Jump to content

Menzerna SF4500

Recommended Posts

w sensie składu chemicznego i zawartości butelki różnica jest marginalna, na zasadzie błędu statystycznego

Taki marketingowy zabieg. Sprzedaż SF4000 pikuje w dół do podkręci ją wprowadzenie bliźniaczego produktu. :-]

Swoją drogą ja już w ubiegłym roku, jakoś na początku wiosny zakupiłem SF4500 w butelce i z etykietą SF4000 tylko innym oznaczeniem na spodzie.

Swoją drogą ja już w ubiegłym roku, jakoś na początku wiosny zakupiłem SF4500 w butelce i z etykietą SF4000 tylko innym oznaczeniem na spodzie.

PF2500, FF3000, SF4000 - one wszystkie miały kilka wersji przypisanych do jednej etykiety.

Trzeba było być świadomym co się kupuje, a najczęściej nawet sprzedawcy nie wiedzieli, które pasty tak na prawde mają.

Menzerna od dawna miała w tym bałagan, ale już się ujednolica.

Taki marketingowy zabieg.

Raczej nie... :? Nie ma co się doszukiwać spisku :D. Na "Zachodzie" od dawna SF4500 (85RE) była sprzedawana równolegle z SF4000 (106FA) pod tą samą nazwą- SF4000. Wg Menzerny 85RE ma siłę cięcia-2, a 106FA-4, w dodatku wg niektórych specyfikacji 106FA nie nadaje się do "soft paint" w przeciwieństwie do tej "nowszej". Co prawda SF4500 nie używałem, ale spotkałem się z przypadkiem, gdy polerując miękki lakier nie sposób było wykończyć powierzchni SF4000 (106FA) nawet na mięciutkim padzie- sama pasta+rotacja powodowała nowe hologramy, więc należy przypuszczać, że tutaj tkwi przyczyna wprowadzenia tak zbliżonych past- jedna pasta do normalnych lakierów (mocniejsza, która coś tam sama ściera, a przy tym w większości przypadków zostawia powierzchnię bez skazy) i druga do ekstremalnie miękkich (do perfekcyjnego wykończenia, ale mniej ścierna) ;).

Kurcze był temat na forum, gdzie ktoś maił furkę z mega miękkim lakierem, gdzie jego dotknięcie powodowało powstanie nowych rys. Ciekawi mnie jaką pastą i jakim padem został wykończony ten lakier...

Pogodny, lakier lakierowi nierówny, technika, doświadczenie i umiejętności każdego detailer-a też się odrobinę różnią. Może być tak, że powierzchnia łatwo rysuje się od wszystkiego, a jednak wystarczy SF4000 do wykończenia. Nie ma reguły ;).