Jump to content

Recommended Posts

Posted

Coś słaby ruch jest w tym dziale, więc wrzucę znowu coś od siebie. :-]

Trochę o aucie - Honda Accord ósmej generacji wyposażona w silnik 2.0 i-VTEC o mocy 156KM. Rok produkcji 2009, pierwsza rejestracja 2010. Jak zobaczyłem to auto pierwszy raz rok temu to od razu w oczy rzucił mi się w oczy masakryczny stan lakieru. Nawet ucieszyła mnie informacja, że będę się zajmować tym autem i zabezpieczę go kwarcem. Mimo wielu przekleństw i chwil zawahania dobrnąłem do końca z pomocą mojego znajomego. Był to mój pierwszy miękki lakier i cieszę się, że mogłem nabyć doświadczenie w dziedzinie sticky paint i lakieru rysującego się od patrzenia. :kox:

Kilka zdjęć z pracy - auto zaraz po przyjeździe zmuszony byłem sfotografować w garażu ze względu na masakryczne warunki panujące na zewnątrz.

x59sk.jpg

Drobna inspekcja. Kolor auta to czarny swirl. :lol:

y9gt.jpg

a1o83.jpg

1y2k2.jpg

snohh.jpg

hwz3.jpg

2oxt.jpg

vzi6.jpg

Pierwsze nieśmiałe 50/50 po cięciu na zielonym padzie 3M z pastą IP2000.

6kj2.jpg

1xhj.jpg

geh2.jpg

8wzf.jpg

w2vwg.jpg

6ct1.jpg

wx57.jpg

Tutaj już po przejeździe żółtym karbowanym padem 3M z pastą PF2500.

s1rf.jpg

Dalej użyłem kombinacji niebieski 3M + Menzerna 4000 i ultra miękka mikrofibra gtechniq. Niestety wciąż zostawały hologramy. No to spróbowałem usunąć to ręcznie za pomocą AG SRP (niestety niczego innego nie miałem) - dalej dupa, hologramy zostają. No to milion kombinacji past, padów i prędkości. Nic z tego. Poddaję się - dzwonię do znajomego, aby wpadł do mnie z czarnym Monster Shinem i maszyną DA. Po godzinnej walce się udało - hologramy usunięte.

mj0e.jpg

8pf1t.jpg

40jhr.jpg

6s6i.jpg

Dach. :ad:

57zj.jpg

Następnie pianowanie - VP Snow Foam w proporcji 9:1 i troszkę SG Red Devil. Niestety na chwilę wyszło słońce, więc myjka w gotowości i pilnujemy, aby piana nie zaschła. :roll:

xel55.jpg

Osuszanie i podgląd na lakier po wszystkim.

qoq9.jpg

4imy.jpg

epsb.jpg

ad0rm.jpg

Na opony to co zawsze u mnie - SG Back2Black.

f3ga.jpg

I efekt końcowy. :)

292ka.jpg

1fil.jpg

l462.jpg

Auto zostało zabezpieczone powłoką kwarcową Gyeon Q2Prime, tworzywa sztuczne Gyeon Q2Trim. Właściciel otrzymał ode mnie delikatne mikrofibry i instrukcję prawidłowego dbania o auto. Ponieważ powłoki jeszcze trochę zostało - za rok delikatna korekta i znowu zabezpieczę auto. :good:

Posted

Świetna robota :good:

Zastanawiam się tylko jak można w tak młodym samochodzie doprowadzić lakier do takiego stanu? :dontknow:

Posted
Świetna robota :good:

Zastanawiam się tylko jak można w tak młodym samochodzie doprowadzić lakier do takiego stanu? :dontknow:

myjnie automatyczne + miękki lakier :kox:

co do roboty to wyszlo :good:

ps. ta morka to na całym aucie taka jest?

Posted

Dobra robota,debiut z czarną Hondą :-]

Ponieważ powłoki jeszcze trochę zostało - za rok delikatna korekta i znowu zabezpieczę auto.

Na to bym nie liczył,za rok to już zostanie z tego skorupa w słoiku,po otwarciu maks miesiąc użyteczności ;)

Posted
Na to bym nie liczył,za rok to już zostanie z tego skorupa w słoiku,po otwarciu maks miesiąc użyteczności ;)

Mój DLUX leży już drugi rok otwarty, bo co sezon smaruje nim felgi :idea:

Posted
Czy mi się wydaje czy felg nie ruszałeś za bardzo?

Nie, bo felgi na dniach szły do renowacji i moja praca poszłaby na marne.

ps. ta morka to na całym aucie taka jest?

Poza maską, dachem i bagażnikiem to tak :(

Ja miałem problem wyprowadzić ten lakier i usunąć pastę bardzo delikatną mikrofibrą... A co dopiero ktoś, kto wyciera auto po myciu ręcznikiem z domu (to dla przykładu, nie wiem czy tak było z Hondą). :kox:

Robota super i wymagające auto, ale mam jedno ale - dressing na niedomyte opony :) ale pomijając to jest :good:

Fakt. :oops:

Jeżeli ktoś to potwierdzi i faktycznie tak jest to w weekend resztki powłoki lądują na Clio. :song:

Posted

Świetna robota. Właśnie walczę z tym samym lakierem, ale na VII genie.

U mnie kwarc stał otwarty lekko z pół roku i bez problemu pomiziany dalej. :-]

Posted

Fajna praca. Podobnie mordowałem się kiedyś z czarną civic. A jaką pasta/claenar dałeś z czarnym Monster Shinem i maszyną DA?

Posted

Mój DLUX leży już drugi rok otwarty, bo co sezon smaruje nim felgi :idea:

A to sorry mi CQ sie wytrącił jakoś po pół roku,potem przeczytałem,że max 3msc i tak mi się utrwaliło :dontknow:

Posted

Robota z fajnym efektem końcowym. Samo auto bardzo podoba mi się niestety lakier :thumbdown: Czy wszystkie hondy mają taki miękki lakier :?:

Posted
Pięknie wyszło, szkoda że tak mało zdjęć w słońcu

Da się zrobić. :good:

ocnx.jpg

d0ksa.jpg

uv7cm.jpg

zvjh.jpg

k3ci.jpg

tgmu.jpg

5kt0g.jpg

l4wx.jpg

Posted

Pisales ze Miales problemy z usuwaniem hologramów po innych pastach,pytanie wiec mam;na jakiej predkosci maszyny (plus/minus) wykanczasz samochod usuwajac hologramy ??

Posted

WestBikers, to klient decyduje co chce mieć zrobione a czego nie :) bardzo fajnie auto odmłodniało dzięki twej pracy kolego :) ręcznik kuchenny, zmywak kuchenny do wosku to podstawa w wielu domach przy pielęgnacji auta.

Posted
Pisales ze Miales problemy z usuwaniem hologramów po innych pastach,pytanie wiec mam;na jakiej predkosci maszyny (plus/minus) wykanczasz samochod usuwajac hologramy ??

Najmniejsze możliwe hologramy pozostawały mi po niebieskim 3M-ie i paście SF4000. Obroty testowałem różne - 900obr/min, 1200obr/min, Zenith, nie Zenith, ręcznie, szybciej, wolniej, dłużej, krócej. Dobór odpowiedniej kombinacji zajął mi 3 godziny, a i tak po użyciu IPY i umyciu auta było widać milimetrowe hologramy (dla mnie to za dużo). DAS-6 na czarnym MS z pastą 4000 wykończył auto na 3 prędkości obrotowej.

Samo wykończenie na DA dało jeszcze plusy w postaci braku rolowania i pasta schodziła po delikatnym przetarciu MF.

Posted

Dobra robota :good:

W studiach Hondy powinny mieć +50% do ceny ;)