Jump to content

Porada w sprawie doboru koloru felg

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich:)Przymierzam sie oddac felgi do renowacji ponieważ maja lekkie otarcia na rancie:)Felgi wyglądają tak jak na obrazku a autko to czarna avensiska chyba perła:)Zastanawiam sie nad pomalowaniem ich na kolor czarny tylko znów nie wiem czy mat czy błysk.Nie wiem tez czy to nie będzie lekkie przegięcie ze czarne felgi i czarne auto choć osobiście mi sie podoba.Wszyscy mi tego odradzają:)Dlatego zwracam sie do Was drodzy forumowicze o rade bo na pewno macie większy zmysł estetyki motoryzacyjnej niż nie jedna osoba z która rozmawiałem na ten temat:):)Moze ktoś z Was ma taki zestawik i podzieli sie wrażeniami dot.wygladu ,utrzymania i doradzi:):)Z góry dziękuje i Pozdrawiam

451151_400.jpg.d542adde8129d33546f60dfabf1b2b7e.jpg

• Replies 54
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

jasna felga na ciemnym aucie będzie kontrastowała przez co optycznie będzie wydawała się większy aniżeli w przypadku gdyby ta felga była ciemna ,

Osobiście na ciemnych lakierach lobię grafitowe felgi a jeżeli już czarny to polecam pół/mat lub błysk klasyczna matową felgę gorzej otrzymać w jednolitej czystości.

Posted

Osobiście podzielam zdanie kolegio nOx'a.

Niestety, gdybyś miał na felgach rant, lub miejsce na odcięcie, to można by się pokusić o malowanie felgi na czarny połysk (opiano look), a rancik felgi pociągnąć polerem na wysoki połysk. Wtedy efekt jest niesamowity, taka delikatna aluminiowa nitka pomiędzy felgą a oponą (na łączeniu). Spróbuj trysnąć to Standoxem 598 lub 513B Valspar, ale wolałbym osobiście ten Standox. Ma naprawde grube ziarno srebrnego. Wygląda po prostu obłędnie. Zreszta, jak się bawiłem w malowanie, sam go wlewałem do czarnego, by uzyskać brokat w czarnym, lub na czarnym dolewałem go do bezbarwnego, by uzyskać brokat ponad bazowym odcieniem czarnego. A najlepiej wyglądał, gdy na czarnej bazie, dawało się 2 warstwy bezbarwnego, w trzeciej bezbarnego dodawało sie własnie odrobinę tego srebra 598, a potem znów 2 warstwy bezbarwnego. Wygląd obłędny, brokat był ponad bazą.

Posted

troszkę za małe zdjęcie ale można by się pokusić o polerkę wierzchu i pomalowanie boków i tyłu na czarno, w ciemnym aucie to bardzo fajnie wygląda , po przykład coś takiego

06.jpg

Posted

Właśnie tez myślałem o takim połączeniu:)ale chyba nie da rady.Dodaje bardziej dokładną fotkę.Dzięki z rady:)

451437_1024.jpg.77d8c6b34c1d39061daa3ca21aa63054.jpg

Posted

Tomek, brak rantu jest tutaj przeszkodą, trzeba by całe polerować aby to jakoś wyglądało,

Posted

Pewnie należało by tak zrobić:)Fajnie by to wtedy wyglądało:)Stworzyłem projekt w paintcie,tylko się nie śmiejcie za wykonanie:):)

DSC00705.JPG.c952e05db08d612a10e31ada339e1c04.JPG

Posted

taka prosta wizualizacja.

Baza

toyota0.jpg

od szarości , poprzez grafit , i czarny

toyota1u.jpg

toyota2e.jpg

toyota3h.jpg

Posted

O kurde:)Wielkie dzięki Nox za tą wizualizację:)Super ułatwiłeś mi problem:)chyba rzeczywiście grafit najlepszy:)Jeszcze raz Wielkie Dzieki:)Również dla reszty forumowiczów:)

Posted

Grafit z tym sreberkiem, co ja ci podałem, by było całkiem sympatyczne uważam.

A ta twoich felgach taka polerke, jak wskazałeś też się da zrobic, tylko należy poszukac kogoś, kto to przygotuje.

Posted

Dzisiaj popołudniu podjadę do gościa który ma mi to robić i zobaczymy jaka będzie jego koncepcja:)Pozdrawiam

Posted

ja bym się trochę obawiał, że czarne felgi nie będą współgrały z charakterem auta. bo co by nie mówić, avensis nie jest typowy ulicznym rozrabiaką, jak choćby evo;)

więc dla mnie najciemniejsze co będzie pasowało, to grafit i to też niezbyt ciemny!

pozdrawiam

Posted

Zdecydowanie nie polecam czarnych, a nawet szarych felg do Avensisa.

Jakiś czas temu widziałem ten model tylko kombi na czarnych felgach bardzo podobnych do tych o ile nie tych samych i wyglądało to śmiesznie - czarne felgi, chromowa listwa wzdłuż drzwi (chyba miała jeszcze relingi) to samo z przodu na grillu, znaczek i te wielkie lampy, które też biją srebrem z boku. Jeżeli jeszcze dodamy totalnie niesportowy charakter auta i jego dziwne, opływowe kształty to zdecydowanie jest to według mojego oka zły pomysł. VT nOx'a nawet to pokazuje.

Również każda felga w środku czarna, a tylko na zewnątrz srebrna czy też polerowana/szczotkowana oraz mająca bardzo cienkie "szprychy"może wyglądać niezbyt ciekawie. Felgi trzeba dopasować do auta, a nie do oka, bo są fajne. Założenie je na auto wszystko zmienia i nie raz były dylematy moich znajomych, kupowanie na pałę, a potem płacz, że po założeniu wygląda koszmarnie.

Posted

Evo to tez moje marzenie:)OJ wiele bym dal aby choć raz w zyciu pojeździć IX albo X:)Kiedyś zapewne na nie uzbieram:)to chyba macie racje z tym czarnym.Odpuszczę ten czarny.Zacznę rozmyślać nad tym grafitem albo nad jakimś innym .Mam Ciężki orzech do zgryzienia z tymi felami:(Tak jak napisałeś Łukasz chyba to nie bedzie dobrze współgrało z listwami reflektorami i grillem:(

Posted

zwłaszcza, ze avensis jest niestety samochodem o nienaruszalnej stylistyce - rozumiem przez to to, ze bardzo bardzo ciężko jest trafić z dość subtelnymi i wspólgrającymi przeróbkami w jego wypadku...

Posted

Dokładnie:)zgadzam sie z tym w 100%Kiedyś widziałem czarnego avensisa z niebieskimi żarówkami postojowymi i nie wyglądało to najlepiej.Taka mała zmiana a tak może zniszczyć całokształt:(

Posted

zgadzam się z Łukaszem i Julianem , to będzie dramat jak zafundujesz sobie czarne , albo ciemny grafit.... nie to auto , nie ten charakter... Avensis to jest auto anty-tunning , które zemści się na Tobie za zbyt dużą fantazję.

Posted
Evo jeździłem nie raz - fajna zabawka :-]

ja też chcę się przejechać , ale ... Punto Evo :D mam nadzieję,że jutro / pojutrze się uda :)

Posted

jeżeli chodzi o Avensis szczególnie model II to wg mnie te felgi najlepiej na nim wyglądają jak i sam samochód z nimi :) -->

500x375aspx.jpg

toyotaavensis200201.jpg

:) ze wskazaniem na pierwsze :)

Posted

No własnie, może lepiej będzie kupić oryginalne ładne felgi, a stare sprzedać?

....dopiero przeczytałem wszystkie odpowiedzi, cyprianmeister, widzę, że masz podobne zdanie :-]