Jump to content

Czyszczenie padów

Guest torcik79

Recommended Posts

można. ja przez długi czas używałem specyficznej szczotki do czyszczenia zamszowego obuwia.... :kox: w przypadku szczotki do zębów, musisz uważać na "włosie", może się stopić/zetrzeć przy czyszczeniu twardych padów na wysokich obrotach(a na takich należy czyścić)

pady można też prac. ale to po skończonej pracy, nie oddają wilgoci tak szybko, żeby można było zacząć z nimi pracę od razu po wypłukaniu. ciepła woda, trochę szarego mydła, ew. płyn do mycia naczyń i jazda. Ostatnio uprałem w pralce - 40stopni, proszek do kolorów, lekkie wirowanie - efekt rewelacja.

Ja przeważnie pady piorę ręcznie - nalewam mocno ciepłej wody do miski, wsypuję trochę proszku do prania i moczę przez 1h w tym roztworze pady. Potem kładę w brodziku i je naciskam całą dłonią - wszystko wylatuje i padzik jest czysty.

Niektórzy twierdzą, że proszkiem nie wolno traktować padów, ale robię to już ponad rok i nic się z nimi nie dzieje.

Ja przeważnie pady piorę ręcznie - nalewam mocno ciepłej wody do miski, wsypuję trochę proszku do prania i moczę przez 1h w tym roztworze pady. Potem kładę w brodziku i je naciskam całą dłonią - wszystko wylatuje i padzik jest czysty.

W prawie identyczny sposób "prałem" dzisiaj swoje pady 3M, które były dość mocno zasyfione, szczególnie pomarańczowy, który miał twardy nalot z resztek pasty polerskiej.

Mała różnica w doborze środków do prania - używam żelu do prania zamiast proszku.

Dodam, ze prałem pady pierwszy raz w życiu i wyglądają jak nowe zarówno kondycyjnie jak i wizualnie ;)

Mała różnica w doborze środków do prania - używam żelu do prania zamiast proszku.

W sumie pewnie sam skład jest podobny tylko produkt w innej postaci - też stosowałem żelu tylko wydaje mi się, że ciut lepiej działa jednak produkt w formie proszku.

Poza tym do czyszczenia padów są też specjalne środki. Mam kilka torebek i ciągle zapominam przetestować.

Niektórzy twierdzą, że proszkiem nie wolno traktować padów, ale robię to już ponad rok i nic się z nimi nie dzieje.

Łukasz, pady Ci starczają nawet na rok czasu :o Ja po jednym aucie i paru elementach zielony i pomarańczowy mam do wyrzucenia :(

Łukasz, pady Ci starczają nawet na rok czasu :o Ja po jednym aucie i paru elementach zielony i pomarańczowy mam do wyrzucenia :(

Pisząc to miałem na myśli komplet, który mam tylko przeznaczony do swojego auta.

Nie za często robię coś komuś, ale mam inny komplet, który zrobił kilka aut i naprawdę wygląda bardzo dobrze. Akurat są to Megsowe pady i one są wg mnie sporo bardiej wytrzymałe niż 3M.

3M są po powiedzmy 1,5 auta i wyglądają też na razie bardzo dobrze.

• 4 years later...

Używam na "co dzień". Zwykle w rozcieńczeniu ok. 1:8. Moczę dość mocno każdy pad tym środkiem, zostawiam na kilka(naście) minut i potem myję pad pod bieżąca wodą, najlepiej dosyć ciepłą mocno go masując lub używam pad washer W przypadku padów z otwarta struktura komórek po takim zabiegu są już w 99% czyste, reszta nie do końca. Wtedy powtarzam operację i następnie wrzucam pady do pralki na program 30% (zmoczone środkiem), bez proszku i bez wirowania.

Pady mam zawsze idealnie czyste ;)

• 1 year later...

Wystarczy wrzucić pady do ciepłej wody z np. "jeleniem" ,żeby się dobrze namoczyły a później do pralki również z "jeleniem" temperaturą 40*C i na koniec wirowanie ? Lepsza alternatywa niż kupowanie dedykowanego środka do padów?

• 10 months later...

Witajcie

Przepraszam za odkop ale mój problem też ma się czyszczenia padów jednak takich na gwint m14-będę używał wiertarki. Kupiłem miękkiego czarnego pada boll 80mm w celu polerki kloszy lamp. Jak często go czyścić szczotką (chciałem użyć zwykłej do zębów z miękkim lub bardzo miękkim włosiem)-co lampę? posiadam mercedesa w210-"okular" i ma tak jakby 4 lampy z przodu. I właśnie chodzi o to poleruję lampę 1=>czyszczę pad=>poleruję lampę 2=> czyszczę pad=>poleruję lampę 3=>czyszczę pad=>poleruję lampę 4 (czy może nie trzeba tak często czyścić pada?) i właśnie wystarczy po pracy samą szczotką go wyczyścić czy wyprać go jak mikrofibrę?

• 3 weeks later...

Panowie wiem ze nie w tym dziale ale szukam pomocy.

Poszukuje dobrego dozownika na chemię najlepiej w formie szczykawki

Najlepiej z jakimś wężykiem do nabierania

Proszę wybaczcie mi ze pisze to tutaj

Ale korzystam z telefonu a podobnego wątku nie znalazłem i założyć niestety tez nie mogę.

Pomożecie ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk