Justyna Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 Witam Serdecznie Tym razem chciałabym przedstawić Wam skromną relację z pracy nad autem, nad którym miałam przyjemność pracować , czyli VW Golfem drugiej generacji. Auto należy do mojego dobrego znajomego i przyjechało do mnie głównie na korektę lakieru ze względu na wypłowiały już czerwony lakier i poszarzałe zderzaki. Auto: VW Golf II Rok produkcji: 1991 Silnik: 1.3, 50 KM benzyna Czas pracy: dwa tygodnie (około 10 godzin dziennie) Wykorzystane kosmetyki: Lakier: - piana Autobrite Magifoam - APC Nielsen Cyclone i SNB Green - szampon Presta Sudz Car Wash - glinka Bilt Hamber Soft - Sanesolv Extra - Duragloss 101 - Duragloss 111 Korekta lakieru: - Mezerna FG 500 i FF 3000 - Pady Flexipads i Urban - IPA Koła: - SNB Jetin S - Wolf Decon Gel - SNB APC czerwone - FK 1000p - DB Replenish Szyby: - Megs Glass Cleaner - Gtechniq G4 -IPA Autobrite Repel Uszczelki : CarPro Perl Silnik: - SNB Green APC - Nielsen SAS Auto przyjechało do mnie w takim stanie: Ze względu na zbyt mało czasu nie mam fotek z mycia auta , jednak zostało ono porządnie odsmolone i umyte a następnie wyglinkowane, szkoda, że nie mam fotki glinki bo mimo użycia Sanesolva sporo zebrała i była czarna Wnęki drzwi również zostały umyte I dwa foto na szybko z polerowania maski Ok wjazd do garażu i dalsza polerka lakieru Menzerną FG 500, biały pad flexi, który zdążył się już zabarwić na czerwono. Przy okazji garaż wykończony dzięki radom dzinkinsa Koniec darcia FG 500 czas umyć auto, a więc kropelki po paście I to chwilowo był koniec pracy nad lakierem, więc przejdźmy do silnika, ale najpierw grill out Silnik przed wyglądał tak : No niezbyt ciekawie, więc gloria z SNB Green APC i Nielsen Cyclone w dłoń i do dzieła Tak się zagalopowałam, że fotek z mycia silnika w trakcie nie ma, ale są po: Tu na razie umyta ściana grodziowa Maska nawoskowana Monster Shine Pride Sealant Ok silnik skończony to zajrzyjmy do wnętrza a tam : Oraz bagażnik: W takim razie pędzelki, mikrofibry i Valet Pro Interior APC w stężeniu 1:8 i działamy Koło zapasowe również umyte i zabezpieczone: Elementy lakierowane w bagażniku również zabezpieczone: Koło zapasowe i wykładzina lądują na swoim miejscu We wnętrzu znów mało zdjęć z przebiegu prac, ale mówi się trudno Wchłaniający się dressing i lampa błyskowa dały bardzo mocny połysk na fotkach, w rzeczywistości wyglądało to zupełnie inaczej Dywaniki wyciągnięte z auta również zostały umyte, tym razem SNB APC (czerwone). Następnie ściągnęłam z auta znaczki i listwy z klamek ,a potem pomalowałam je na czarno Patrząc na auto nie pasowała mi na nim korozja oraz popękana szpachla z lakierem na tylnym prawym błotniku , więc postanowiłam coś z tym zrobić Ok szlifierka w dłoń i do roboty Następnie do wytrawienia pozostałych resztek korozji użyłam antirust gel oparty na kwasie fosforowym, który zmienia barwę na czarną Potem szpachla i podkład: Przed podkładem auto maskujemy i odtłuszczamy Na pas pod zderzakiem oraz progi poszedł czarny baranek i jednocześnie auto przygotowane było do lakierowania. Wcześniej podkład zeszlifowany na mokro papierami na gąbce o gradacji 400 i 600 Listwa nad tylnym zderzakiem została jednak pomalowana w całości jednak zapomniałam zrobić fotke. Potem auto wjechało do garażu i postało 48 godzin w celu utwardzenia się lakieru. Ja w tym czasie zajęłam się kołpakami do felg, które zostały potraktowane papierami od 180 do 320 a następnie pomalowane podkładem Ok lakier na golfiku wysechł, więc auto wylądowało na kobyłkach, aby domyć felgi i nadkola. Do tego celu posłużył Sanesolv Extra, Gloria FM 10 i SNB Green APC z niewielkim dodatkiem Nielsena Cyclone. Następnie wzięłam się za koła i tu podziękowania dla Pawła MxNowicki za użyczenie SNB Jetin S, który sobie bardzo dobrze poradził. Potem poszedł Wolf Decon Gel i felgi zaczęły krwawić Po domyciu felg ukazał się ich tragiczny stan i nie mogłam ich tak zostawić bo nie potrafiłabym ich założyć na auto z powrotem. A więc : Po tych zabiegach felgi zostały nawoskowane a opony odżywione: Śruby do kół wzięły kąpiel w APC a następnie zostały przesmarowane No ale wróćmy do lakieru Miejsca malowane zostały zmatowione papierem 1500 – 2500 a następnie wypolerowane za pomocą Menzerny FG 500 Trochę go spłynęło na chodnik przy ścinaniu W pewnych momentach miałam dość tego lakieru i chciałam go zostawić bo wystarczył jeden dzień na słońcu i można było zaczynać polerowanie od nowa ze względu na powstającą mgłę na lakierze, która nie schodziła za pomocą FF3000 i trzeba było jechać FG 500 i to też na twardym padzie. No ale nie poddaje się i coś z tego polerowania jednak wyszło Tu w odbiciu Tolek, który jest zazdrosny i ma humory, ale to będzie w innym temacie Przyszedł czas na wymycie resztek past, więc SNB Green APC w stężeniu 1:4 a następnie szampon Presta Chwilowo wyszło słońce, które i tak zaraz się schowało, ale co poradzić Przyszedł czas na szyby. Potraktowane Gtechniq G4 maszynowo Tu widać różnicę w odbiciu między przednią szybą pasażera przed a tylną po Teraz auto do garażu i nakładamy niewidzialną wycieraczkę Autobrite Repel na szyby Na lakier poszedł Duragloss 101 i 111 a na plastiki ValetPro Dionysus Trim Glitz I tak więcej zdjęć nie udało mi się zrobić na świeżo po pracy ze względu na deszczową pogodę a auto pojechało do właściciela. Miałam okazję jednak zobaczyć się z Nim po trzech dniach i zrobiłam kilka fotek A to fotki, które przed chwilką dostałam od właściciela autka I to by był koniec Dziękuję wszystkim, którzy dotarli do końca. Pozdrawiam Justyna 1
clhseba Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 Wiedziałem że będzie Mega ale że aż tak Justyna jesteś moim IDOLEM
Moderator krd Opublikowano 6 Września 2012 Moderator Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 Ja piernicze! Pozazdrosic zapalu i umiejetnosci. Jakbys potrzebowala chlopaka od podawania fibr to sluze!
KeepeR Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 Bardzo fajna praca, dobrze ktoś się bierze za takie auta Fajny efekt 50/50 po PB NL
kubik Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 Szacuneczek Szefowo Naprawdę jestem pod wrażeniem. Już chyba nawet wiem kto wygra sierpień-grudzień
soll Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 Kur...a Justyna ja pier....., KOBIETA - NIESPODZIANKA Mega praca
Debet Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 Masakra;-) jak zobaczyłem cię z Pistoletem to padłem.......... padłem.......... i nie mogę wstać. Z z z zazdrości bo moja Kobietaaa ni chuu coś zrobić przy aucie... tylko skomentuje "MOŻE BYĆ" i szlak jasny trafia heh;-) Naprawdę praca wyszła ci idealnie jak koledzy wyżej PODZIWIAM CIĘ ;-) Pozdrawiam
witles Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 Świetna praca, aż brakuje słów by ją opisać
Radzimił Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 Jak tylko jest nowo założony temat w PSB przez Justyne, to już mi się morda śmieje! Niesamowita praca!! I wiedza w temacie! ... taka kobieta.. ideał!
BartekB Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 Ale tablic na koncu nie zakryła haha
barteq161 Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 Najlepsza praca jaka widzialem w tym roku
czysty Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 Gratuluje cierpliwości , a co za tym idzie efektu
dzinkins Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 bez komentarza.. +1 Uczyć się Panowie Kobita wielu tu zawstydziła Justyna
Justyna Opublikowano 6 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 Jakbys potrzebowala chlopaka od podawania fibr to sluze! czasami by się przydał Dziękuję wszystkim za bardzo miłe słowa nie wiedziałam, że aż tak się spodoba bo fotek z przebiegu prac nie za dużo Poczekajcie jeszcze na Tolka, który jest w trakcie
Thomas207 Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 Szacun Oby tylko wlasciciel docenil i dbal teraz odpowiednio
michałoś Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 WMA to najgorsi kierowcy %-) Praca świetna, zazdroszczę umiejętności :-)
Tomek6 Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2012 Niesamowita praca Szczerze gratuluję
Rekomendowane odpowiedzi