załamka... Starło się to w sobotę... Liczyłem (do tej pory), że to nie olej i jakoś to w cudowny sposób wyparuje :/

647312 Piszę z doświadczenia ...9 lat na stacji paliw robiłem i rozlanie paliwa to była codzienność . Plamy które powstawały w nocy , a kierowca sam się przecież nie przyzna kasjerce że rozlał paliwo na podjazd były rano (po 5-7h) nie do usunięcia w 100% .

Eeeeee, HDS 798, 90st.C i idzie ;)

Hehe, szkoda , że nie mam takiego sprzętu :D Taniej powyjmować kostkę i ułożyć ten metr kwadratowy od nowa :D

Nie mniej jednak będę miał na uwadze... Szkoda, że nie pracuje gdzie pracowałem, tam było coś przypominające takie cudo :)

Koledzy czym najlepiej zabezpieczyć reflektory z tworzywa po regeneracji? Mam tutaj na myśli regenerację we własnym zakresie od początku do końca (papiery wodne, pasta, gąbka i wiertarka).

mozesz uzyc dowolnego syntetycznego wosku. Meg's robi tez specjalne mleczko "headlights protectant"

Witam.

Pytanie z innej beczki.

Czy jest jakiś środek który pomoże mi doczyścić mocno zapuszczoną od kamienia i rdzy wannę w łazience? Czy zostaje mi tylko chemia AGD ewentualnie zakup nowej wanny?

Ja ostatnio odkamieniałem żelem K2. Wyszło całkiem ładnie :D

Żel na pędzelek i jazda, kamień i plamy znikały po paru minutach działania.

To ten: http://k2.com.pl/smarowanie/product/2773-k2-derusto-total-gel-250-ml

Jaki wosk na lato?

Mam obecnie polozony ponad miesiac temu dodo juice velvet blue i mimo mycia na bezdotyku srednio 2x w tyg nawet niezle kropelkuje.

Tylko zastanawiam sie czy przy nastepnym nakladaniu rowniez go uzyc czy moze jest cos lepszego na czarny metalik?

Oraz prosze doradzic mi wosk na felgi i paste polerska do felg bo troche porysowalem wystajacym drutem w szczotce K2 :evil:

Goguś, czytalem caly temat o woskach i wybralem dodo juice velvet blue, mam tez kilka pozycji nad ktorymi sie zastanawiam ale pytam sie teraz co jest lepsze na lato od ww dodo bo nie chce kupic czegos porownywalnego albo nawet gorszego...

Zamierzam wyprac fotele pierwszy raz. Metoda ekstrakcyjna. Jaką chemie i przyrządy potrzebuje? Mam odkurzacz piorący. Myslalem nad adbl textile rinse do płukania, do tego proszek tenzi 0,5 kg. Czy to z chemii mi wystarczy? Czy adbl textile rinse jest konieczny czy mozja plukac samą wodą?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.