Rise and Shine Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 W związku z żywym zainteresowaniem tematem w dziale luźnych rozmów, pozwoliłem sobie zapoczątkować temat poświęcony kawie, metodom jej parzenia, sprzętowi ku temu potrzebnym i wszystkiemu, co z nią związane. Użytkownicy french pressów, mok, ekspresów ciśnieniowych, dźwigniowych, automatycznych, fani dripperów, chemexów, aeropressów czy tygielka, łączcie się ! Zapraszam, pochwalcie się, jak długo pijecie kawę, jakie są Wasze ulubione mieszanki, czego używacie do jej przyrządzenia? --------------------------------------- Wszystkim żywo zainteresowanych tematem, polecam forum: CAFFE PREGO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swoop Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 a ja kawy nie piję, bo mi się po niej chce spać. Ot co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coobah Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 to ja przeniosę: ja do niedawna nie pijałem wcale kawy... po pewnym czasie zacząłem pijać jakieś 3w1 W zeszłym roku spróbowałem kapsułkowca Dolce Gusto... I za namową Żony zamówiliśmy Tchibo Cafissimo Kawka z niego bardzo mi smakuje No i na tym jak na razie mój rozwój kawosza stanął Na 3w1 już nawet w sklepach nie patrzę, ale mam świadomość, że do takich profesjonalnych sprzętów jakie wymieniacie to się nawet mój ekspres nie umywa... Ale mi pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cash Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Polubiłem kiedy plusssz active zaczął mnie usypiać, a nauki na sesje było wciąż sporo. Bardziej pijam na ożywienie niż dla smaku. Kiedyś u znajomej zostałem poczęstowany kawą z jakieś machiny ciśnieniowej za xxk zł i przyznam, że była bardzo dobra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dw4463757 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Jako że pracuję w restauracji to parzę sobie Juliusa Meinla z takiej kofemy ciśnieniowej wielkiej, najczęściej z mlekiem albo latte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Randall Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Ekspres ciśnieniowy DeLonghi http://www.nokaut.pl/ekspresy-do-kawy/e ... -2600.html , kawa kupowana tylko w ziarnach, przeważnie Columbia, Arabica, Ghana. Wszystko dzięki rodzicom pasjonatom dobrej kawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby_RS Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 DeLonghi Magnifica czy coś tam...kuuuuupaaaa....chwilę po gwarancji 3 naprawy po ca 300zł każda, w "ASO" oczywiście, padł znowu i nawet nie chce mi się wieźć dziada znowu... Never again Tak więc póki co, klasyczna mielonka "trzy łyżki" i wrzątek... p.s. żeby nie było, odkamieniany, czyszczony, myty etc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spons Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Tak więc póki co, klasyczna mielonka "trzy łyżki" i wrzątek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby_RS Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 spons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spons Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Nie widzialem tego wczesniej, ale co tu gadac, sama prawda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rise and Shine Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 ...Na 3w1 już nawet w sklepach nie patrzę, ale mam świadomość, że do takich profesjonalnych sprzętów jakie wymieniacie to się nawet mój ekspres nie umywa... Ale mi pasuje Nie trzeba wcale profesjonalnego sprzętu, by przyrządzić kawkę o lepszym, bogatszym smaku od kapsułkowca Powiem więcej, nie trzeba nawet ekspresu. Moka Bialetti + ręczny spieniacz Frabosk + dobra, możliwie świeżo mielona kawa, taki zestaw pozwoliłby Ci uzyskać naprawdę zadowalające rezultaty, a tekstura tak spienionego mleka jest naprawdę zadowalająca Innym wyjściem jest popularny ostatnio Aeropress + Ręczny młynek, ale to raczej dla wielbicieli "czarnej" kawy. DeLonghi Magnifica czy coś tam...kuuuuupaaaa....chwilę po gwarancji 3 naprawy po ca 300zł każda, w "ASO" oczywiście, padł znowu i nawet nie chce mi się wieźć dziada znowu... Never again Tak więc póki co, klasyczna mielonka "trzy łyżki" i wrzątek... p.s. żeby nie było, odkamieniany, czyszczony, myty etc Widzisz, przyrównam do detailingu - takie automaty to trochę takie AIO. No zrobi kawę, mleko spieni, ale ani jednego ani drugiego nie zrobi tak, jak manualny ekspres kolbowy, niejednokrotnie za połowę, lub 2/3 ceny automatu. Fakt, wymaga więcej pracy, tak jak korekta, cleaner i potem położenie wosku. Po AIO też się świeci, no ale... Dorwałbyś, proszę ja Ciebie, przyjemnego, manualnego kolbowca, chociażby taką Gaggię Classic + młynek Ascaso na początek. Posiedzisz, pogłówkujesz, wylejesz litry kawy i mleka do zlewu, ale potem... Przyjedźże w końcu na tę kawę, albo ja wezmę ekspres jak będę do WWL jechał za kilka tygodni, to coś popróbujemy Abstrahując już od tego że taka wrzątkowa zalewajka choć dostarcza więcej kofeiny niż espresso, jest niestety dużo bardziej szkodliwa dla organizmu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemekc1 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 A tak zapytam jaki spieniacz konkretnie mozesz polecic? Patrzylem na ta firme Frabosk, ma wiele modeli i rozpietosc cenowa tez znaczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neostar Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 A ja tam jestem fanem flat white z mc cafe. Jak dla mnie wzór do naśladowania, przynajmniej na tę chwilę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Ja posiadam Bosch Tassimo, model 6515. Kawa jest w kapsułkach. Według mnie dużo lepsza kawa od rozsławionego Dolce Gusto. Ja co prawda jakimś wielkim smakoszem kawy nie jestem, raz po raz sobie zrobie jakąś Latte a tak to najczęściej gorąca czekolada, która jest pyszna no i jakaś herbatka Reszta rodzinki więcej pija, ja tam parze zazwyczaj rozpuszczalną Jacoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirtrojan Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 A co polecicie możliwie małego i kompaktowego? U mnie tyko ja piję kawę i nie chcę trzymać całego kombajnu na poranną małą czarną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniels Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Ja mam jakiegos dziada aeg podstawowego ale idzie nim zrobic dobra kawke, kawoszem jestem masakrycznym mimo ze lekarz pozwolil tylko dwie dziennie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej WTN Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 A jaka kawe polecacie w ziarnach do zmielenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolargol Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Maciej WTN, to tak jakbyś zapytał jaki wosk do auta właśnie spróbowałem Lavazza Qualita Oro ale jakaś taka bardzo delikatna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq8shq Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 A jaka kawe polecacie w ziarnach do zmielenia? Kopi Luwak (chyba tak sie pisze) mowia ze jest git, dla mnie taka jakas nie teges... albo ja jej nie umiem zrobic porzadnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 A co polecicie możliwie małego i kompaktowego?U mnie tyko ja piję kawę i nie chcę trzymać całego kombajnu na poranną małą czarną. No to właśnie coś od Boscha albo te Krups Dolce Gusto, ale tak jak pisałem, według mnie Bosch robi lepszą kawę a mam porównanie bo ja mama Boscha a siostra ma Krupsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soll Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 sq8shq, Ty wiesz jaki jest proces powstawania KP? Jakbym głośno powiedział to niezdecydowanych odstraszymy na dobre A w ogóle to Włosi piją po 6-8 takich espresso dziennie, ichnie kawy mają mniejszą/znikomą dawkę kofeiny. Na nasz rynek są specjalne mieszanki z wyższą zawartością kofeiny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeper Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Fakt, wymaga więcej pracy, tak jak korekta, cleaner i potem położenie wosku. Po AIO też się świeci, no ale... No cos w tym jest... W domu uzywam taniego Saeco + Graef CM80 + ziarna z Karoma.co -najczesciej Nero. Polecam! W pracy Nivona 830 i cos mocniejszego (znaczy wiecej Robuchy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyjac Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 soll ja znam ten proces i powiem, że jednak bym się zdecydował na degustację. osobiście mam dwa "ekspresy" jeden automat Krupsa i awaryjnie Tchibo Cafissimo. Ale najbardziej smakuje mi kawa z Krupsa, świeżo zmielona przed zaparzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rise and Shine Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 A co polecicie możliwie małego i kompaktowego?U mnie tyko ja piję kawę i nie chcę trzymać całego kombajnu na poranną małą czarną. Napisz troszkę więćej, ile, jak i jaką pijasz kawę, wolisz trzy łyki espresso na pobudzenie i rozpoczęcie dnia, czy przy śniadaniu i gazecie popijać sobie latte czy cappuccino? Jeśli pijesz tylko czarne kawy, rozwiązaniem może być moka, tzn. kawiarka + młynek, nakład finansowy nieduży, efekty bardzo zadowalające no i sprzęt nie zajmuje dużo miejsca, nie wymaga też specjalnie dużo zabiegów by utrzymać go w dobrym stanie i sprawności. A tak zapytam jaki spieniacz konkretnie mozesz polecic? Patrzylem na ta firme Frabosk, ma wiele modeli i rozpietosc cenowa tez znaczna Ja polecę Fraboska Combat, wielkość wedle Twoich potrzeb, używałem długi czas, moim zdaniem bardzo dobry stosunek ceny do jakości. A jaka kawe polecacie w ziarnach do zmielenia? To już temat na długie debaty, generalnie polecam zamawiać z sieci, nie zaopatrywać się w marketach. Lavazza czy Davidoff to nie jest żadna rewelacja, data palenia też pozostawia wiele do życzenia. Hasła klucz - Mastro Antonio, Apro Trade, itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeper Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Hasła klucz - Mastro Antonio, Apro Trade, itp IMO hasło klucz, ktore otwiera większośc drzwi: CaffePrego.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się