Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, może ktoś używał tego zestawu i wypowie się na jego temat? Jak z trwałością produktu Car Pro? Lepiej kupować Gtechniq?

Posted

kupszczelisty, jeden z klientów zaaplikował to cudo i bardzo chwali.

Aplikacji stuknie już chyba 2gi miesiąc :idea: jakoś tak..

Miałem nawet przyjemność krótkiej przejażdżki deszczową porą i jest naprawdę dobrze :good:

Posted

Aplikacja jest na prawdę banalna, w zestawie jest wszystko co niezbędne, żeby szybę przygotować, czyli ceri-glass i eraser. Jedyne, czego kategorycznie trzeba przestrzegać, to czas od aplikacji do zmoczenia szyby wodą - min. 12 godzin.

Żeby ocenić trwałość w różnych warunkach jeszcze za wcześnie, bo produkt jest na rynku od niedawna, ale auta, na których położyliśmy go około 2 miesięcy temu mają się bardzo dobrze.

Posted

J/w. Na przednią szybę dwie warstwy, pozostałe po jednej - zużyłem max 1/4 buteleczki z zestawu. W astrze 5d.

Posted

:) Dziękuję za odpowiedzi. Długi czas od aplikacji do kontaktu z wodą to chyba norma w technologii tego producenta. Kupię ten produkt.

Pozdrawiam Michał

• Moderator
Posted
A na prawdę woda ucieka już od 30mph (45km/h)?

Wszystko zalezy od kata nachylenia przedniej szyby, sa auta w ktorych zaobserwowalem ruch na szybie nawet od 40km/h.

• 3 weeks later...
Posted

Nakładałem tydzień temu jedną warstwę flyby30 i byłem zadowolony z uciekania wody, smugi dużo mniejsze niż przy rainxie ale dziś w lekkim deszczu dramat - wycieraczki chodzą po szybie baardzo tempo, za pierwszą aplikacją flyby nie przeskakiwały ale szły tak tempo że wydawały dźwięk jak po ślizgu na papierze, jakieś pomysły?

Aplikacja - jedna solidna warstwa wytarta po minucie z górką, 12h na zewnątrz bez deszczu/rosy.

Posted
A na prawdę woda ucieka już od 30mph (45km/h)?

Zależy to też od stanu szyby, czasami nie wystarczy czyszczenie szyby IPA przed położeniem, i dla pełnego efektu trzeba polerować by usunąć zarysowania...

Z innych produktów, narazie dobrze idą moje testy Nanolex Urban Glass Sealant, wróciłem właśnie z drobniutkiego deszczu i po mieście (noc, pusto) nie używałem wycieraczek :) Doceniłem produkt gdy nagle ciężarówka na prawym pasie obok mnie wjechała w ogromną kałuże zakrywając szybę :kox:

Cudów mitologicznych nie było, ale o wiele szybciej odzyskałem widoczność. :good:

• 2 weeks later...
Posted

a ktoś wie jak to stosować krok po kroku? Na stronce piszę że robić na sucho, a na filmiku koleś wali na mokro :idea: Więc jak to robić? :o

Posted

Akcja z dziś -

Oczyszczenie szyby nu-glass

Odtłuszczenie zmywaczem

Na suchą szybę 1 warstwa, po chwili dotarcie. Po kilku minutach druga warstwa, dotarcie i jutro wyjazd (dzisiaj pogoda niepewna, a wyjazd na deszcz przed upływem 12h = fuck up).

Posted
a ktoś wie jak to stosować krok po kroku? Na stronce piszę że robić na sucho, a na filmiku koleś wali na mokro Więc jak to robić?

Zalecenia i sposób użycia:

* Nie nakładać na mokrą lub nie przygotowaną szybę.

1. Umyj dokładnie szybę. Następnie wypoleruj ją (ręcznie lub maszynowo) przy użyciu CeriGlass lub innego produktu przenaczonego do czyczenia szyb o właściwościach polerujących.

2. Umyj szybę ponownie, osusz i przemyj CarPro Eraser (ewentualnie mocnym stężeniem IPA - dwukrotnie!) - Używaj tylko czystych mikrofibr, ściereczek bawełnianych.

3. Nałoż na aplikator kilka kropel FlyBy30 i rozsmaruj równomiernie na szybie. Po 1 minucie zetrzyj dokładnie przy użyciu mikrofibry lub gładkich ściereczek bawełnianych. (wraz z upływem czasu dotarcie produktu sprawia większą trudność)

4. Unikaj kontaktu szyby z woda przez 12h. Ewentualnie wygrzej powłokę, rozgrzewając szybę do 80 stopni przy uzyciu promiennika IR lub innego źródła ciepła - taka kuracja pozwoli na przyśpieszenie utwardzenia powłoki.

5. Zaleca się równoczesną wymianę piór wycieraczek lub jednorazowe przemycie przy użyciu CarPro Eraser.

I tego się trzymaj! Koleś leci na sucho FlyBy. Na mokro z ceriglass.

Posted

SJake podziekowal;) A jeśli chciałbym maszynowo to jakim padem? Biały flexi moze być?

Posted

Możecie mi powiedzieć dlaczego buteleczka ma u góry taki gumowy dzyndzel? Czy to jest dozownik do nakładania po kropelce na aplikator? U mnie coś to nie działa :/

A drugą warstwę po jakim czasie nakładać?

Nałożyłem przed chwilą pierwszą warstwę i wycierałem po minucie, ale nie wiem czy jest wszystko OK, ponieważ docieranie tego specyfiku poszło o wiele łatwiej niż rain x? Docierałem najzwyklejszą MF.

Posted

Trzeba przechylać jak wódkę, zdecydowanie ;)

Ja nakładałem drugą warstwę po kilku minutach. Dzisiaj pada deszcz i wszystko działa jak należy

Posted
Arti_r1, Ceriglass to chyba raczej na padzie filcowym :)

to trzeba będzie poszukać :)

Posted

Panowie zauważyłem że gdy spryskam obficie szybę płynem, to przy ostatnim ruchu wycieraczek one już popiskują bo idą na sucho :(

Wycieraczki na pewno są OK bo kilka dni przed aplikacją je wymieniłem i było OK.

Mam nadzieję że powłoka się trochę wyrobi i nie będzie takich efektów dźwiękowych.

Posted

Jakiej barwy/konsystencji jest Wasz FlyBy? Taki mętny jak mój? czy bezbarwny?

Przechylam buteleczkę i nic nie leci. Trochę techniki i się człowiek gubi :P:idea:

Posted

Docieranie FlyBy najlepiej wydłużyć do kilku minut co zdecydowanie poprawi trwałość powłoki. Aby nie za długo bo ciężko będzie dotrzeć i :ad:

Posted

kupszczelisty, nowe wycieraczki? Czy z jakimś przebiegiem? Bo jeśli druga opcja, to polecam "gąbeczki" od 303 do reanimowania wycieraczek. :)

Mi przy NW na przedniej szybie sporo pomagały.

Posted

Nowe wycieraczki i kilka dni pracowały na szybie bez flyby i było wszystko OK. Po prostu po spryskaniu szyby wykonują o jedno machnięcie za dużo gdy mam na szybie flyby. W tamtym roku miałem rainX i nie było tego problemu.

Obecnie nic z tym nie robię, może gdy się umyje kilka razy auto to będzie OK.