dunga Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2012 linkgrabber, z tego co pamiętam to alcantary nie traktuje się chemią chyba, tym bardziej mocną jedynie dedykowane środku do tego rodzaju tapicerki.
linkgrabber Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2012 z tego co widzialem to chyba na proszkach karchera działali, własnie chcialbym wiedziec czy może to jakos odbarwic bo jak tak to najwyzej niech kupuja jakies specjalne środki albo sam coś pokombinuje
spajdi Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2012 Chciałem się wypowiedzieć w sprawie "skulkowania/skudłacenia/zmechacenia" na alcantarze. Posiadam Seata Toledo II (1M) z tapicerką o boczkach skórzanych i siedzisku z alcantary. Z tyłu jest w bdb. stanie natomiast z przodu głównie na siedzisku były brzydkie długie "włosy" więc czytając forum spróbowałem metody z jednorazową maszynką do golenia i... jestem BARDZO zadowolony Efekt jest bardzo fajny tapicerka wygląda o niebo lepiej i wbrew temu co tutaj wyczytałem trzeba się naprawdę postarać, żeby uszkodzić tapicerkę taką maszynką Do końcowego wykończenia "na błysk" wydaje mi się, że idealnie sprawdzi się ta gąbeczka ścierna i będzie pięknie Pozdrawiam.
JacekKu Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2013 Witam czy alcantarę, kolor ciemny brąz (narożnik w domu) można potraktować "cieńszym" roztworem Prochem 789 i 777 ? Pozdrawiam
linkgrabber Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2013 mógłby ktoś wesprzec radą czy mogę coś z chemii której mam tersusa użyc do alcantary? Nie chciałbym jej uszkodzić Dysponuje jako prespray Pr101 i PR102, do ekstrakcji EX850 i EX110 i do bonnetowania MC990. Czy może jeszcze coś dokupić? Albo w ogóle odpuscic temat jej prania
rickson Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Mc990 - najpierw dobrze odkurzyć, potem bonet, na koniec rozczesanie włosa. W dwóch autach powyższy proces sprawdził się
linkgrabber Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2013 dzięki rozczesywać lepiej jakąś szczotką o twardym włosiu czy miękkim?
pchlistosc Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Mc990 - najpierw dobrze odkurzyć, potem bonet, na koniec rozczesanie włosa.W dwóch autach powyższy proces sprawdził się jeżeli jest mocno brudna to bonet nie da rady
JacekKu Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Czy zatem wówczas można użyć Pochem 789 i 777 ? Pozdrawiam
pchlistosc Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Czy zatem wówczas można użyć Pochem 789 i 777 ? Pozdrawiam tak tylko zrób test kolorów
daniel87 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2015 Trochę odgrzeję...co jeśli nie mam dedykowanego środka do czyszczenia alcantary, mogę użyć jakiegoś prespray'u w np. mniejszym stężeniu odkurzacz oczywiście jest.
darkside Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2015 Nie musi być dedykowany do alcantary, ważne jest żeby go nie przemaczać, zrobić próbę trwałości koloru no i nie stosować mocno ciepłej wody. Jeśli chcesz mieć pewność że dany środek będzie idealny i bezpieczny do wszystkich typów materiałów to polecam jako Prespray DFC 210, pH o wartości do 9,5 i jest on stworzony tylko z naturalny składników, bez rozpuszczalników. Mimo niskiej wartości pH i stosowany z naturalnych składników jest bardzo skuteczny. Jeżeli alcantara nie jest mocno zabrudzona to spróbuj użyć samej mikrofibry z delikatnym roztworem presprayu/wodą i później po całej akcji musisz wyczesać szczotką z delikatnego włosia.
daniel87 Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2015 darkside, dzięki, szkoda tylko, że nie jest sprzedawany w mniejszych opakowaniach...1kg w zupełności by mi wystarczył. Na wyposażeniu posiadam enz-all'a, mc990 i KT22
Dystrybutor leather-ottimo Opublikowano 22 Czerwca 2015 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2015 Trochę odgrzeję...co jeśli nie mam dedykowanego środka do czyszczenia alcantary, mogę użyć jakiegoś prespray'u w np. mniejszym stężeniu odkurzacz oczywiście jest. Polecamy nasz zestaw do czyszczenia i odświeżania tapicerek z Mikrofibry / Alcantary. http://leather-ottimo.pl/start/sklep/ot ... -care-kit/
27kacper Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2015 Jaki środek polecacie jako pre-spray do tapicerki samochodowej?
azylybyly Opublikowano 11 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2016 Ja tez trochę odgrzeje;) będę miał do wyczyszczenia, czarna alcantare, na poł ze skóra, ale chodzi o alcantare. nie jest mocno brudna, ale sa plamy od normalnego użytkowania, da się ja wyczyscic pry pomoce tego co posiadam czy lepiej się w cos więcej zaopatrzyć? Z tego co wyczytałem to alcantary nie można prac ekstrakcyjnie metoda parowa, a mam tylko taki odkurzacz. Mam tez pianowice i np. Nielsen nap extra. i czy taka pianka i szczotka do skóry, da rade wyczyscic? czy później odessać odkurzaczem pozostałości ? czy tylko przetrzeć wilgotna fibra, a druga zaczesać?
Dawid_Bojarski Opublikowano 11 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2016 Ja z nietypowym pytaniem, kumpel pytał ale nie wiedziałam już co z tym zrobić, na drugą tapicerkę z alkantary i podobno góra tylnej kanapy mu zmieniła kolor na fioletowy od słońca(z czarnego)... Da się to jakoś naprawić bez nowego materiału? Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka
Thorder Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2016 Nie da się naprawić takich odbarwień. No chyba, że uda Ci się ściągnąć tapicerkę, pofarbować ją barwnikiem i założyć, ale z tym jest dużo roboty.
Balzac Opublikowano 14 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2017 Panowie jest alkantara. Stan alkanatary bardzo dobry tylko na fotelach ma białe plamy. Być może kiedyś była czyszczona itp i za słabo został wyciągnięty proszę. Ale to tylko takie domysły. Planowałem użyć pre spray od Adbl i delikatnie z odkurzacza użyć RM 760.Wszystko ładnie wyciągnąć odkurzaczem. Nie uszkodze ? Dobra metoda ? Czy używać środków dedykowanych do alkanatary.
zmorka Opublikowano 14 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2017 @Balzac do czyszczenia alkantary są specjalne pianki jak do skóry z colourlock-a, ale delikatnym presprayem jak potraktujesz i później odciągniesz czystą wodą (ekstrakcją) to nie powinno się nic złego stać, póki będzie wilgotna postaw od czasu do czasu włoski miękką szczoteczkę żeby się nie posklejała i nie położyła. Kilka razy robiłem i nic złego się jeszcze nie stało.
Balzac Opublikowano 14 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2017 Godzinę temu, zmorka napisał: @Balzac do czyszczenia alkantary są specjalne pianki jak do skóry z colourlock-a, ale delikatnym presprayem jak potraktujesz i później odciągniesz czystą wodą (ekstrakcją) to nie powinno się nic złego stać, póki będzie wilgotna postaw od czasu do czasu włoski miękką szczoteczkę żeby się nie posklejała i nie położyła. Kilka razy robiłem i nic złego się jeszcze nie stało. Myslałem o użyciu Adbl Pre Spray PRO. Dozowanie 1:50. Pozostawić tak na 5 minut. Później spryskać samą wodą i odciągnąć czystą wodą. Odciaganie wody końcówką do tapicerki tylko w jednym kierunku. W szczotką podnosić włos w przeciwnym. Dobrze rozkminiłem ? Szczotkę mam taką jak w zestaw strong z colourlock-a.
zmorka Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2017 Dasz radę i nic złego nie powinno się stać. Mam nadzieję że piszesz o ADBL PRO do tapicerek nie plastików.
Balzac Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2017 Nie mogę pozwolić w tym przypadku na błędy. Jak mi pre sprayem nie uda się to użyje RM 760 a na początek adbl o samą wodą. 3 godziny temu, zmorka napisał: Dasz radę i nic złego nie powinno się stać. Mam nadzieję że piszesz o ADBL PRO do tapicerek nie plastików. o Adbl to o tym myślałem
Rekomendowane odpowiedzi