DawPi Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 Hej, zastanawiam się nad daną rzeczą i nie mogę znaleźć satysfakcjonującej mnie odpowiedzi, bo wszędzie w necie jest podany klasyczny przypadek - łapiesz dziś 3 pkt to usuwają się za równy rok, no, ale ja chciałbym poddać pod dyskusję trochę inną sytuację. Wiadomo, że WORDy organizują kursy obniżające ilość punktów karnych. Można iść raz na pół roku i po paru godzinach kursu licznik punktów obniża się o 6, a więc prosta matematyka - maksymalnie w ciągu roku można obniżyć sobie licznik o 12 punktów. I teraz sytuacja: jest kierowca, nazwijmy go A, który dostaje 4 mandaty: pierwszy mandat w grudniu: 2 pkt drugi mandat w marcu: 1pkt trzeci mandat w lipcu: 4pkty czwarty mandat w sierpniu: 10pkt Na miesiąc sierpień ma zatem 17pkt. Idzie sobie na kurs obniżający punkty, odejmują mu 6 i ma 11pkt. System wybiera sobie 6 najstarszych punktów i je usuwa. Zatem usuwa dwa grudniowe punkty, jeden marcowy i z mandatu lipcowego odejmuje 3. I teraz pytanie: czy w grudniu (rok po otrzymaniu pierwszego mandatu) zostaną mu odjęte 2 punkty czy pierwsze usuwanie punktów dopiero w lipcu? Pozdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
damian Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 W lipcu. Ja byłem na szkoleniu we wrześniu skasowali punkty z marca, a dopiero za rok w sierpniu skasowały mi się kolejne punkty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SJake Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 pierwszy mandat w grudniu: 2 pkt drugi mandat w marcu: 1pkt trzeci mandat w lipcu: 4pkty czwarty mandat w sierpniu: 10pkt ...że tak głupio zapytam... Dawid to Twój scoring? Elektryczna Pomarańcza, chyba za nadto przyciąga spojrzenia stróżów prawa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawPi Posted September 10, 2012 Author Report Share Posted September 10, 2012 Tja. Ale te 4pkty są niesprawiedliwe, miałem 77/70, a policmajster mówił, że było 77/50. Nie byłem u siebie to i nie znałem drogi. Potem dopiero sprawdziłem i miałem rację. Ale mandat podpisany uznaje się za prawomocny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Capaz Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 Ale mandat podpisany uznaje się za prawomocny. Do 7 dni się chyba można odwołać, nawet jak się podpisało... tak mi się obiło o uszy, ale 100% pewności nie mam... Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawPi Posted September 10, 2012 Author Report Share Posted September 10, 2012 Capaz, nie można. Poza tym jak tu udowodnić ile jechałem? Również dobrze mogłem mieć 97/70. Teraz już dupa zbita. Świat się nie wali, CB już zamówione, pora się trochę przestawić na inną jazdę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GracjanS4 Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 DawPi, u mnie na koncie 14 punktów, zastanawiałem się nad tym całym kursem ale jednak zapadła decyzja że wolę pojeździć trochę z CB i tak jak mówisz przerzucić się na inny styl jazdy... Dobrym sposobem jest też mocne obniżenie fury Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek_1 Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 Przy dobrym używaniu CB nie zmienisz stylu jazdy Co zamówiłeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawPi Posted September 10, 2012 Author Report Share Posted September 10, 2012 Przy dobrym używaniu CB Proszę o rady. Zestaw: President JOHNNY III ASC + SIRIO AS 100 (14,5cm magnes). Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruby_RS Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 Przy dobrym używaniu CB U znakomitej większości "tłuściejszych" bohaterów cyklu "Uwaga Pirat" antena CB dumnie pręży się na dachu... DawPi zielonek 25 tys zrobił na kołach, nie na lawecie - a stan 0,0 Patrzymy w lusterka i nieco uwagi - da się Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek_1 Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 Moge powiedziec ze calkiem przyzwoity zestaw Najlepsza rada jest duzo sluchac i nie pytac ciagle jak sciezka Przy tym radiu mozesz smialo latac na włączonym ASC i maksymalnie rozkreconym RF. Ja latam z Walkerem i ML145 i jest elegancko 0 pkt [ Dodano: 10 Wrzesień 2012, 22:29 ] Przy dobrym używaniu CB U znakomitej większości "tłuściejszych" bohaterów cyklu "Uwaga Pirat" antena CB dumnie pręży się na dachu... DawPi zielonek 25 tys zrobił na kołach, nie na lawecie - a stan 0,0 Patrzymy w lusterka i nieco uwagi - da się Tych tlusciochow lapia na tym, ze pytaja jak sciezka do.. Uslysza jak jeden powie czysto i rura, a potem sie czesto okazuje, ze to Pan policjant powiedzial czysto Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubik Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 Przy dobrym używaniu CB U znakomitej większości "tłuściejszych" bohaterów cyklu "Uwaga Pirat" antena CB dumnie pręży się na dachu... DawPi zielonek 25 tys zrobił na kołach, nie na lawecie - a stan 0,0 Patrzymy w lusterka i nieco uwagi - da się Trzeba dobrze zasuwać i jak ktoś się będzie zbliżał to na 95% będzie to policja Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacek_1 Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 Nie ukrywajmy, ze w wielu wypadkach wystarczy trochę pomyśleć i wiadomo, ze stoją.. CB nie zwalania z myślenia jest jedynie dodatkowym pomocnikiem podobnie jak nawigacja. I jego jedyna funkcja w cale nie jest ostrzeganie o kontrolach Dodatkowo często gęsto Ci łapani przyznają się, że włączają raz na jakiś czas zapytają jak ścieżka do i tyle, bo jak to mówią ten szum im przeszkadza w prowadzeniu. Pamiętajcie również o prawidłowym zestrojeniu anteny nie tylko jest to ważne dla końcówki mocy, ale również w znaczący sposób wpływa na jakoś odbioru. Nie ma Anteny, której nie trzeba stroić. Oczywiście zdarza się, że kładziesz magnes na dach, czy montujesz w uchwyt i jest ok, ale nie jest to normą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GracjanS4 Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 Trzeba dodać że czasami nie da się słuchać tego "mięsa" którym rzucają mobilki Sam wyłączam, tym bardziej jak jadę z kimś Link to comment Share on other sites More sharing options...
czaptan Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 czesto okazuje, ze to Pan policjant powiedzial czysto Przepraszam za OT, ale mi się przypomniało: "Wracamy samochodem z kolegą z zalewu w Umerze do Kielc. Rozmowa przez cb radio: - Hej mobilki, jak tam droga do Kielc (kolega) - Wiesz co, koło Ćmińska taka nieoznakowana radiolka stoi, siedzą i pączki wpie*dalają 15 sekund ciszy... - Nie wpie*dalamy pączków tylko bułki z serem" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal83 Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 DawPi lepiej pójść na ten kurs, a jak przez jakąś bzdurę coś Ci wpadnie będziesz pluć sobie w brodę. Ja dzięki takim kursom nie straciłem prawka, miałem 19 zredukowałem do 13 i wpadło po niedługim czasie 10 jak zwykle powyżej 100/50 i gdyby nie ten kurs byłoby pozamiatane. CB zdaje egzamin ale miałem taki nie fart, że dopiero wyjechali nieoznakowanym i jeszcze nikt ich nie obczaił nagrali konkretny film z daleka zanim mnie doszli i na szczęście skończyło się na tych 19tu Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawPi Posted September 10, 2012 Author Report Share Posted September 10, 2012 Michal83, byłem w ostatni piątek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Eryczek Posted September 10, 2012 Moderator Report Share Posted September 10, 2012 DawPi, filmiki było pouczające? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawPi Posted September 10, 2012 Author Report Share Posted September 10, 2012 Eryczek, jak zwykle. Choć od dwóch lat nic nowego nie nagrali. Link to comment Share on other sites More sharing options...
escimo Posted September 11, 2012 Report Share Posted September 11, 2012 Eryczek, jak zwykle. Choć od dwóch lat nic nowego nie nagrali. To Ty stały bywalec jesteś widzę Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawPi Posted September 11, 2012 Author Report Share Posted September 11, 2012 Drugi raz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
norbert0tymon Posted September 13, 2012 Report Share Posted September 13, 2012 Panowie, to Wy musicie mieć niezłego "farta". Ja 40tyś przejechane (może więcej, bo 40 według moich liczników) i konto na 0 (oby tak dalej). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Eryczek Posted September 13, 2012 Moderator Report Share Posted September 13, 2012 norbert0tymon, 40 tyś to ja w rok z kawałkiem robię i zdarza się że w tym czasie nic nie wpadnie (mój rekord to dwa lata) a później kiepski miesiąc i 18 pkt na koncie DawPi, zastanawiało mnie czy wszystkie WORDy mają ten sam zestaw filmów czy prowadzą jakieś programy autorskie Oglądałeś film z motocyklistą wpadającym przez przednią szybę do jakiejś osobówki a później o wyprzedzaniu na trzeciego jak koleś zalicza rów i drzewo (wymieniłem tylko to co najbardziej utkwiło mi w pamięci )? Link to comment Share on other sites More sharing options...
damian Posted September 13, 2012 Report Share Posted September 13, 2012 Eryczek, u mnie na szkoleniu był film jak BMW E36 latało po torze Jakieś słabe macie filmy jak za 300zł Chyba, że ja byłem na szkoleniu dla drifterów Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawPi Posted September 13, 2012 Author Report Share Posted September 13, 2012 Chyba każdy WORD ma swój film. Ja oglądałem z mojego województwa i tam nic takiego nie było. Za to było sobie dwóch kumpli w dełu tiko tnących 130km/h, mających w sumie ponad 4 promile w wydychanym powietrzu. Policja ich nie mogła wyprzedzić bo jechali wężykiem. Nagle skręcili w polną drogę, bo ich zauważyli, zaczęli uciekać, ale nie mieli szczęścia - na tej polnej drodze parka gruchała sobie w aucie i nie mieli jak przejechać. Ponoć to tekst całej komendy, jak im to potem opowiedzieli panowie policjanty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts