Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mi murska nową szybę w lagunie też porysowała.

Dziś pierwszy raz użyłem odmrażacza od 1z. RE WE LA CJA

Serio. Stosowałem różne, ale ten to jest przekot. Co prawda miałem drobny mrozek na szybie, ale i tak bajka :) Muszę sobie kupić jakąś małą ściągaczkę. Co prawda odmrażacz u mnie będzie się przydawał sporadycznie, bo auto nocuje w ciepełku, ale pod robotą może się przydać.

• Odpowiedzi 10,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

manio49, 1Z jest dla mnie nr 1 :)

Co do murski, to faktycznie trzeba z nią uważać. Piasek na szybie, lekkie odkształcenie "powierzchni skrobiącej" to niestety duże ryzyko uszkodzenia szyby.

Co do szczotki do ściągania śniegu, to ja używam Vikana, ale nie lecę nim po lakierze, tylko staram się zawsze zdejmować tylko górną warstwę śniegu ;)

Opublikowano

Pytanie z innej beczki, dzisiaj mój puzzi 8/1 zaczął strasznie słabo podawać płyn ekstrakcyjny, jakaś sugestia ? Proszę o pomoc.

Opublikowano

Zagięty wężyk albo zatkany, jeszcze sitko na jego końcu sprawdź. Po każdym praniu płukałeś wężyk czystą wodą?

Opublikowano
Zapomniałem się i zostawiłem w aucie BSD. Zamarzł na kość. Po odmrożeniu do użycia, czy środek do wyrzucenia?

Mi też kiedyś zamarzł. Wydaje się jak by jego właściwości kropelkowania spadły tak powiedzmy o 10%, ale mimo wszystko nadal działał bardzo przyzwoicie :)

Szkoda wyrzucać.

Opublikowano
Zagięty wężyk albo zatkany, jeszcze sitko na jego końcu sprawdź. Po każdym praniu płukałeś wężyk czystą wodą?

wężyka nigdy nie płukałem, tylko tak jak w instrukcji ok 2l czystej wody przez pompe i tyle.

Opublikowano
Zapomniałem się i zostawiłem w aucie BSD. Zamarzł na kość. Po odmrożeniu do użycia, czy środek do wyrzucenia?

Mi też kiedyś zamarzł. Wydaje się jak by jego właściwości kropelkowania spadły tak powiedzmy o 10%, ale mimo wszystko nadal działał bardzo przyzwoicie :)

Szkoda wyrzucać.

Dzięki za odpowiedź. :good:

Opublikowano

Producent zaleca rozcieńczenie do 1:5. Jeśli rozcieńczę go 1:5 czyli daję 200ml płynu i uzupełniam wodą do pojemnosci 1l (czyli wody 800ml), dobrze to rozumiem?

Opublikowano

Źle do rozumiesz 1:5 - czyli 1 miarka + 5 miarek - czyli 200 ml środka i 5x200 ml wody co daje 1L wody.

Opublikowano

dawid.zu, mam Bilberry, gdzie producent podaje rozcieńczanie 1:10, osobiście stosuje jakieś 1:15-1:20 i też wszystko fajnie schodzi ;)

Opublikowano

1:15-1:20? to chyba masz do czynienia z naprawdę czystymi felgami. Wczoraj czyściłem na zimę felgi, które były użytkowane jedynie od wiosny do jesieni (regularne mycie - bez ściągania felg), to Iron z CarPro, SNB PB, VP Bilberry 1:5 miało problemy ruszyć. Dopiero czerwoną Tugą, punktowo czyściłem najgorsze zabrudzenia...

Opublikowano

Matleniuszek, zapomniałem dodać, że moje Bilberry jest z Angelwaxa (z tego co mi wiadomo jest mocniejsze od tego z VP). Co do poziomu zabrudzenia samych felg podczas mycia, to przelot, od mycia do mycia, w granicach 500-800 km

Opublikowano

Matleniuszek, w przypadku bilberry producent (ValetPRO) zaleca dwa rodzaje rozcieńczenia:

1. od czystego do 1:3 w przypadku silnych zabrudzeń

2. od 1:4 do 1:10 w przypadku lekkich zabrudzeń

Zawsze możesz użyć kwasiora (blue gel) ;)

Opublikowano

osa_607, nie zawsze, tylko zależnie od tego na jakich felgach się pracuje można bądź nie można używać "kwasiorów". Akurat ostatnie felgi na jakie trafiłem wymagały szczególnej ostrożności ;), więc nie na wszystko mogłem sobie pozwolić.

Opublikowano

Panie i Panowie, potrzebuję pomocy przy wyborze wosku dla mojej czarnej meganki.

Aktualnie uzywam Collinite 476s, ma on jedna poważną wadę, a mianowicie szybko ciągnie kurz.

Szukam czegoś w zastępstwo, nie musi to byc wosk tak wytrzymaly jak coli.

Zalezy mi na tym zeby byl jak najbardziej antystatyczny i mieścil sie w moim budżecie ok. 100zl.

Moze byc to wosk twardy jak i plynny.

Moje typy to PB Natty's blue/red lub Soft99 fuso coat 12m do ciemnych, lecz nie jestem pewny jak zachowuja sie w porownaniu z colli pod wzgledem przyciagania.

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

virllix - niezły rozrzut... Colli to hybryda, Natty's to wosk naturalny, a Soft99 Fusso to sealant... Soft będzie przynajmniej tak trwały, jak Colli i ma na pewno lepsze właściwości antystatyczne - jednak poczytaj sobie o problemach z aplikacją/docieraniem Fusso (choć przyznaję, że u mnie żadnych problemów nie było - może dlatego, że dopiero trzy autka traktowałem tym produktem...). Natty's na zimę - nie bardzo... Chyba, że co 1-2 tygodnie będziesz smalcował autko, albo stoi ono w ogrzewanym garażu i wyjeżdżasz nim tylko do kościoła w niedzielę...

Opublikowano

Jak usunąć białe plamy po paście polerskiej na plastikach? Dodam, ze nie pomaga nic, benzyna ekstrakcyjna, gumka, szczoteczka, kompletnie nic. Nie mam już pomysłów, proszę o pomoc.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.