Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Polecicie cos tanszego z myjek z mozliwoscia spianowania autka przed myciem zasadniczym? Marolexa juz mam ale uzywam go do prespreyu tapicerki a chcialbym szybciej spianowac niz marolem.

Do mnie ma przyjść pianownica TECHNIC ale mam juz karchera k5.2012, który to najtanszych nie należy. Widzialem filmy na youtube i pianka była elegancka - nie wiem tylko czy uda mi się to powtorzyć bo raz nie mam sprzetu jeszcze na miejscu - 2 nie wiem jak tego użyc zatem metoda prob i błedów musze dojść jak najlepiej psikać :)

• Odpowiedzi 10,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Czy faktycznie da się osiągnąć taką pianę przy użyciu tej myjki i tego zasobnika na szampon z aktywną pianą jak na tym filmiku?

Posiada ktoś z was tą myjkę K 2.100 ?

Opublikowano

Na filmiku kolega uzywa dyszy rotacyjnej do spłukiwania - to już wogóle gigant one są bardzo mocne i może zerwać lakier. Używa się jej raczej do czyszczenia kostki brukowej a nie do samochodu :)

Opublikowano
Tomasz91, masz na myśli to, że finiszowy flexi jest mało miękki/delikatny itp?

takie odniosłem wrażenie mając w ręku pad od lare..

Koledzy to jakiego pada polecicie do finiszu?

Opublikowano
Kilka prostych pytań:

1. Auto miałem polerowane na początku kiwetnia ( i woskowane ) ale wosk już chyba odpuszcza, czy przed nałożeniem nowego trzeba usunąć stary?

2. Czy po polerowaniu mechanicznym trzeba cały samochód przeczyscic IPA czy tylko IPA do inspekcji a auto przeczyścić cleanerem?

3. Przed polerowaniem usuwać stary wosk?

Ad. 1 Cleaner usunie wosk :).

Ad. 2 IPA służy do inspekcji lakieru, cleaner służy do oczyszczenia lakieru pod wosk.

Ad. 3 Tak, przed polerowaniem należy też użyć glinki, właśnie ona usunie wosk.

Opublikowano

Koledzy to jakiego pada polecicie do finiszu?

Nie bądź leniem poczytaj na forum o polerowaniu, na ten temat napisano b. dużo wystarczy poszukać! :)

Opublikowano

Orientuje się ktoś czy jest jakaś farba bądź mazak biały którym można malować po gumie ? potrzeba mi czegoś takiego i w miare trwałego żeby sobie napisy na oponach odnawiać... takie jak tutaj

med_gallery_2827_9_1540054.jpg

niestety korektor nie daje rady i słabo trzyma :lol:

Opublikowano

Witam , postanowiłem odświeżyć lakier na swojej Astrze G r99 i po kilku dniach czytania forum coś tam wiem... na temat detailingu :) , przynajmniej na amatorskim poziomie :) .

Skompletowałem do zakupu taki zestaw amatora :

1. Mycie - Prickbort MAC 124 , APC Nielsen CYCLONE

2. Przygotówka pod wosk - glinka Valetpro Yellow Clay Bar , cleaner Duragloss 652 Pre Cleaner

3. Wosk - Collnite 476 i do tego mikrofibra WET WET LOOK ALADDIN

dodam , że lakier jest w dobrym stanie , myty na bezdotyku i czasem... miał na sobie wosk , ale nie taki elegancki jak te na forum .

Krótkie pytanie do Was koleżanki i koledzy jest takie : czy ten zestaw da rade ?

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki :)

Opublikowano

Cudów nie ma co się spodziewać ale powinien w jakimś stopniu pousuwać swirle i nadać głębi koloru. Ja u siebie też robiłem taki amatorski detailing i lakier fajnie koloru nabrał, swirle jako tako pousuwane. Jak na detailing za mały "piniundz" myślę, że nie ma co narzekać :good:

Opublikowano
Cudów nie ma co się spodziewać ale powinien w jakimś stopniu pousuwać swirle i nadać głębi koloru. Ja u siebie też robiłem taki amatorski detailing i lakier fajnie koloru nabrał, swirle jako tako pousuwane. Jak na detailing za mały "piniundz" myślę, że nie ma co narzekać :good:

wiem , ale to moja pierwsza taka zabawa z samochodem. Jeszcze rok temu nie wiedziałem co to glinka :).Jak mi się spodoba , to pójdę dalej :) polerki itp.

[ Dodano: 16 Maj 2013, 21:31 ]

wypadałoby by jeszcze jakiś szampon dodać...chyba... :o

też sie zastanawiałem , ale chyba samo APC odpowiednio rozcieńczone wystarczy + 2 wiadra :) i woda z węża ogrodowego z końcówką.

Opublikowano

No weź przestań. Bierz szampixa. Poza tym jakoś lubrykant do glinki musisz naprodukować :D

Zastanawiam się który z podanych specyfików ma usunąć swirle jak przeczytałem gdzieś u góry.

Opublikowano

bodi7, ale po woskowaniu potrzebujesz szampon którym będziesz mył auto i nie ruszy wosku, np DG 901.

Opublikowano

ok , jak szaleć to szaleć - szampan dopisany do listy :) . No i jeszcze plastiki zewnętrzne oraz oponki nowo zakupione dostaną CG Natural Shine Dressing , a do środka zapodam AG Interior Shampoo.

wojtassss , te "swirle" , to chodzi o wtrącenia metaliczne ? może głupie pytanie , ale jeszcze nie jestem obeznany w slangu :dontknow:

Opublikowano

bodi7, swirle - delikatne koliste rysy na lakierze, które widać pod światłem.

Metaliczne opiłki usuwa się Iron-X'em i pochodnymi :)

Opublikowano

dzięki koledzy za wskazówki :) . Jeśli chodzi o te swirle to Duragloss 652 powinien teoretycznie dać im rade , a jak będzie w praktyce , to się przekonam w trakcie akcji :ad:

Teraz pozostaje zweryfikować nieco liste i złożyć zamówienie do któregoś z Partnerów forum :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.