booohal Opublikowano 5 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2015 Sporą jak na cleaner Pożongluj padami, a na pewno coś zdziałasz.
Mateusz SLK 350 Opublikowano 5 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2015 dzięki za szybką odpowiedź Czyli właściwościami ściernymi można porównać do jakiejś delikatnej pasty polerskiej ?
booohal Opublikowano 5 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2015 Tak, tym bardziej jeżeli użyjesz jakiegoś fajnego pada. Niekoniecznie typowego do cleanerów
DDominikk Opublikowano 5 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2015 Szukam pomocy w wyborze dywaników welurowych do mojego auta... Jakiś czas temu używałem gumowych, jednak rok temu zainwestowałem w dywaniki welurowe oryginalne Opla (nr katalogowy 1723600) cena nie mała, wygląd oraz jakość na pierwszy rzut oka bardzo dobra, jednak po roku użytkowania jedynie w sezonie wiosna - lato, pod prawą nogą dywanik bardzo mocno się zużył (w tym sezonie na pewno powstanie dziura). Mimo iż dywaniki te świetnie wyglądają i bardzo dobrze się je odkurza, bardzo zawiodła mnie ich jakość, spodziewałem się czegoś więcej... Myślałem nad zakupem nowych, chciałbym Was zapytać czy macie jakieś doświadczenia z dywanikami welurowymi nie oryginalnymi? Zależy mi na czymś porządnie wykonanym, z dobrej jakości materiałów. Zdarzało mi się spotkać dywaniki "pseudo welurowe" których odkurzenie graniczyło z cudem, gdyż różne zanieczyszczenia tak się w nich trzymały, że żaden odkurzacz sobie z tym nie radził... Chciałbym tego uniknąć.
Fitte Opublikowano 6 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2015 Rzuciłem bezproblemowe AIO w kąt i wziąłem coś za co biora się 'profesjonalisci'. Cleaner softa99 i nie potrafię się z nim do końca dogadać. Wszystko robiłem na dworze przy temp. ok 25stopni w cieniu na chłodnym lakierze. Musiałem robić kawałek po kawałku, inaczej strasznie szybko zasychał, czasem nawet męczyłem się z fibrą i zostawały takie ciapki, które schodziły dopiero przy pomocy wody. Wszystko robiłem dołączoną do zestawu pianką/gąbeczką. Nie mam nic czym mógłbym wyciągnąć wodę z zakamarków takich jak listwy itp. i czasem pad lekko namókł, może mieć to jakieś znaczenie? Próbowałem również słoneczkiem i podobnie. Moze jest bardzo wrazliwy na pogode/wilgotnosc i powinienem takie rzeczy robic w garazu?
piter007i Opublikowano 6 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2015 Ktoś kiedyś pytał jak poradzić sobie ze smugami na szybie od wewnątrz. Podaje rozwiązanie i powód poniżej. Kawałek ręcznika po odtluszczeniu szyby ipa w stosunku ok 2:3 [mod=damian]Rozmiar zdjęć nie spełnia regulaminu[/mod] http://images.tapatalk-cdn.com/15/06/06 ... 645758.jpg Będę na komputerze to zrobię jakos miniaturkę
Administrator AreK Opublikowano 6 Czerwca 2015 Autor Administrator Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2015 Szukam relacji w której powłokę nakładano pistoletem. Wiem,że coś takiego było. Pamiętacie może kto to robił?
Michael MSTP Opublikowano 6 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2015 Widziałem ale na Felge w CAROK
Janis Opublikowano 6 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2015 Witam, posiadam oryginalny lakier w audi A4 b5 aktualnie lakier nie wygląda najlepiej co prawda myję auto na bieżąco ale poszukuje jakiejś pasty polerskiej.. jaką byście polecali ?Kolor biały.
grzes12 Opublikowano 6 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2015 @ Janis kolego, przejrzyj forum...
ClearWater Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2015 Czy Tugą można traktować lakier ?
mario704 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2015 ClearWater, zajrzyj do "pokaż swój blask" relacja focus st 2003r
ClearWater Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2015 No właśnie dlatego mam pytanie bo jestem lekko zdziwiony, że środek do nie lakierowanych felg ktoś używa do lakieru.
cannonn Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2015 A skąd info, że Tuga jest do nielakierowanych felg?
powalla Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2015 A skąd info, że Tuga jest do nielakierowanych felg? x 2 Cytat : "Środek przeznaczony jest głównie do felg aluminiowych polerowanych,chromowych,malowanych,wieloczęściowych-skręcanych. Ze względu na swoją bezkwasową strukturę produkt jest bezpieczny i nie jest w stanie zniszczyć powłoki zewnętrznej czyszczonej felgi,kołpaka." Robiłem ostatnio Corsę C i też leciałem tym zielonym , "taniutkim cudem" (mój synek to tak nazwał jak z zielonego płynu robią się krwawe ślady ) i żadnych niepokojących efektów nie zauważyłem. Zrobił robotę i tyle, a że niby nieekonomiczny, bo gęsty i dużo go schodzi? Jest tani i skuteczny ...dla mnie best buy!
ClearWater Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2015 Polerowane elementy to dla mnie czysty metal i dlatego uważałem ze jest to środek do felg nielakierownych. Czyli normalnie mogę całe auto niewielka ilością spryskać ?
cannonn Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2015 polerowanych, chromowanych, MALOWANYCH czyli lakierowanych Nigdzie nie jest napisane, że tylko do nielakierowanych, jak wy czytacie. W dodatku przewija się "bezpieczny, ph neutralne", no i skoro nie wchodzi w reakcję z gołym aluminium, to tym bardziej jak miał by uszkodzić lakier.
sea doo Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2015 Witam, Koledzy tak jak w temacie, zamierzam użyć TarX'a na zawoskowany samochód Zymol'em Titanium. Czy ktoś ma jakieś informacje odnośnie zjadania wosku przez ten płyn? Pozdrawiam
Moderator krd Opublikowano 7 Czerwca 2015 Moderator Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2015 Może kompletnie go nie zje, ale na pewno nieco naruszy.
pabloo1033 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2015 Używam tugi na lakier i sprawdza się znakomicie.
kerad Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2015 Szału dostanę z tymi fotelami w kia, na nich jest taka siateczka której boje sie że uszkodzę jak bedę ostrzej odkurzał fotel, a w nich jest masakrycznie dużo kurzu, który pięknie sie wzbija w powietrze jak ostrzej usiądę lub "pacnę" ręką. Może ktos już przerabiał podobny temat jak wyciągnąć odkurzaczem ten kurz nie powodując jego wzbijania i osiadania na desce. Poniżej zdjęcie
Manios Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2015 kerad, wydaje mi się że skutecznie to tylko odkurzaczem ekstrakcyjnym się tego pozbędziesz.
wiesiors4 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2015 Cześć. Mam do Was pytanie natury technicznej Jak macie już umyte, czyste auto gotowe do smalcowania lub już nawoskowane to jak używacie na przykład płynu do szyb? Gdy psikacie z atomizera to staracie się jakoś zasłaniać lakier, czy po prostu używacie płynu i ewentualne ilości płynu do szyb ścieracie fibrą czy może nie ścieracie tylko zostawiacie z płynem do szyb na lakierze? Wiadomo, że większość płynów do szyb zawiera w składzie IPA, a on zjada wosk. Poza tym mogą zostać plamki po płynie na lśniącym lakierze. Pytanie zadałem na przykładzie karoserii auta i płynu do szyb, ale chodzi też o inne produkty w sprayu albo w postaci, w której ich drobiny mogą siąść na zystym/nawoskowanym lakierze. Analogicznie we wnętrzu. Jak macie już umyte i zabezpieczone plastiki, gumy czy skóry to jak używacie płynów do szyb? Osłaniacie jakoś fibrami miejsca już skończone, nie osłaniacie i ścieracie z nich później resztki płynu do szyb czy też może zostawiacie płyn do szyb na gotowych elementach? Albo odwrotnie. Macie gotowe szyby i aplikujecie Qgtechniq C6 i pozwalacie, żeby on siadał z atomizera na czyste szyby czy potem ścieracie ślady C6 z szyb? A może robicie wszystko w takiej kolejności, żeby nie brudzić czystych, gotowych elementów preparatami do innych rzeczy? Wiem, że może głupie pytanie ale strasznie mnie to nurtuje za każdym razem jak na gotowe elementy siadają produkty
ClearWater Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2015 Ja zawsze psikam na ściereczkę.
piter007i Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2015 Podobne pytanie Można zdać jak nałożyć dressing na plastiki drzwi, zderzaków itp aby nie wjechać na wosk. Mnie zawsze jest ciężko nałożyć tak aby pokryć cały element bez upaprania lakieru. Po autoglym Trim gel np zawsze zostaje ślad, nawet jeśli dokładnie przepolerujesz MF, lakier który i tak wcześniej został nawoskowany Wysłano z mojego G4S
Rekomendowane odpowiedzi