Moderator rychu Opublikowano 25 Czerwca 2013 Moderator Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2013 cyymek, Do matowej folii trzeba stosować odpowiedni QD, np. firmy Polytop: http://www.pielegnowacauto.pl/quick-det ... 500ml.html
zegarek Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2013 Dobry jest też Chemical Guys Matte Detailer
AMS Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2013 Czy jest jakaś mądra przystawka czy coś, że po napełnieniu jej dobrą aktywną pianą i podpięciu pod węża ogrodowego da dobrą pianę na samochodzie? Mam marolexa, ale z nim wiadomo jakiś czas schodzi zanim się zaaplikuje cały samochód itp itd.
Swoop Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2013 Czy jest jakaś mądra przystawka czy coś, że po napełnieniu jej dobrą aktywną pianą i podpięciu pod węża ogrodowego da dobrą pianę na samochodzie? nazywa się pianownica PA podpięta np do Karscher-a
AMS Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2013 Czy jest jakaś mądra przystawka czy coś, że po napełnieniu jej dobrą aktywną pianą i podpięciu pod węża ogrodowego da dobrą pianę na samochodzie? nazywa się pianownica PA podpięta np do Karscher-a jeśli chodzi o ciśnienie to musi być jakieś mega wysokie jak z myjki czy ciśnienie z kranu da radę przez PA w miarę spienić autko?
Swoop Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2013 AMS, myjka niestety, ale Marolexem też dasz radę. Ja leciałem Mazdę 6 i było ok
wenciu Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2013 święte słowa Używając glinki przed polerowaniem zaoszczędzisz czas, pady i pastę Tym bardziej że jak robisz pierwszy raz glinką łatwo coś zepsuć a korektą to naprawisz Źle się trochę zrozumieliśmy, Glinka była, potem korekta. I teraz temat odnośnie tego co po. Cleanera nie mam na stanie, także szukam najlepszej drogi bez niego. Kłaść coś jeszcze po osuszeniu a przed woskiem typu Sealant czy nie? A jaki wosk masz do położenia? Jednak polecał bym cleaner ponieważ on usunie Ci resztki pasty polerskiej co poprawi wiązanie wosku z lakierem Będę kładł PB Natty's Blue, stąd też pomysł na Black Hole wcześniej (słyszałem że nieźle współpracują).
azi91 Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2013 cześć, mam 2 pytanka 1) podczas mojej pierwszej polerki mechanicznej strasznie grzał mi się lakier ;/ robiłem manzerna fg400 + biały pad urban przy trochę ponad 1500 obr/min. i po 2 min lakier było ciężko dłonią dotknąć na dłużej. Czy powodem może być duża temp otoczenia ( 30+), może zbyt duży nacisk ? 2) na jak długo starczają wam pady polerskie, ile samochodów jesteście w stanie zrobić nówka sztuką? jak byście ocenili kondycję tych 2 na zdjęciu ? dzięki
wkr Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2013 azi91, ad 1. Jest kilka czynników, które powodują szybsze grzanie się lakieru. Mocny docisk, wolne przejazdy i na pewno temperatura otoczenia. Spróbuj mniej dociskać i kontroluj temperaturę co jakiś czas. ad 2. Pomarańczowy, karbowany urban po dwóch autach jest praktycznie jak nowy. Twoje wyglądają jakbyś zahaczył gdzieś o krawędź lub wystający element. Moim zdaniem kwalifikują się do wymiany.
Bazuka Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2013 Nie wiem jakie pady wybrać do past Menzerna FG400, PF2500, SF4000- Flexipads żółta, pomarańczowa i biała? Czy może coś innego, płaskie czy waflowe? Co wziąźć do cleanera?
wenciu Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2013 Nie wiem jakie pady wybrać do past Menzerna FG400, PF2500, SF4000- Flexipads żółta, pomarańczowa i biała? Czy może coś innego, płaskie czy waflowe? Co wziąźć do cleanera? Biała i pomarańczowa jest OK. Żółta jest dosyć twarda jak na finisz, ja pierwotnie też ją kupiłem ale nie wykańczała jakoś ekstra. Zamieniłem ją na zdecydowanie miększą: Monster Shine czarną i o wiele lepiej.
Chat Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2013 Nie wiem jakie pady wybrać do past Menzerna FG400, PF2500, SF4000- Flexipads żółta, pomarańczowa i biała? Czy może coś innego, płaskie czy waflowe? Co wziąźć do cleanera? Robiłem na trzech autach delikatną korektę Menzerną FG500, PF2500, SF4000 na padach Lake Country i są jak nowe. Do cleanera polecam (w 90% rożnych firm) czarny karbowany.
Killaz Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2013 Witam, Mam pytanie odnośnie polerowania auta z użyciem produktów typu AIO albo niewymagających maszyn polerskich, coś dla amatora bez sprzętu. Chodzi o Astrę II-G z kolorem Nordkapp Lakier jest w bardzo dobrym stanie ale niestety, posiada swirle i inne duperele, które zakłócają wizję idealnego auta. Czy istnieją jakieś środki, które można zastąpić pastami polerskimi? Nie wiem czy coś w stylu SwirlX albo UC byłoby tym czego szukam, bo od niedawana w teorii interesuję się detailingiem.
Swoop Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2013 Szybkie pytanie, w domu mam kanapę z jasnej skóry, czym to czyścić najlepiej. Chodzi mi nie o preparat tylko o to czy fibrą czy szczoteczką do skóry? Chodzi mi o bieżące czyszczenie kanapy i skórzanej kierownicy
GrzegorzLU Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2013 szczotka potem docierasz mf
kawier Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2013 Potrzebuję rekomendacji padów (firma, kolor) do maszyny DA Megsa dla następujących produktów: FG400, PF2500, SF4000 oraz Megs UC Dzięki!
obcy1234 Opublikowano 27 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2013 spryskujecie czymś pady przy polerowaniu pastami menzerny? wodą czy może QD też jest dobre do tego?
Administrator AreK Opublikowano 27 Czerwca 2013 Administrator Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2013 Oczywiście, że możesz spryskać ale niewiele lakierów wymaga takiego zabiegu.
herusek14 Opublikowano 27 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2013 Kwarc położony miesiąc temu. Po umyciu mogę liznąć lakier cherry glaze i na to nattys red? Cherry nie zadziała destrukcyjnie na powłokę? Po co taki zabieg? Auto pod wesele musi mieć max shine
TranceEternity Opublikowano 27 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2013 Czy najlepiej wypracować Koch Chemie HOCHGLANZ-ANTIHOLOGRAM Czarny pad 3M lub żółty flexi może być, obroty na maszynie 900 ?
krtg Opublikowano 27 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2013 jaka kolejnosc mycia wnetrza jest najoptymalniejsza? Pierw szyby czy deska? Czy moze jednak boczki a potem szyby w drzwiach?
propekMONTER Opublikowano 27 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2013 krtg, to chyba tylko zależy od Ciebie. Możesz zacząć od szyb, żeby później nie psikać po dressingach
wojtassss Opublikowano 27 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2013 Dwa warianty mam. 1. Mocno zaorane wnętrze: - odkurzanie - pędzelek + APC - szyby - dressingi 2. Odświeżenie: - odkurzanie - szyby - dressingi
Killaz Opublikowano 27 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2013 Mam pytanie, o co chodzi z zaklejeniem/zabezpieczeniem pędzelków? O ile ogarniam kabel przez ramię, fotkę z pędzelkiem i pianą z pianownicy, portretem w odbiciu po korekcie, tak tego zabezpieczania pędzelka nie rozumim.
Rekomendowane odpowiedzi