Skocz do zawartości

Powłoki, supersealanty etc...

Evo

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu kupiłem Duragloss Ceramic Coating i będąc nieco rozczarowany produktem postanowiłem zrobić porównanie trzech powłok. Do testu użyłem Sonax Polymer Netshield, wspomniany Duragloss CC oraz Sonax Protect & Shine. Wszystkie produkty położyłem na maskę. Uprzednio wyjałowioną zmywaczem silikonowym i oczyszczoną dedykowanym pod powłokę cleaner'em Duragloss Squeky Clean.

Zawodnicy od lewej :

Sonax Polymer Netshield, pośrodku Duragloss Ceramic Coating oraz Sonax Protect & Shine.

1_zps64400843.jpg

2_zpsbd3c3c56.jpg

Jak dla mnie na srebrnym lakierze, nie ma różnicy w wyglądzie pomiędzy nimi.

Po pierwszej trasie, z przelotnym deszczem auto prezentowało się tak : ( wyraźnie widać gdzie leży Duragloss )

3_zps9040d05d.jpg

Po około tygodniu od nałożenia i nocnym deszczu :

4_zpsdb7491dc.jpg

Dzisiejsze płukanie ostatnim programem na bezdotyku :

9_zpsde7e02a8.jpg

Sonax Polymer Netshield

6_zps2deee3a9.jpg

Duragloss Ceramic Coating

7_zpsb962e05d.jpg

Sonax Protect & Shine

8_zps65245f6b.jpg

Wydaje mi się, że dość oczywiste wnioski można wyciągnąć po samych zdjęciach. Od siebie dodam, że próbowałem produkt kłaść na goły lakier, na cleaner, ścierać wcześniej, później, dać mu poleżakować i niestety zawsze efekt był ten sam. Czyli słabe krople i odpychanie wody. Nakłada się go i ściera łatwiej niż produkty Sonax'a jednak wytrzymałością nie dorasta im do pięt. Jak dla mnie produkt niczym się nie wyróżnia, wręcz wypada blado w porównaniu ze środkami o połowę tańszymi.

Rozumiem, że ostatnia fotka to amatorski P&S a nie PNS - PNS pierwsza fotka kropelek ?

Tak, ostatnie zdjęcie to Sonax P&S.

Generalnie chyba wszystko sprowadza się do ilości aplikowanego produktu.

Evo to pokazał w swoim teście Detailer's Paint Coating, który jest tym samym co DG.

Jedyna kwestia, której nie sprawdzałem to warstwowanie. Być może efekt byłby lepszy. Jednak wychodzę z założenia,że skoro producent tego nie przewidział to powinien być to produkt jak najlepiej działający już przy pierwszej warstwie.

Rozumiem, że ostatnia fotka to amatorski P&S a nie PNS - PNS pierwsza fotka kropelek ?

Tak, ostatnie zdjęcie to Sonax P&S.

Fajnie, pierwsze "polskie" potwierdzenie, że oba produkty to jednak nie to samo i wersja amatorska nie ma startu :good:

Evo ile u Ciebie leżała przyzwoicie ta powłoka zanim położyłeś coś innego ?

Fajnie, pierwsze "polskie" potwierdzenie, że oba produkty to jednak nie to samo i wersja amatorska nie ma startu :good:

Do tej pory używałem tylko amatorskiej wersji czyli Protect & Shine i złego słowa nie mogę powiedzieć. Wersję "pro" kupiłem trochę z ciekawości i dla porównania. Póki co zobaczymy jak długo poleżą oba produkty. Z doświadczenia wiem, że P&S spokojnie siedzi 2 miesiące.

co c1 i exo 2 lepsze niz q2 mohs?

Gtechniq wydaje mi się łatwiejszy w nałożeniu... pomimo, iż w takim zestawieniu jest bardziej czasochłonny.

Jak nie możesz się decydować na 1 czy 2, to weź bramkę numer 3 ;). Pamiętaj, że czym byś nie zabezpieczył lakieru na zimę, to i tak będziesz musiał wiosną robić "higieniczny replay".