Jump to content

Makita 9227CB - na pierwszy raz

pskosz

Recommended Posts

Thomas napisał/a:

dlaczego ?? coś z nią nie tak ??

Nie, po prostu myślałem o zamianie na Festoola ;)

ja myślę o Hitachi ;) takiej jak ma Julian :) lepsza będzie do tej Makity ??

makita ma wyższej jakości regulator/potencjometr zmiany prędkości obrotowej, co nie znaczy, że ten w hitachi się psuje, nic z tych rzeczy. Hitachi ma ciekawy system skręcenia obudowy i głowicy, są do tego użyte 2 śruby więcej, ale najwyraźniej nie znajduje do najmniejszego przełożenia na trwałość maszyn, bo makita cieszy się bardzo dobrą opinią wśród profesjonalistów. Sądzę, że obie maszyny są porównywalne, to mniej więcej ta sama "półka", tak jak Łukasz powiedział. Wybierz kolor i cenę, która Ci odpowiada i już;)

julian, możesz mi powiedzieć coś na ten

makita ma wyższej jakości regulator/potencjometr zmiany prędkości obrotowej
temat ?? :) mówiąc o jakości masz na myśli też zakres działania ,m.in. płynność, zakres obrotów itp ??

kabul, dokładnie o to chodzi. potencjometr w hitachi od początku przesuwa się dość płynnie, właściwie moment zatrzymania/przeskoku na pozycjach 1 do 6 jest niewyczuwalny. Makita ma specyficzny klik i zatrzymuje się zdaje się co 1/3 pomiedzy każdym stopniem od 1 do 6, jeśli dobrze pamiętam. Nie twierdzę, że w hitachi jest to wada, mi to pasuje, wymaga może niego przyzwyczajenia, ale ja reguluję zarówno obroty jak i dociśk permanentnie podczas pracy, więc spoko.

w hitachi od początku przesuwa się dość płynnie, właściwie moment zatrzymania/przeskoku na pozycjach 1 do 6 jest niewyczuwalny.

w sumie jeżeli taki jest "minus" Hitachi to drobnostka ;)

• 4 years later...