Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zalezy jak wygląda ta morka. Ja robilem od 1800, żeby bylo szybciej, pozniej 2000 i 2500

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Siema,

Mam pytanie - czy mogę maszynowo zeszlifować odrobinę lakier przed polerką? Wiem, że papierki 1500, 2000, 2500 i dużo wody, ale czy mogę je zapiąć na uchwyt polerki 125-150mm i skutecznie usunę skórkę pomarańczową z lakieru, zostawiając jeszcze jakiś lakier do przepolerowania?

Lakier to akryl z lat chyba 90, dość grubo położony.

Po zmatowieniu to wiem jak i czym polerować, ale nigdy nie matowiłem nic maszynowo... A tu mam całe auto do przeszlifowania.

Opublikowano

Możesz, ale jeśli nie robiłeś takich rzeczy wcześniej to może odpuść sobie p1500. Chyba, że morka jest naprawdę jak na pomarańczy. Miernik Ci się przyda.

Opublikowano

Hm, no w sumie miernikiem można przebadać, nie zaszkodzi. Chociaż, nie trzeba być specem, aby ocenić ten lakier :D Dobrze, że wałkiem nie nakładane, chociaż kto wie... ;)

Zobaczcie foty:

20160203_090632.jpg

20160203_090642.jpg

20160203_104053.jpg

Nie ma co się szczypać. Uda się to się uda, nie to się go przemaluje na oryginalny kolor.

Opublikowano

Spróbuj może pierwsze P2000 i zobacz jaki będzie efekt. Wydaje mi sie, że lepiej będzie ręcznie to robić, bo będzie dokładniej.

Opublikowano

Przy takim lakierze walcz ręcznie.

I tak jak kolega wyżej, poniżej P2000 nie schodź, zbyt duże ryzyko przebicia i będzie lipa.

Opublikowano

Po 10 godzinach piłowania obszaru 4x4 zapewne tak. Do usuwania morki są specjalne pady sztruksowe i jeansowe. Generalnie to wszystko zależy od tego jaka jest ta morka - im grubsza tym agresywniej trzeba do niej podejść. Do tak wylanego lakieru jak na zdjęciach wyżej ja startowałbym ze szlifierką, papierem 1500 i to na sucho, bo p2000 na mokro i ręcznie to tydzień będzie jeden element tarł.

Opublikowano

Tak, masz racje.

Dla osoby doświadczonej 1500 bez problemu.

Weź pod uwagę, że kolega nie ma z tym doświadczenia więc lepiej trochę dłużej powalczyć ale mieć nad tym kontrolę.

Co do papieru, jak najbardziej lepszą opcją będzie papier na sucho, w trakcie matowania przetrzesz fibrą i odrazu widzisz co się dzieje z lakierem.

Opublikowano

Różne rzeczy  szlifowałem... dekle, felgi, pokrywy, elementy starego junaka... jakieś tam wyczucie mam. Po prostu nigdy nie jechałem lakieru p1500 maszynowo. Do polerowania metali jest trochę inne podejście ;)

Opublikowano

Idea nie wyszło, ale nie było już czego ciąć. O ile pamiętam to robiłem 1500 na sucho, 1500 na ma mokro i 2000 też z wodą. Później już futro i finisz.

Opublikowano

Widzialem, jak gosciu matowal rysy tymi koreczkami papierem na sucho, wiec jak to w koncu jest?

Macie jakas alternatywe? Faktycznie prawie 10zl za kilka platkow to lekka przesada... 

Opublikowano

W końcu to jest tak, że nie ma ścisłych wytycznych i metodę pracy dobiera się w zależności od danego problemu. Koreczki są do napraw na małej powierzchni.

Opublikowano

No tak, chodzi o jakieś drobne rysy na małej powierzchni, ktore ciężko spolerowac samą pastą. Czyli tak naprawde trzeba przetestować i samemu dobrać odpowiednią konfigurację. 

Opublikowano

Nie wiem, kilka postów wcześniej ktoś pisał, ze to paranoja, jak duży arkusz papieru kosztuje kolo 2zl i nikt mu nie odpowiedzial, że "jojczy" ;) a ja nawiązując do tego pytam, bo na cele testow nie potrzeba mi jakis wymyślnych tych płateczków :)

Opublikowano

kup sobie po szablonie gradacje 800-1000-1200-1500-2000-2500 i wystarczy ja używam wyciałem sobie wymiary 10/5cm i 3 pary lamp nimi zrobiłem i jeszcze się nie zużyły. Tutaj aukcja

6182748685