tom170 Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 Polecicie cos tanszego z myjek z mozliwoscia spianowania autka przed myciem zasadniczym? Marolexa juz mam ale uzywam go do prespreyu tapicerki a chcialbym szybciej spianowac niz marolem. Do mnie ma przyjść pianownica TECHNIC ale mam juz karchera k5.2012, który to najtanszych nie należy. Widzialem filmy na youtube i pianka była elegancka - nie wiem tylko czy uda mi się to powtorzyć bo raz nie mam sprzetu jeszcze na miejscu - 2 nie wiem jak tego użyc zatem metoda prob i błedów musze dojść jak najlepiej psikać
AMS Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 Czy faktycznie da się osiągnąć taką pianę przy użyciu tej myjki i tego zasobnika na szampon z aktywną pianą jak na tym filmiku? Posiada ktoś z was tą myjkę K 2.100 ?
tom170 Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 Na filmiku kolega uzywa dyszy rotacyjnej do spłukiwania - to już wogóle gigant one są bardzo mocne i może zerwać lakier. Używa się jej raczej do czyszczenia kostki brukowej a nie do samochodu
AMS Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 No ale dyszę do spłukiwania omińmy, chodzi mi bardziej o uzyskanie takiej piany za pomocą tej myjki.
Tery Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 Tomasz91, masz na myśli to, że finiszowy flexi jest mało miękki/delikatny itp? takie odniosłem wrażenie mając w ręku pad od lare.. Koledzy to jakiego pada polecicie do finiszu?
Borek123 Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 Kilka prostych pytań: 1. Auto miałem polerowane na początku kiwetnia ( i woskowane ) ale wosk już chyba odpuszcza, czy przed nałożeniem nowego trzeba usunąć stary? 2. Czy po polerowaniu mechanicznym trzeba cały samochód przeczyscic IPA czy tylko IPA do inspekcji a auto przeczyścić cleanerem? 3. Przed polerowaniem usuwać stary wosk? Ad. 1 Cleaner usunie wosk . Ad. 2 IPA służy do inspekcji lakieru, cleaner służy do oczyszczenia lakieru pod wosk. Ad. 3 Tak, przed polerowaniem należy też użyć glinki, właśnie ona usunie wosk.
siwy49 Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 Koledzy to jakiego pada polecicie do finiszu? Nie bądź leniem poczytaj na forum o polerowaniu, na ten temat napisano b. dużo wystarczy poszukać!
Treys Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 Orientuje się ktoś czy jest jakaś farba bądź mazak biały którym można malować po gumie ? potrzeba mi czegoś takiego i w miare trwałego żeby sobie napisy na oponach odnawiać... takie jak tutaj niestety korektor nie daje rady i słabo trzyma
michal88 Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 Ad. 3 Tak, przed polerowaniem należy też użyć glinki, właśnie ona usunie wosk. glinka nie usuwa wosku
Treys Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 miał ktoś z tym styczność ? http://allegro.pl/bialy-mazak-marker-pi ... 51535.html nie wiem czy jest coś lepszego do gumy
Borek123 Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 michal88, jeśli u kolegi wosk już jest mocno nadgryziony, Glinka usunie. U mnie nie było żadnego śladu po wosku po glince.
bodi7 Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 Witam , postanowiłem odświeżyć lakier na swojej Astrze G r99 i po kilku dniach czytania forum coś tam wiem... na temat detailingu , przynajmniej na amatorskim poziomie . Skompletowałem do zakupu taki zestaw amatora : 1. Mycie - Prickbort MAC 124 , APC Nielsen CYCLONE 2. Przygotówka pod wosk - glinka Valetpro Yellow Clay Bar , cleaner Duragloss 652 Pre Cleaner 3. Wosk - Collnite 476 i do tego mikrofibra WET WET LOOK ALADDIN dodam , że lakier jest w dobrym stanie , myty na bezdotyku i czasem... miał na sobie wosk , ale nie taki elegancki jak te na forum . Krótkie pytanie do Was koleżanki i koledzy jest takie : czy ten zestaw da rade ? Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki
Driv3rrrr Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 Cudów nie ma co się spodziewać ale powinien w jakimś stopniu pousuwać swirle i nadać głębi koloru. Ja u siebie też robiłem taki amatorski detailing i lakier fajnie koloru nabrał, swirle jako tako pousuwane. Jak na detailing za mały "piniundz" myślę, że nie ma co narzekać
Marcin P. Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 Dodałbym bym IronX do zestawu i działaj. Zamiast coli tester FK1000 za 20zł.
skiba Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 wypadałoby by jeszcze jakiś szampon dodać...chyba...
bodi7 Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 Cudów nie ma co się spodziewać ale powinien w jakimś stopniu pousuwać swirle i nadać głębi koloru. Ja u siebie też robiłem taki amatorski detailing i lakier fajnie koloru nabrał, swirle jako tako pousuwane. Jak na detailing za mały "piniundz" myślę, że nie ma co narzekać wiem , ale to moja pierwsza taka zabawa z samochodem. Jeszcze rok temu nie wiedziałem co to glinka .Jak mi się spodoba , to pójdę dalej polerki itp. [ Dodano: 16 Maj 2013, 21:31 ] wypadałoby by jeszcze jakiś szampon dodać...chyba... też sie zastanawiałem , ale chyba samo APC odpowiednio rozcieńczone wystarczy + 2 wiadra i woda z węża ogrodowego z końcówką.
wojtassss Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 No weź przestań. Bierz szampixa. Poza tym jakoś lubrykant do glinki musisz naprodukować Zastanawiam się który z podanych specyfików ma usunąć swirle jak przeczytałem gdzieś u góry.
w0jta5 Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 bodi7, ale po woskowaniu potrzebujesz szampon którym będziesz mył auto i nie ruszy wosku, np DG 901.
barteKKK03 Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 Już nawet idąc po najmniejszej linii oporu pomarańczowy SG za 13zł na 'kilka' dobrych myć starczy...
bodi7 Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 ok , jak szaleć to szaleć - szampan dopisany do listy . No i jeszcze plastiki zewnętrzne oraz oponki nowo zakupione dostaną CG Natural Shine Dressing , a do środka zapodam AG Interior Shampoo. wojtassss , te "swirle" , to chodzi o wtrącenia metaliczne ? może głupie pytanie , ale jeszcze nie jestem obeznany w slangu
escimo Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 bodi7, swirle - delikatne koliste rysy na lakierze, które widać pod światłem. Metaliczne opiłki usuwa się Iron-X'em i pochodnymi
bodi7 Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 dzięki koledzy za wskazówki . Jeśli chodzi o te swirle to Duragloss 652 powinien teoretycznie dać im rade , a jak będzie w praktyce , to się przekonam w trakcie akcji Teraz pozostaje zweryfikować nieco liste i złożyć zamówienie do któregoś z Partnerów forum
propekMONTER Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2013 czy mogę menzerne fg500 zastąpić UC? Do tego mam PF 2500 i SF 4000.
Rekomendowane odpowiedzi