Skocz do zawartości

Kawa, Coffee, Kaffee, Café


Rekomendowane odpowiedzi

W związku z żywym zainteresowaniem tematem w dziale luźnych rozmów, pozwoliłem sobie zapoczątkować temat poświęcony kawie, metodom jej parzenia, sprzętowi ku temu potrzebnym i wszystkiemu, co z nią związane.

 

Użytkownicy french pressów, mok, ekspresów ciśnieniowych, dźwigniowych, automatycznych, fani dripperów, chemexów, aeropressów czy tygielka, łączcie się ! :good:

 

Zapraszam, pochwalcie się, jak długo pijecie kawę, jakie są Wasze ulubione mieszanki, czego używacie do jej przyrządzenia?

 

---------------------------------------

 

Wszystkim żywo zainteresowanych tematem, polecam forum:

 

CAFFE PREGO

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 75
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

to ja przeniosę:

 

ja do niedawna nie pijałem wcale kawy...

po pewnym czasie zacząłem pijać jakieś 3w1 :wallbash:

W zeszłym roku spróbowałem kapsułkowca Dolce Gusto...

I za namową Żony zamówiliśmy Tchibo Cafissimo ;)

Kawka z niego bardzo mi smakuje :)

No i na tym jak na razie mój rozwój kawosza stanął ;)

Na 3w1 już nawet w sklepach nie patrzę, ale mam świadomość, że do takich profesjonalnych sprzętów jakie wymieniacie to się nawet mój ekspres nie umywa... ;)

Ale mi pasuje :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polubiłem kiedy plusssz active zaczął mnie usypiać, a nauki na sesje było wciąż sporo. Bardziej pijam na ożywienie niż dla smaku. Kiedyś u znajomej zostałem poczęstowany kawą z jakieś machiny ciśnieniowej za xxk zł :D i przyznam, że była bardzo dobra. :kox:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

DeLonghi

 

Magnifica czy coś tam...kuuuuupaaaa....chwilę po gwarancji 3 naprawy po ca 300zł każda, w "ASO" oczywiście, padł znowu i nawet nie chce mi się wieźć dziada znowu...

Never again :thumbdown:

 

Tak więc póki co, klasyczna mielonka "trzy łyżki" i wrzątek... :P

 

p.s. żeby nie było, odkamieniany, czyszczony, myty etc

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...Na 3w1 już nawet w sklepach nie patrzę, ale mam świadomość, że do takich profesjonalnych sprzętów jakie wymieniacie to się nawet mój ekspres nie umywa... ;)

Ale mi pasuje :P

 

Nie trzeba wcale profesjonalnego sprzętu, by przyrządzić kawkę o lepszym, bogatszym smaku od kapsułkowca ;) Powiem więcej, nie trzeba nawet ekspresu. Moka Bialetti + ręczny spieniacz Frabosk + dobra, możliwie świeżo mielona kawa, taki zestaw pozwoliłby Ci uzyskać naprawdę zadowalające rezultaty, a tekstura tak spienionego mleka jest naprawdę zadowalająca :good: Innym wyjściem jest popularny ostatnio Aeropress + Ręczny młynek, ale to raczej dla wielbicieli "czarnej" kawy.

 

DeLonghi

 

Magnifica czy coś tam...kuuuuupaaaa....chwilę po gwarancji 3 naprawy po ca 300zł każda, w "ASO" oczywiście, padł znowu i nawet nie chce mi się wieźć dziada znowu...

Never again :thumbdown:

 

Tak więc póki co, klasyczna mielonka "trzy łyżki" i wrzątek... :P

 

p.s. żeby nie było, odkamieniany, czyszczony, myty etc

 

Widzisz, przyrównam do detailingu - takie automaty to trochę takie AIO. No zrobi kawę, mleko spieni, ale ani jednego ani drugiego nie zrobi tak, jak manualny ekspres kolbowy, niejednokrotnie za połowę, lub 2/3 ceny automatu. Fakt, wymaga więcej pracy, tak jak korekta, cleaner i potem położenie wosku. Po AIO też się świeci, no ale...

 

Dorwałbyś, proszę ja Ciebie, przyjemnego, manualnego kolbowca, chociażby taką Gaggię Classic + młynek Ascaso na początek. Posiedzisz, pogłówkujesz, wylejesz litry kawy i mleka do zlewu, ale potem... :good: Przyjedźże w końcu na tę kawę, albo ja wezmę ekspres jak będę do WWL jechał za kilka tygodni, to coś popróbujemy ;)

 

Abstrahując już od tego że taka wrzątkowa zalewajka choć dostarcza więcej kofeiny niż espresso, jest niestety dużo bardziej szkodliwa dla organizmu :thumbdown:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja posiadam Bosch Tassimo, model 6515. Kawa jest w kapsułkach. Według mnie dużo lepsza kawa od rozsławionego Dolce Gusto. Ja co prawda jakimś wielkim smakoszem kawy nie jestem, raz po raz sobie zrobie jakąś Latte a tak to najczęściej gorąca czekolada, która jest pyszna no i jakaś herbatka ;) Reszta rodzinki więcej pija, ja tam parze zazwyczaj rozpuszczalną Jacoba ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co polecicie możliwie małego i kompaktowego?

U mnie tyko ja piję kawę i nie chcę trzymać całego kombajnu na poranną małą czarną.

No to właśnie coś od Boscha albo te Krups Dolce Gusto, ale tak jak pisałem, według mnie Bosch robi lepszą kawę a mam porównanie bo ja mama Boscha a siostra ma Krupsa ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

sq8shq, Ty wiesz jaki jest proces powstawania KP? :kox:

Jakbym głośno powiedział to niezdecydowanych odstraszymy na dobre :evil:

A w ogóle to Włosi piją po 6-8 takich espresso dziennie, ichnie kawy mają mniejszą/znikomą dawkę kofeiny.

Na nasz rynek są specjalne mieszanki z wyższą zawartością kofeiny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fakt, wymaga więcej pracy, tak jak korekta, cleaner i potem położenie wosku. Po AIO też się świeci, no ale...

 

No cos w tym jest... W domu uzywam taniego Saeco + Graef CM80 + ziarna z Karoma.co -najczesciej Nero. Polecam!

W pracy Nivona 830 i cos mocniejszego (znaczy wiecej Robuchy) :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

soll ja znam ten proces i powiem, że jednak bym się zdecydował na degustację.

 

osobiście mam dwa "ekspresy" jeden automat Krupsa i awaryjnie Tchibo Cafissimo.

Ale najbardziej smakuje mi kawa z Krupsa, świeżo zmielona przed zaparzeniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co polecicie możliwie małego i kompaktowego?

U mnie tyko ja piję kawę i nie chcę trzymać całego kombajnu na poranną małą czarną.

 

Napisz troszkę więćej, ile, jak i jaką pijasz kawę, wolisz trzy łyki espresso na pobudzenie i rozpoczęcie dnia, czy przy śniadaniu i gazecie popijać sobie latte czy cappuccino? Jeśli pijesz tylko czarne kawy, rozwiązaniem może być moka, tzn. kawiarka + młynek, nakład finansowy nieduży, efekty bardzo zadowalające no i sprzęt nie zajmuje dużo miejsca, nie wymaga też specjalnie dużo zabiegów by utrzymać go w dobrym stanie i sprawności.

 

A tak zapytam jaki spieniacz konkretnie mozesz polecic? Patrzylem na ta firme Frabosk, ma wiele modeli i rozpietosc cenowa tez znaczna

 

Ja polecę Fraboska Combat, wielkość wedle Twoich potrzeb, używałem długi czas, moim zdaniem bardzo dobry stosunek ceny do jakości.

 

A jaka kawe polecacie w ziarnach do zmielenia? ;)

 

To już temat na długie debaty, generalnie polecam zamawiać z sieci, nie zaopatrywać się w marketach. Lavazza czy Davidoff to nie jest żadna rewelacja, data palenia też pozostawia wiele do życzenia. Hasła klucz - Mastro Antonio, Apro Trade, itp.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.