Jump to content

Kestrel DAS-6 vs Kestrel DAS-6 Pro Power+ ...co wybrać?

Recommended Posts

Posted

Przekopałem niemal całe forum, watek ten był już inicjowany, ale niestety nie konstruktywnie, wiec pozwolę sobie go zainicjować na nowo.

Jaka jest różnica miedzy dwoma maszynami:

Kestrel DAS-6 vs Kestrel DAS-6 Pro Power+

i w którą z nich warto zainwestować do "domowego" użytku - cleaner, odświeżenie lakieru.

• Replies 70
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Różnica jest w mocy, Kestrel DAS-6 Pro Power+ jest mocniejsza nie za dużo ale zawsze coś(mocniejsza lepsza) po za tym to się za bardzo nie różnią.

Posted

Czy, moc tych urządzeń to:

Kestrel DAS-6 - 500Watt

Kestrel DAS-6 Pro Power+ - 850Watt

Posted
Power ma też dłuższy kabel

z tego co pamiętam to o 10cm. :lol:

Sam mam DAS-6 i kilka dni temu pierwszy raz nim robiłem korektę i przyznam że DA idzie się zaj.....ć. Do korekty się nie nadaję jaka by moc nie była,a do odświeżania wg.mnie każda wystarczy.

• Administrator
Posted

Nie wiem ile zwykły ( choć dzisiaj pracowałem :kox: ), Pro ma 6 metrów.

Posted

No zwykły będzie miał te 3m,ale z tymi 6m to nie wiem...Ale daje jaja uciąć że taką różnice widziałem kiedyś szukając kiedyś w necie...

[ Dodano: 13 Wrzesień 2012, 19:13 ]

Das6

Moc: 500W

Zakres obrotów orbitalnych (nie mylić z rotacyjnymi) : 2500-6500opm

Das-6 PRO

Moc: 850W

Zakres obrotów orbitalnych (nie mylić z rotacyjnymi) : 2500-6800opm

Maszyna w wersji PRO poprzez zwiększenie mocy lepiej radzi sobie z korektą , prędkość obrotowa w szczególności na niższych biegach jest stabilna oraz minimalnie zwiększyła się prędkość orbitalna wszystko to przekłada się że sama maszyna w szybszy sposób jest w stanie poradzić sobie z wyzwaniem :) jeżeli komuś przeszkadzało to że std DAS-6 był zbyt delikatny to Das-6 PRO to rozwiązanie dla niego :)

+ ten kabel co pisał Evo (sprawdziłem na ebay-u i faktycznie podają 6m)

Posted

Też kiedyś myślałem ze dasem nie idzie zrobić korekty, wtedy używałem past menzern. Nie poddałem się i próbowałem innych past aż odkryłem scholla, tymi pastami robienie korekty dasem to dla mnie przyjemność :)

Posted
Też kiedyś myślałem ze dasem nie idzie zrobić korekty, wtedy używałem past menzern. Nie poddałem się i próbowałem innych past aż odkryłem scholla, tymi pastami robienie korekty dasem to dla mnie przyjemność :)

No ja robiłem właśnie Menzerna 2500 i 4000...Samą lotkę na dachu robiłem 3godz.

Posted

Ja próbowałem nawet menzerna 500 na białym flexi a skutki tego takie ze rysy lekko spłycone a pad wklęsły z obu stron i nie wiem czy do czegoś się jeszcze nadaje. Sam scholl s17 robi wiecej niz menzerna 500 i ładniej wykańcza niż 4000 jak dla mnie. (niebieski pad scholla)

Posted

U mnie tak samo biały pad Flexi(też już wklęsły) i Menzerna 2500,a potem 4000.Powiem że z efektu jestem zadowolony,ale wydaje mi się że to za długo trwa.Fakt,to była moje pierwsza zabawa(maska potem dach i lotka)i na masce odpuściłem większe rysy,bo się uczyłem,testowałem,ale 4,5godz. poszło.Z dachem 5,5godz.,lotka jak wspomniałem 3godz.,ale jest igła niczego nie odpuściłem). Patrząc po ilości elementów/czas na ich korektę,to wyjdzie z 50-60godz. na SAMĄ korekt,a gdzie reszta.Idąc tą drogą to coś słabo to idzie (mnie? DAS6? menzernie?)

Posted

Z noich obserwacji wynika ze menzerna nie dadaje się do DAS`a 6. Ciekawi mnie co na to bardziej doświadczeni użytkownicy forum.

Posted

Robiłem menzerną swoją Corsę, fakt, lakier super miękki i wyszło bardzo przyzwoicie jak na moje umiejętności.

Osobiście przy FG500 najlepiej pracowało mi się padami Urbana (biały Honey i żółty ProSnake), jeżeli chodzi o 80mm to najlepiej wypadł niebieski ABW (mimo, że na koniec się rozkleił). Biały Flexi, zarówno mały jak i duży zrobiły się wklęsłe.

Przy IP2000, nie zauważyłem dużej różnicy między pomarańczowym Flexi, a żółtym Urbana czy 3M.

Posted
U mnie tak samo biały pad Flexi(też już wklęsły) i Menzerna 2500,a potem 4000.Powiem że z efektu jestem zadowolony,ale wydaje mi się że to za długo trwa.Fakt,to była moje pierwsza zabawa(maska potem dach i lotka)i na masce odpuściłem większe rysy,bo się uczyłem,testowałem,ale 4,5godz. poszło.Z dachem 5,5godz.,lotka jak wspomniałem 3godz.,ale jest igła niczego nie odpuściłem). Patrząc po ilości elementów/czas na ich korektę,to wyjdzie z 50-60godz. na SAMĄ korekt,a gdzie reszta.Idąc tą drogą to coś słabo to idzie (mnie? DAS6? menzernie?)
raz że to DA a dwa że to są początki, zaprzyjaźnisz się z maszyną i zaczniesz kombinować z padami i pastami a będzie znaczniej szybciej i teoretycznie lepiej :P
Posted

Royal Szczecin Pracowałem obiema pastami DAS`em 6 menzerna 500 na bialym flexi który po 1 polerce się odkształcił a później białym honey urbana (plaster miodu powinien jeszcze bardziej ciąc). Schollem S17+ pracowałem na niebieskim schollu i mialym honey urbanie i nie dość ze scholl szybciej płycił rysy to na dodatek nie zostawiał białych jakby "nalotów" (tak jakby lakier blakł) jak to było w przypadku menzerny. Lakier wykończałem S17+ na zółtym i pomaranczowym flexi bez różnic, oba usuwały niedoskonałośći po miałym padzie menzerny czego nie można powiedzieć o menzernie 4000na zółtym flexi. Teraz i tak przerzuciłem się na s3gold na niebieskim scholla i wykończenie s40 na pomarańczowym i tak wykończony lakier wygląda jak po wosku i czasu tez schodzi dużo mniej :)

Posted
raz że to DA a dwa że to są początki, zaprzyjaźnisz się z maszyną i zaczniesz kombinować z padami i pastami a będzie znaczniej szybciej i teoretycznie lepiej :P

Będzie trzeba zacząć od padów inne niz Flexi(bo wypróbowałem już pomarańczowy i biały na Menz 2500 i szczerze,to dużo szybciej jakoś mi się nie robiło). Co prawda nie robiłem niczym innym,ale Menzerną dobrze mi się robiło,ładnie się ja rozpracowuje,fajnie prowadzi itp.I koledzy na forum też dobrze o niej się wypowiadają.A cena - szczególnie za 250ml buteleczki bardzo zachęca to ich kupowania.

Co do DA(pożyczony od kumpla), to na razie to tylko taka zabawa/obycie się z maszyna/próby (jest garaż to mogę nareszcie się bawić :P ), w przyszłym roku chciałbym kupić dla siebie Lare-go EPL-11.

PS.Właśnie czym się różni EPL-11 od EPL-11+ ? Tego też szukałem kiedyś i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi....

Posted

rączką, epl+ ma uchwyt fo montowania w kształcie litery L, są ludzie którzy bez takiego rozwiązania nie potrafią pracować, ja akurat nie potrafię pracować z uchwytem :D

Posted

Wydajność normalna, różnicy pod względem menzern nie stwierdziłem. Cena- sam widzisz jaka jest u partnerów :P Na pewno zakup mniejszych opakowań jest wątpliwie opłacalny.

Posted
Nie wiem ile zwykły ( choć dzisiaj pracowałem :kox: ), Pro ma 6 metrów.

Raczej miał mieć 6m, miałem Pro i kabel miał 3m :)

• Administrator
Posted

Gdzieś widziałem zdjęcie z porównaniem kabli zwykłego DASa i Powera, róznica była mniej więcej dwukrotna :) Poza tym sklepy by się raczej zorientowały że sprzedają maszyne o dwukrotnie krótszym kablu niż wynika to z opisu ;)