weglus Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 czeka mnie wymiana wycieraczek i sam nie wiem co mam zrobić. mam od stycznia chińskie płaskie wycieraczki firmy dipp po 20zł/szt. zbierały bardzo dobrze, ciche były, ale po aplikacji NW zaczęły skakać. w poprzednim aucie miałem płaskie valeo. w sumie nie były lepsze od tych chińczyków, nie wiem tylko jak z trwałością, bo za pare miesięcy sprzedałem auto. zastanawiam sie teraz nad valeo, boschem lub championami. oczywiście 'płaskie pióra'. cena za komplet to 80-120zł. macie jakieś porównanie droższych wycieraczek z tanimi? poczytałem troche w necie i niektórzy ludzie piszą, że nie ma co pakować sie w drogie, a inni oczywiście na odwrót. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pLaYmAn Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 Polecam Motgumy Link to comment Share on other sites More sharing options...
weglus Posted September 1, 2012 Author Report Share Posted September 1, 2012 używałeś płaskie czy normalne? poczytałem troche i odradzają bardzo motgumy Link to comment Share on other sites More sharing options...
snap Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 jezeli nie garazujesz pojazdu to przed zima nie ma co inwestowac w Bog wie co, jezeli masz garaz to bierz cos porzadnego.100zl raz na 2-3 lata to nie majatek Link to comment Share on other sites More sharing options...
JM63 Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 Jakiś czas temu zmieniałem wycieraczki w V70 i wziąłem bodajże motgum, płaskie, też po 20zł za sztukę. Cicho pracują, nie skaczą na NW, nie narzekam. Podejrzewam, że lepiej wymieniać takie co 2 miesiące niż Bosch'a raz w roku Coś słyszalem kiedyś, że jak wycieraczki skaczą na NW, to trzeba je ową NW przesmarować. Nie sprawdzałem, nie gwarantuję efektu Link to comment Share on other sites More sharing options...
weglus Posted September 1, 2012 Author Report Share Posted September 1, 2012 snap, no nie garażuje. ale nie garażuje też 2pozostałych aut, które wyjechały z salonu 2lata temu i nie miały jeszcze zmienianych wycieraczek więc chyba garażowanie nie ma aż takiego wpływu JM63, tak myślałem czy NW nie przesmarować wycieraczek Link to comment Share on other sites More sharing options...
snap Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 weglus, chodzi o to ze w zimie jak Ci przymarzna wycieraczki do szyby to tych za 20zl nie zal oderwac nie garażuje też 2pozostałych aut, które wyjechały z salonu 2lata temu i nie miały jeszcze zmienianych wycieraczek wiec kup ori i bedziesz pan zadowolony Link to comment Share on other sites More sharing options...
weglus Posted September 1, 2012 Author Report Share Posted September 1, 2012 snap, mam taki nawyk, że zawsze psikam odmrażaczem na wycieraczki. nasuwa sie pytanie czy fabryka kładła boscha/valeo czy np. tanie bottari Link to comment Share on other sites More sharing options...
snap Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 podjedz do ASO i zapytaj ile wolaja Link to comment Share on other sites More sharing options...
weglus Posted September 1, 2012 Author Report Share Posted September 1, 2012 snap, akurat będe wymieniał w aucie, które jest z 2003. pewnie ASO już zmieniło firme poważnie sie zastanawiam nad bosch aerotwin Link to comment Share on other sites More sharing options...
snap Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 weglus, meganka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
weglus Posted September 1, 2012 Author Report Share Posted September 1, 2012 snap, zgadza sie Link to comment Share on other sites More sharing options...
snap Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 osz Ty mialem kiedy taki pojazd, chyba 2003 rok 1.9 w klekocie aso radze omijac szerokim lukiem, nigdy nic nie ma, na byle duperele cza czekac po 3 tygodnie z gumkami pewnie bedzie podobnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
weglus Posted September 1, 2012 Author Report Share Posted September 1, 2012 ja mam benzyne 1.6 ASO mam w Łodzi więc zawsze dzwonie/pisze jak coś potrzebuje. o ile do samego obrzeża Łodzi mam 7km, to do ASO już około 20km, a w mieście to około godziny jazdy jak potrzebowałem zapinki do półki to mieli na miejscu, koszt 4zł EOT Link to comment Share on other sites More sharing options...
GracjanS4 Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 Teraz mam Bosch Aerotwin, wcześniej miałem jakieś Valeo płaskie to dużo bardziej jestem zadowolony z Boscha... Valeo lubiło skadać, na koniec nie przylegała cala wycieraczka i w momencie zaczęła mocno mazać... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 z tanich jeszcze ALCA ma 2 wersje zarówno zwykłe metalowe jak i płaskie. Mam jej juz 2 rok (płaskie) i dobrze zbierają i po szybie nie skaczą Link to comment Share on other sites More sharing options...
weglus Posted September 1, 2012 Author Report Share Posted September 1, 2012 GracjanS4, a o trwałości możesz coś powiedzieć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
GracjanS4 Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 GracjanS4, a o trwałości możesz coś powiedzieć? Valeo jak dobrze pamiętam wytrzymały 2 lata, Bosch ma dokładnie 14 miesięcy i na razie jak nowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek555 Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 no ja kupilem boscha i po kilku razach juz marze chinszczyzna ze szkoda gadac nastepnym razem kupie za granica ,kumpel kupuje i jest mega zadowolony Link to comment Share on other sites More sharing options...
weglus Posted September 1, 2012 Author Report Share Posted September 1, 2012 no to mamy remis a może to problem szyby, a nie wycieraczki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwyjac Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 ja mam valeo (płaskie) kupowałem dwa lata temu za 180zeta i jeszcze ostatnimi siłami dają radę. na zimę zagoszczą alca tylko jak znajdę do nich ori adaptery. bo jak na razie widziałem wycieraczki bez adapterów... Link to comment Share on other sites More sharing options...
damian Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 Płaskie Alca w Castoramie chyba 12,99 za szt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swoop Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 Polecam Motgumy +1 używam płaskich w M6 i Punto II i jest git ... to już kolejne i jestem zadowolony Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwyjac Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 Płaskie Alca w Castoramie chyba 12,99 za szt. ja mam dłuuugie pióro bo 650mm i te widziałem za około 25zeta sztuka ale jeszcze muszę mieć do nich adapter T2 a w zestawie jest jakiś U... Link to comment Share on other sites More sharing options...
manio49 Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 Mi alca wytrzymała pół roku. I mowa tu zarówno o szkieletowych, jak i płaskich. Generalnie są wdzięczne i przede wszystkim tanie. Dostępne w tesco i casto. A teraz "przyszalałem" i kupiłem bosche aerotwiny. W sklepie. Z tego co wiem np. na allegro jest od groma podróbek zarówno boscha jak i valeo. A co do valeo - kiedyś do służbowego caddy kupiłem szkieletowe, zbierały całkiem ładnie, przez całe 4 miesiące więc generalnie bez szału. Ale może to kwestia używania płynu za 3 zł etc etc. A właśnie, trochę zrobię OT - jaki możecie polecić dobry i bezpieczny płyn do spryskiwaczy? Słyszałem że tabletki są spoko. Jakieś opinie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts