Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hsv, ciężko odpowiedzieć na tak postawione pytanie, bo zależy kto jakimi kryteriami się kieruje w danej chwili przy kupnie.

Sim i Silverline jest jak najbardziej OK do amatorskich prac. Biorąc pod uwagę cenę Silverline'a, to dla kogoś kto się zastanawia nad tym czy go ta zabawa wciągnie czy nie, to imho dobry wybór. Porobi trochę, sprzeda i kupi coś lepszego w razie czego bez straty.

EPL-11 ma długi wygodniejszy kabel i stabilizację, która działa wyśmienicie już od samego startu. Jest zgrabna jak kobietka i ma fajniejszy "feel". Choć wkurza trochę niedostępna blokada głowicy.

Pozdrawiam

• Administrator
Opublikowano

zegarek, Wiertełko 30mm i też masz blokadę.

Również miałem sima , 800 i 801. Stabilizacja sima przy konkurencji to jedna wielka ściema.

Opublikowano
Wiertełko 30mm i też masz blokadę.

:good:

Najprostsze pomysły są najlepsze, a już różne mi przychodziły do głowy co z tym zrobić :D

Opublikowano
zegarek, Wiertełko 30mm i też masz blokadę.

Również miałem sima , 800 i 801. Stabilizacja sima przy konkurencji to jedna wielka ściema.

No wlasnie tak sie caly czas zastanawialem w czym problem zrobic sobie dziure :D

• Moderator
Opublikowano

Czy mozecie mi powiedziec co to za makita

I czy te pady polerskie sa dostepne w PL ?

Opublikowano
DawPi bierz od razu rotację. zrobisz sobie tylko niepotrzebne zamieszanie związabe ze zmianą maszyny ;)

Tez tak mysle :)

Rotacja nie jest taka straszna jak niektorzy pisza.

Jak ja dalem rade to i Ty sobie poradzisz :ad:

Chyba ze stac Cie na dwie i kupisz DA do drobnych detali.

Opublikowano

Uf, jak już podejmę decyzję, co kupuję to nie omieszkam się pochwalić! :)

Dzięki Pany, wiem, że rotacja to nic strasznego, ale jednak głosów na nie sporo się naczytałem.

Opublikowano

Ok, czy może ktoś ocenić taki zestaw:

Maszyna: Kestrel Das-6 PRO Power +

Tarcze: 150mm, 125mm i 75mm.

Pady: Flexipads 135mm, Flexipads 80mm (lub 3M 80mm).

Pasty: Menzerna zestaw 3 past.

Czy byłoby OK na początek?

Opublikowano

no byłby ok, ale jeżeli masz płacić za tarcze 150mm to wg mnie wyrzucenie pieniędzy w błoto, bo i tak nie bedziesz jej używał (inne pady, praca na większych powierzchniach wskazana). :kox:

Opublikowano

DawPi, ja mialem Dasa6 pro... tak samo myśląc jak ty ...jak zaczalem robic pierwsze auto... to odrazu z szafy garazowej wyciagnalem zakurzona polerke made in allegro ale wlasnie rotacje...

i sie wkurzylem zdeka ze odrazu nie kupilem jakiejs makty czy cos, tylko tym dasem sie męczyłem ;)

no i das poszedł na handel :)

Opublikowano

DawPi, Ja również polecam rotację na pierwszą maszynę. Miałem taki sam dylemat jak Ty, Das-6 już prawie w koszyku, ale jednak zdecydowałem się na Makitę i nie żałuję ;) Ba, jestem coraz bardziej zadowolony, chociaż momentami jej waga trochę doskwiera :oops:

Opublikowano

No dobra pany - ale co jest z tymi DA? Wolne, słabe, głośne czy jakie? Piszecie o lepszej/gorszej, ale jakoś tak konkretniej bym poprosił.

Opublikowano

bierz rotację, z czasem dokupisz sobie DA- ja używam tylko do nanoszenia cleanerów lub jak mam do ogarnięcia nowe auto, na początek kupił bym sobie sima180 który jak dla mnie w tym przedziale cenowym jest rewelacyjnym wyborem, wciagniesz się to pewnie skonczy się na flexie :P Rotacja przy zmęczonym lakierze szybciej poradzi sobie z cięciem niedoskonałości, na początku to polerka będzie Cie prowadzić ale po parunastu przejazdach będziesz wiedział o co chodzi :good:

Opublikowano

DawPi, przychylam się do poniższej opinii:

Na sprzęcie nie oszczędzasz więc może kup DA a na wiosnę flex lub festool ? Ją lubie mieć DA do pewnych rzeczy.

Z DA trzeba się troszkę napocić ale jest to zdecydowanie najlepszy sprzęt aby nauczyć się techniki polerowania. Sytuacja zmienia się gdy masz na podwórku coś w stylu Golfa III i na nim od razu mógłbyś poćwiczyć z rotacją, wtedy kupiłbym rotację.

Obecnie sam mocno zastanawiam się nad kupnem rotacji i ostatnio miałem okazję porównać Sima z Lare, z tych dwóch wybrałbym tą drugą, ale nie, zbieram kaskę na coś z półki wyżej.

Opublikowano

Hey hey, czy Xsara 2003. to chyba dobry obiekt do ćwiczeń. :) Poza tym najpierw gdzieś od znajomego wyrwę maskę czy drzwi od jakiegoś parcha - koszty żadne, a zawsze to na przetarcie w temacie świetny pomysł.