theOne Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 A ja mam pytanko a propo specyfikow do prania mikrofibr... kupuje np to od adbl, wrzucam wszystkie mikrofibry: zwykle tanie, fluffy dryer i drozsze do polerowania woskow, daje 30 stopni i moge byc spokojny? Czy to teoria i jesli zalezy mi na tych drogich mikrofibrach to pozostaje tylko reczene pranie w bialym jeleniu? innymi slowy istnieje jakis bezpieczny skuteczny plyn i mozliwosc prania w pralce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwirek111 Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Witam, Posiadam PB Black hole i juz sie troche gubie z kolejnością prac, chcialbym zrobic tak: Aktywna piana mycie na dwa wiadra, glaze - PB black hole i na koniec wosk, posiadam mag'sa 16-tke, czy jeszcze cos powinienem zrobić prze BP black hole? dodam że samochód prawie nowy 2 miesiące i na moje oko stan lakieru b.dobry Z góry wielkie dzieki za rady, bo czytam i czytam, a wosk i glaze cały czas czeka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 dodam że samochód prawie nowy 2 miesiące i na moje oko stan lakieru b.dobry To znaczy: są na nim jakiekolwiek skazy/swirle które miałby BH przykryć? Bo w przeciwnym wypadku dawanie go pod wosk nie ma specjalnie sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelpp Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 theOne, jaki płyn ma być bezpieczny i skuteczny jak nie dedykowany właśnie do mikrofibr ? Czytałeś temat o Micro Wash ?: viewtopic.php?t=26519 30st będzie za niska temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theOne Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zycie zweryfikowale u mnie wiele podobnych sytuacji-cos do czegos dedykowane i pach-jednak producent robil cos zeby robic, bez odzwierciedlenia w praktyce. Czyli jak kupie cos dedykowanego (np to co polecasz) to moge wrzucic mniej i te bardziej cenne mikrofibry i nie martwic sie ze cos sie stanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serath Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Nie powinno nic się stać - u mnie fibry do wosków latały razem z Fluffym i standardowymi fibrami i wszystkie pięknie wyprane. Wiadomo, że nie wrzucam do pralki fibr od docierania kół czy dressingów zewn z tymi od wosków ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
driverIN Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 serath, jeśli mogę zapytać - jak w takim razie segregujesz mikrofibry do prania? Bo to, żeby nie wrzucać fibr z docierania wosków wraz z fluffy'm to wiem, ale tzn. że trzeba dać osobno: fluffy i inne lekko zabrudzone; potem te po dressingach zewnętrznych i kołach; no i jeszcze osobno po woskach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kodziak Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Czy autopolitura jest konieczna do mycia samochodu? Kompletuję nowy zestaw (jestem świeżak), wosk już mam, szapon, apc, deirinozery, cleanery itp. Czy dobrym będzie położenie politury przed woskiem? Nada ona połysku? Utrzyma bardziej czystość i blask samochodu? Mógłby ktoś wytłumaczyć/rozpisać proces mycia samochodu? Co zrobić po kolei? Najlepiej na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serath Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 serath, jeśli mogę zapytać - jak w takim razie segregujesz mikrofibry do prania? Bo to, żeby nie wrzucać fibr z docierania wosków wraz z fluffy'm to wiem, ale tzn. że trzeba dać osobno: fluffy i inne lekko zabrudzone; potem te po dressingach zewnętrznych i kołach; no i jeszcze osobno po woskach? Woski + Fluffy/wafle + cleanery + rekawice razem, inaczej zbierałbym to dobre 2 tygodnie ;-) Wcześniej woskowe + cleanery namaczam w wodzie z płynem, by trochę dziadostwa rozpuścić. A osobno idą fibry (koła, dressingi zewn., progi, itp.) kategorii 'stół u Durczoka' -> też ręcznie namaczam, a później pralka. Po tym na szuszarkę, a jak wyschną to wszystkie rzeczy z dłuższym włosem (fluffy, rękawice, fibry do wosków) rozczesuję. Czy autopolitura jest konieczna do mycia samochodu?Kompletuję nowy zestaw (jestem świeżak), wosk już mam, szapon, apc, deirinozery, cleanery itp. Czy dobrym będzie położenie politury przed woskiem? Nada ona połysku? Utrzyma bardziej czystość i blask samochodu? Nie nie jest koniecznia. Bardziej podbije blask/wet look, zamaskuje drobne defekty, itp., ale może też obniżać żywotność samego wosku (kwestia jaka kombinacja, itp.). Na lato można się tak bawić ;-) Mógłby ktoś wytłumaczyć/rozpisać proces mycia samochodu? Co zrobić po kolei? Najlepiej na PW Zacznij proszę od tego: viewtopic.php?t=2601 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
driverIN Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 serath, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3a Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Panowie ma ktoś pomysł czym mogę doczyścić rure wydechową żeby się ładnie błyszczała? Powierzchnia jest zmatowiała a na niej jest kilka twardych jak kamień grudek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serath Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Panowie ma ktoś pomysł czym mogę doczyścić rure wydechową żeby się ładnie błyszczała? Powierzchnia jest zmatowiała a na niej jest kilka twardych jak kamień grudek Środkiem do metalu: Autosol, Mothers Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3a Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 serath, Dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy Lee Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 kub3a, Dodałbym jeszcze do wstępnego czyszczenia coś na smołę i wełnę stalową, a na sam koniec w/w pasty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kskej Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Wziąłem się za czyszczenie kompletu felg i wystąpił mały problem widoczny na zdjęciach - czym to ruszyć? Kolejność była taka: piana - SG EF wheel - osuszenie - prickbort - osuszenie - SG iron off - osuszenie - Unique Ares - osuszenie - Qyeon Iron - osuszenie - prickbort. No i w tym momencie zwątpiłem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konioklonio Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Gdzie nabędę środek UV do zabezpieczenia reflektorów po polerowaniu? Nie potrafię chyba dobrego hasła sformułować w wyszukiwarce allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelus668 Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 /do usuniecia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1980 Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Gdzie nabędę środek UV do zabezpieczenia reflektorów po polerowaniu? Nie potrafię chyba dobrego hasła sformułować w wyszukiwarce allegro Megs headlamp protektor. Może być też wosk zwykły wosk. Pozdrawiam Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymonVWGolf Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Pytanie do właścicieli vw golfów IV, zmienialiście drążek zmiany kierów razem z mieszkiem? są dwie średnica 12 i 23 mm, i nie wiem w którym miejscu trzeba zmierzyć, aby kupić właściwy model, ehh... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bullitt Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Jak duże jest prawdopodobieństwo tego że porysowalem szyby podczas glinkowania? Ryski są raczej drobne, zauważyłem je dopiero wieczorem pod światłem latarnii. Coś w stylu swirli. Szyby były umyte, glinka żółta ValetPRO, poślizg Duragloss rinsless w rostworze jako clay lube, temperatura ponad 20 stopni w cieniu. Glinka formowala się całkiem dobrze, podczas pracy powierzchnia glinki ładnie się wyrownywala (splaszczala), płynu nie żałowałem, nie miałem momentów że mi stanęła czy coś - cały czas ładny poślizg. Pytam bo nie wiem czy mam jakieś paranoje już a szyby są czyste i widać ich stan czy bez kitu narobilem syfu mimo że wydaje się wszystko zrobione poprawnie. Na szybach teraz leży niewidzialna wycieraczka (po to je glinkowalem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mutra Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Jak duże jest prawdopodobieństwo tego że porysowalem szyby podczas glinkowania? Ryski są raczej drobne, zauważyłem je dopiero wieczorem pod światłem latarnii. Coś w stylu swirli. Szyby były umyte, glinka żółta ValetPRO, poślizg Duragloss rinsless w rostworze jako clay lube, temperatura ponad 20 stopni w cieniu. Glinka formowala się całkiem dobrze, podczas pracy powierzchnia glinki ładnie się wyrownywala (splaszczala), płynu nie żałowałem, nie miałem momentów że mi stanęła czy coś - cały czas ładny poślizg. Pytam bo nie wiem czy mam jakieś paranoje już a szyby są czyste i widać ich stan czy bez kitu narobilem syfu mimo że wydaje się wszystko zrobione poprawnie. Na szybach teraz leży niewidzialna wycieraczka (po to je glinkowalem). żółtą glinką? szczerze wątpie. Regularnie czyszcze szybe czołową fioletową glinką i nic się nie dzieje. Dodane po 1 minucie 46 sekundach: Wziąłem się za czyszczenie kompletu felg i wystąpił mały problem widoczny na zdjęciach - czym to ruszyć? Kolejność była taka: piana - SG EF wheel - osuszenie - prickbort - osuszenie - SG iron off - osuszenie - Unique Ares - osuszenie - Qyeon Iron - osuszenie - prickbort. No i w tym momencie zwątpiłem.. glinką próbowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3a Opublikowano 4 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Tommy Lee, Dziękuje wobec tego na start przejade prickbortem i później wełną stalową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kodziak Opublikowano 4 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Jaki tani wosk (40-50zł max) do czarnego lakieru lc9z z gamy vw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapselK Opublikowano 4 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Słuchajcie ostatnio na autostradzie miałem moment gdzie było peeeełno owadów, pozabijalo mi się ich masa na masce i przodzie auta. Użyłem bug offa dwa razy ale nie wszystko zeszło idealnie i są takie dziwne ślady które mnie irytują. Zejdzie to przy kolejnym myciu czy potraktować to glinką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
W1Michal Opublikowano 4 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Jaki tani wosk (40-50zł max) do czarnego lakieru lc9z z gamy vw? Natty's blue, używke znajdziesz u nas na forum albo jak chcesz maksymalnej trwałości to collinte 476 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi