Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam okazję kupić ze sporym rabatem polerkę z oferty Flex'a. :evil:

Zastawiam się nad popularną na forum PE-14-2 150. Obecnie posiadam Lare ELP-11.

Teraz więc do sedna: czy będzie praktyczna różnica w w/w Lare vs Flex? Nie biorę pod uwagę wytrzymałości maszyny, ale pytam o samą pracę.

Maszyny używam w miarę sporadycznie, kilka razy do roku. Częściej tylko do glaze'ów i cleanerów.

A może właśnie do glaze'ów i cleanerów wybrać DA FLEX XC 3401 VRG i pozostac przy Lare jako rotacji typowo do polerowania? :o

Poproszę o poradę co do wymienionych maszyn Flexa i porównania do Lare.

Dzięki.

Posted
Mam okazję kupić ze sporym rabatem polerkę z oferty Flex'a. :evil:

Zastawiam się nad popularną na forum PE-14-2 150. Obecnie posiadam Lare ELP-11.

Teraz więc do sedna: czy będzie praktyczna różnica w w/w Lare vs Flex? Nie biorę pod uwagę wytrzymałości maszyny, ale pytam o samą pracę.

Maszyny używam w miarę sporadycznie, kilka razy do roku. Częściej tylko do glaze'ów i cleanerów.

A może właśnie do glaze'ów i cleanerów wybrać DA FLEX XC 3401 VRG i pozostac przy Lare jako rotacji typowo do polerowania? :o

Poproszę o poradę co do wymienionych maszyn Flexa i porównania do Lare.

Dzięki.

Flex jest cichszy.

To jedyna namacalna różnica, poza gumowanymi elementami obudowy, serio.

Co nie zmienia faktu że flex PE-14-2 jest rewelacyjną maszyną.

Posted
Flex jest cichszy.

To może lepiej DA Flexa jako drugą maszynę w garażu? :o Miał ktoś z nią styczność?

• Administrator
Posted

Flex jest cichszy, mocniejszy, stabilniejszy, nie grzeje się. Jak wziąłem w dłonie flexa a następnie EP801 miałem wrażenie ,że ta druga za chwilkę się rozpadnie. Flex ma genialny, miękki i elastyczny przewód. Lare jest troszeczkę wygodniejsza ale to oczywiście kwestia przyzwyczajenia. Poza ceną tylko taki mały plusik dostrzegam w chińczyku.

Ja zamieniłem i była to jedna z lepszych decyzji.

Klasa lub dwie wyżej także polecam.

Posted

... no i Flexik jest wg mnie idealnie wyważony a także nie pachnie chińszczyzną ;). Jak polerujesz- czujesz wiatr burzący Ci włosy, zamykasz oczy i widzisz siebie polerującego niemieckie das Auto w jakimś małym spa w wiosce u podnóża ośnieżonych szczytów Alp (czytaj: "świeżość") :D. To mało?

• Haha 1
Posted

Według mnie nie warto , nie warto wydawać tyle na maszynę posiadając już Lare. Faktycznie obroty są bardziej stabilne , maszyna jest solidnie wykonana i dobrze wyważona. Ale czy to warte tych pieniędzy posiadając maszynę , która całkowicie wystarcza do użytku amatorskiego jak i profesjonalnego? Na Twoim miejscu bez zastanawiania wziąłbym jakieś DA.

• Moderator
Posted

tukolarz, zgadzam się z Twoja opinia co do Flexa w 100% ale... Wolno spytac co Ty popalasz podczas polerowania ze masz takie wizje i czy możesz załatwić tego więcej? :)

Posted
Flex jest cichszy.

To może lepiej DA Flexa jako drugą maszynę w garażu? :o Miał ktoś z nią styczność?

I to jest bardzo fajny pomysl !

Flex VRG to bardzo sympatyczny kawalek maszyny dla detailera, ktory nie robi korekty za korekta, a czesciej uzywa maszyny do cleanerow i finiszu.

Posted
Według mnie nie warto , nie warto wydawać tyle na maszynę posiadając już Lare. Faktycznie obroty są bardziej stabilne , maszyna jest solidnie wykonana i dobrze wyważona. Ale czy to warte tych pieniędzy posiadając maszynę , która całkowicie wystarcza do użytku amatorskiego jak i profesjonalnego? Na Twoim miejscu bez zastanawiania wziąłbym jakieś DA.

A moim zdaniem warto. Mam dwie Lare EP11, Kestrela DAS-6 i teraz kupiłem Flexa PE14-2-150... i to jest to co oczekiwałem od maszyny. 15 minutowe przerwy w korekcie jak przy Lare to już przeszłość, nie boję się, że zajadę maszynę. Oprócz tego ergonomia i tak jak pisali powyżej wyważenie jest super. Do tego obudowa: z głupoty maszyna spadła mi z tylnej klapy samochodu na płytki, huk jak nie wiem co. Na Flexie nic nie widać, że upadł - zero szkód. Przy Lare składał bym już chiński plastik do kupy. Jednym krótki zdaniem, nie żałuję zakupu i gdyby nie cena, kupiłbym drugiego :)

A co do pracy: Lare kupiona 2 lata temu chodzi najciszej, Lare kupiona w tamtym roku przy obciążeniu tak wyje, że ciężko się pracuje dłuższy czas. Pojechała do serwisu, wymienili stabilizacje obrotów i działa tak samo. Chyba zmienili technologie, bo stara Lare ma inna głowice (odlew). Flex nie jest super cichy (nawet do starej Lare), ale dźwięk nie jest drażniący i głośny. Można bez problemu pracować cały dzień :)

• Administrator
Posted

ale czy VRG jest dobra do cleanerow ? Raczej nie. Za duza itd...

Posted

Jak dla mnie Flex PE-14-2 150 jest rewelacyjna, mam Lare i Makitę i przyjemność pracy z Flexem jest spokojnie o klasę wyżej, Makita to Makita- pełen hardcore, Lare - dobry chińczyk, a Flex - niesamowita przyjemność pracy i obcowania z nią :mrgreen:

Posted

Soll

A porownywales moze go z Festool SHINEX RAP 150 FE? Ciekaw jestem jak sie na nim pracuje bo ta sama półka cenowa.

• Administrator
Posted

proximo, mamy możliwość konfrontacji tych dwóch maszyn na naszych projektach. Festool jest wygodniejszy i tylko taki plus zauważyliśmy. Flexem dużo przyjemniej się pracuje i jest cichszy. Nie wspominam już o problemach techniczno-serwisowych festoola o których sporo już na forum napisano.

• Administrator
Posted

Jaki rupes? Ten z którym porównywałem wypada blado do flexa. Pewnie niedługo poleci do działu sprzedam :)

Posted

pushkarev90, ja mam bigfoota, ale do flexa vrg nie mam porównania. Na razie 2 korekty za zmną, więc dopiero jeszcze poznaje maszynę.

Co do porównania EPL-11 z Flexem, to jak będą nowe, to rzeczywiście różnica będzie głównie w głośności, ale po jakimś czasie różnic przybędzie ;)

Posted
pushkarev90, ja mam bigfoota, ale do flexa vrg nie mam porównania. Na razie 2 korekty za zmną, więc dopiero jeszcze poznaje maszynę.

Co do porównania EPL-11 z Flexem, to jak będą nowe, to rzeczywiście różnica będzie głównie w głośności, ale po jakimś czasie różnic przybędzie ;)

na plus czy minus bigfoota, no i którego 15 czy 21

Flex ma podwójna przekładnie olejową dlatego jest cichszy.

Mirka ma taką samą maszynę jak Flex, ale przekładnia jest tradycyjnej konstrukcji i to już nie jest to :thumbdown:

Posted

Dzięki Panowie za wszystkie opinie! :good::good:

Muszę się przespać z tym tematem :idea:

• 6 months later...
Posted

Witam Serdecznie. Jeżeli interesowały by Was parametry dokładne, innowacje zawarte w tym urządzeniu - proszę pytać. Jeżeli będą jakiekolwiek problemy bądź sugestie - po to założyłem to konto.

Nie będę pisał, że FLEX jest najlepszy na Świecie i nie będę porównywał z innymi markami.

Będę służył obiektywną opinią n/t maszyn polerskich.

• 1 month later...
Posted

Być może trafiłem na wyjątkowy egzemplarz, ale mój Flex przy obciążeniu, w szczególności w górnym zakresie obrotów potrafi być na prawdę uciążliwie głośny. Dzieje się to wyłącznie powyżej 5-ego biegu, poniżej jest ok.

Drugi i jedyny w moim przekonaniu minus tego sprzętu to fakt, że w niespełna pół roku starła się guma pokrywająca ( niesamowicie wygodną ) rękojeść i nie ukrywam nie wiem skąd taką wezmę :)

Posted
Być może trafiłem na wyjątkowy egzemplarz, ale mój Flex przy obciążeniu, w szczególności w górnym zakresie obrotów potrafi być na prawdę uciążliwie głośny. Dzieje się to wyłącznie powyżej 5-ego biegu, poniżej jest ok.

Drugi i jedyny w moim przekonaniu minus tego sprzętu to fakt, że w niespełna pół roku starła się guma pokrywająca ( niesamowicie wygodną ) rękojeść i nie ukrywam nie wiem skąd taką wezmę :)

Witam. Trzeba to sprawdzić dlaczego taki głośny ten flex na wyższych obrotach… Może łożysko jest któreś do wymiany. Jeżeli maszyna jest na gwarancji - proszę o kontakt logistyka@flex-elektronarzedzia.pl lub 748555999 wew. 61 w celu podania adresu dla Kuriera - odbierze bezpłatnie sprzęt i wciągu max 3 dni będzie naprawiony z powrotem. Jeżeli nie jest już na gwarancji - proszę wysłać na adres FLEX Polska ul. Niepodległości 13 58-150 STRZEGOM z dopiskiem uzgodnione z Maćkiem - wymienimy łożyska gratis :)

Posted
No takie podejście do klienta to jest klasa ! Szacun

Bardzo mi miło… Takie mamy standardy :) na marginesie Polerki FLEXa min. PE14-2 z dniem 1. marca zostały dość mocno przecenione a detailer.pl szykuje wiosenną akcje :)

[ Dodano: 3 Marzec 2014, 20:23 ]

Zapomniałem napisać z tą gumą… Nie mamy sygnałów odnoście ścierania gumy z przodu. Nie podciągniemy tego niestety gwarancyjne ponieważ nie ma programu naprawczego a to część typowo eksploatacyjna jak np. szczotki węglowe… Sprawdziłem i cała przednia gumowana obudowa kosztuje 60 zł. Zrobimy jeszcze jakiś rabat od tej ceny.