Jump to content

Trudne zabrudzenie opon

Recommended Posts

Witam Panowie i Panie!

Mam zapytanie co możecie doradzić aby wyczyścić to ciężkie zabrudzenie po leniu lakierniku, który nie okleił opon przy lakierowaniu felg i je zapodkłaował podkładem niczym nie mogę tego usunąć

Zdjęcie:

ac2rx5kjs5w4.jpg

W takim razie bez naruszenia felgi tego nie usunie, ponieważ aceton ruszy też lakier na feldze, ewentualnie obklejenie felgi taśmą i wtedy do dzieła.

Swoją drogą to jak się dziwie że Ty te felgi odebrałeś. Po pierwsze, czemu felgi były malowane z oponami bo ja tego nie rozumiem. Jedziesz ścigasz opony, lakierujesz i zakładasz opony, wszyscy są zadowoleni. Jak lakierować to dobrze. Oszczędzasz w ten sposób czas i pieniądze. Tak jak koledzy mówią czeka Cię ściągniecie opon żeby wyczyścić to dobrze wtedy będzie miało to ręce i nogi. Nie rozumiem również dlaczego nie ma możliwości ściągnięcia opon?

• Moderator

A kolega sam sobie nie polakierował felg? :-]:-] - zapewne ani wtedy ani teraz nie ma ochoty na pójście w dodatkowe koszty i zdejmować opon :mrgreen: .

Rozwiązanie z acetonem jest chyba jedyne słuszne, tyle że bez zdejmowania opon, trzeba będzie być BARDZO ostrożnym ;)

Wypuść powietrze (jeżeli demontaż kół z auta to nie jest zbyt duży koszt), jeśli nie uzyskasz bezpiecznego dystansu żeby nie zniszczyć lakieru na feldze i żeby móc swobodnie pracować, to mógłbyś spróbować "nagiąć" delikatnie ścianki opon. Do głowy wpada mi teraz tylko ściągacz do sprężyn + obustronnie jakieś równe łaty. Okleić dokładnie felgi i do dzieła.

Sprawdziłbym najpierw czy aceton nie zniszczy/nie zmieni koloru Twoich opon.

Najlepszą radę już dostałeś - zdejmij opony :|

Myślę ze w szczeliny dostane się bez problemu tylko potrzebuje srodka ktory nie uszkodzi lakieru na feldze, czy benzyna ekstrakcyjna da rade sobie z tymi zabrudzeniami, bo do zmywacza do paznokci bez zawartosci acetonu mam obawy.

Szkoda pieniędzy na sciaganie opon i wysylke i renowacje, byly swiezo lakierowane, wyczyscilem co sie dalo, resztki ktore zostaly zmyją się same podczas jazdy w trudnych warunkach lub same odlęcą, temat uważam za gotowy do zamknięcia i polecam zmywacz do paznokci nie uszkadza lakieru, a świetnie zmywa zabrudzenia.